Sluta tillbe den 25-årige mannen och hans kuk.

 

Helen Mirren är en av världens bästa skådespelerskor. Hennes rollprestation som Jane Tennison i Prime Suspect-serien är en av mina absoluta favoriter någonsin.

Helen Mirren slås bara av Meryl Streep när det gäller att fortfarande få roller, och skitbra roller ofta dessutom, trots att hon är över 60 år. För kvinnor över en viss ålder i Hollywood slutar att få roller, och speciellt bra sådana.

För det skrivs redan dåligt med filmer med kvinnor i ensam huvudroll. Och de flesta av dem går till samma skådespelerskor i 20- och 30-årsåldern.

En undersökning visar svart på vitt att skådespelerskor hade enbart 29,9 procent av de 4379 talroller som fanns i de 100 mest framgångsrika filmerna 2007. Vad sägs om den siffran?

Det råder fortfarande en mytbild av att kvinnor inte kan sälja. Att en film med en kvinna i ensam huvudroll automatiskt betyder att den skulle vara någon sorts chick flick som män automatiskt inte skulle ha något intresse eller utbyte av.

Hollywood vilar på patriarkala marker, precis som resten av världen. Det som är skillnaden nu från för några år sedan är att det snackas mer som om kvinnor i alla åldrar får fler och bättre roller. Men det är bara en myt.

När Helen Mirren tog emot ett pris för sina insatser för kvinnor i film, Sherry Lansing Leadership Award, så sa hon som det är:

”Unappreciated, underused or ill used, undervalued, undernourished, uneducated, unsung. What is happening to that incredible global resource called women? The only future of the human race.”

Ja, man kan verkligen och borde verkligen fråga sig den frågan. Utnyttjandet och undernyttjandet av kvinnor. Hon fortsätter:

”I resent having witnessed in my life the survival of some mediocre male actors and the professional demise of brilliant female ones. With all respect to you many brilliant and successful women in this room, really not much has changed in the cannon of Hollywood filmmaking that continues to worship at the altar of the 18-25 year old male and his penis.”

Haha! Hollywood ber vid altaret av den 18-25-årige mannen och hans kuk. Där satt den som en käftsmäll i patriarkatet!

Fler käftsmällar, tack.

I sitt tal tar hon upp det hon tror kommer att förändra den patriarkala filmindustrin. Hon menar att när kvinnor i världen allt mer går framåt och river gamla föreställningar och hinder så kommer det även att synas i filmerna som ska skildra världen.

Jag tror hon har en stor poäng i det.

Annonser

8 reaktioner till “Sluta tillbe den 25-årige mannen och hans kuk.”

  1. LOVE IT! Helen Mirren och Meryl Streep är verkligen två stora förebilder. Classy och vackra med stor integritet och intellekt.

  2. Jag blir bara lite så där beklämd av att Halle Berry håller upp en skvallerblaska i motljus för att studera åldrande kvinnors framgång i Hollywood… Känns som att fokus har hamnat lite fel i hennes bild av världen.

  3. Det blir ju inte bättre av att när det väl är en film som bärs upp av en kvinna (typ Eat, Pray, Love) och man går och ser den så visar den sig vara värsta typen av Chick Flick skit. Det är inte konstigt att folk undviker filmer med kvinnor i huvudrollen när de nästan alltid suger.

  4. Helen Mirren är bara så bra, på vita duken och annars. Jag genomför ibland ett mentalt könsbyte på filmer jag sett och inte blivit imponerad av, och brukar för det mesta finna att filmen skulle vinna på det (inte något starkt bevis för något, men ändå).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s