En till bra bögfilm: Plan B.

Plan B (Argentina)

Bruno (Manuel Vignau) blir dumpad av sin flickvän. Även om han inte verkar bry sig vill han hänmnas på henne. Hon har en ny pojkvän, Pablo (Lucas Ferraro), och Bruno planerar att bli vän med honom och få honom intresserad av en annan kvinna.

Men när han får höra av en kompis att Pablo en gång hade ett förhållande med en man ändrar Bruno sin plan och ska nu själv försöka förföra bort Pablo från sin ex-flickvän. Men istället händer något annat.

Det här är en film som låter betydligt larvigare än vad den är. Det är istället ett väldigt lågmält och enkelt relationsdrama som ställer frågor om kön och sexualitet på sin spets.

Och jag älskar verkligen den här filmen. Några av er kanske kommer att tycka att den är långsam, tråkig eller förvirrande. Och jag skulle förstå varför ni gjorde det. Men jag älskar den.

För det är ytterst sällan jag har sett en relation växa fram så organiskt och naturligt i en film. Detta trots den på pappret larviga historien. För i filmen är det inget som känns larvigt, tvärtom.

Det är istället en varm och smart studie i hur föreställningar om kön och sexualitet styr vår syn och handlingar gentemot andra människor, men också om att kärleken är det som kan omkullkasta allt det.

Att filmen lyckas beror helt och hållet på skådespelarna i huvudrollerna. De är så jävla knäckande bra. Så naturliga och självklara i sina roller och i interaktionen med varandra.

Det är ovanligt med ett sådant oförställt skådespeleri.

Det intressanta med filmen är att man även kan analysera den utifrån vad man tror att de manliga huvudkaraktärerna egentligen vet om varandras uppsåt och när de vet det. När inser de sina egna känslor och varandras?

Och Brunos försök att få Pablo att bli kär i honom för att han ska lämna flickvännen, handlar det mer om en egenkonstruerad ursäkt för att tillåta sig själv att utforska attraktionen och dragningen till en annan man?

Vad man än själv tror är Plan B en film som på ett oerhört lyckat sätt visar hur en relation växer fram mitt bland alla föreställningar om kön och sexualitet som vi alla har att relatera till.

Jag hoppas att ni ger den en chans.

Annonser

5 reaktioner till “En till bra bögfilm: Plan B.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s