Våldstortyr är mer ok på bio än en sexuell kvinna.

 

En av de filmer jag ser framemot att se när den har premiär är Blue Valentine. Det är ett äktenskapsdrama om ett ung par spelat av mina älsklingar Michelle Williams och Ryan Gosling.

Michelle Williams är en älskling inte bara för att hon var den enda med personlighet i Dawson’s Creek utan också för att hon var så knäckande bra i exempelvis Brokeback Mountain och Wendy & Lucy.

Ryan Gosling gick från den kitschiga ungdomsserien Young Hercules till att få mig att gråta i filmer som Half Nelson och Lars and the Real Girl. Men nu har han gett mig den allra största anledningen för mig att hjärta honom.

Han har visat sig vara en rasande feminist.

Men vi backar bandet. Det här är bakgrunden: I USA har de, precis som i Sverige, olika åldergränser för olika filmer som visas på bio. Tanken är att allt för unga personer inte ska få se extremt våld, sex och svordomar.

Inget konstigt med det egentligen.

Men i USA har det blivit tydligt att man bedömer filmer lite väl märkligt. Det har visat sig att man rankar extremt våld som lika hemskt eller till och med mindre hemskt än några svordomar och sexscener.

Till exempel har Saw 3D, den senaste våldstortyrporrfilmen i Saw-serien, fått åldersgränsen R vilket betyder att personer under 17 år får gå endast i en vuxens sällskap.

Blue Valentine däremot har fått en högre åldersgräns, NC-17, vilket betyder att ingen person under 17 år får gå, oavsett om den har en vuxen med sig eller inte.

Man kan alltså fråga sig varför en film som Saw 3D där människors käkar rivs ut ur deras kroppar och där deras hud limmas fast i bilsäten får en lägre åldersgräns än en film som berättar om ett äktenskap i kris med ett antal realistiska sexscener?

Man kan fråga sig varför de som bestämmer åldergränserna anser att sexuellt våld är mer ok än sexuell utlevelse? Man kan fråga sig varför en våldtäkt anses vara mer ok att kolla på än en njutande kvinna?

Det är här Ryan Gosling kommer in med sitt välformulerade mothugg:

”You have to question a cinematic culture which preaches artistic expression, and yet would support a decision that is clearly a product of a patriarchy-dominant society, which tries to control how women are depicted on screen. The MPAA is okay supporting scenes that portray women in scenarios of sexual torture and violence for entertainment purposes, but they are trying to force us to look away from a scene that shows a woman in a sexual scenario, which is both complicit and complex. It’s misogynistic in nature to try and control a woman’s sexual presentation of self. I consider this an issue that is bigger than this film.”

Är det inte bra? Det är så otroligt bra uttryckt oavsett vem som än hade uttryckt det. Men grejen är ju att det är sällan man hör ord som patriarkat och misogyni från en Hollywood-hunk.

Om vi gjorde det skulle vi nog se helt andra filmer göras på andra sidan Atlanten. Då skulle vi se en filmindustri som inte bara försökte göra business av sexism och könsklyschor.

Då skulle de många kvinnliga filmarbetare som redan har uttryckt feministisk kritik få efterlängtad uppbackning. Som till exempel Michelle Williams som uttrycker sig minst lika bra i den aktuella frågan:

”The MPAA’s decision on Blue Valentine  unmasks a taboo in our culture, that an honest portrayal of a relationship is more threatening than a sensationalized one. Mainstream films often depict sex and violence in a manner that is disturbing and very far from reality. Yet, the MPAA regularly awards these films with a more audience friendly rating, enabling our culture’s desensitization to violence, rape, torture and brutality. Our film does not depict any of these attributes. It’s simply a candid look at the difficulties couples face in sustaining their relationships over time. Blue Valentine  opens a door for couples to have a dialogue about the everyday realities of many relationships. This film was made in the spirit of love, honesty and intimacy. I hope that the MPAA will hear our pleas and reconsider their decision.”

Jag har aldrig varit så kär i Michelle och Ryan som nu. Och nu vill jag ju se Blue Valentine ännu mer.

Annonser

14 reaktioner till “Våldstortyr är mer ok på bio än en sexuell kvinna.”

  1. Det finns ju en hel film som handlar om det här. ”This Film Is Not Yet Rated”. Har du sett den? En mycket intressant dokumentär som gör att man som vanligt undrar hur vissa saker kan gå till som de gör i USA.

    Och nu gillar jag Gosling ännu mer!

  2. Verkligt våld är ju betydligt mer negativt för samhället än vad sex, naket och svordomar är. Så det är verkligen märkligt att sex & svordomar ska censureras eller sättas åldersgräns på så pass mycket som det görs idag, medan våld inte alls är lika strikt kontrollerat. Jag tycker förvisso att den kontroll som finns idag är överdriven överlag, men om man nu ändå ska ha censur och åldersgränser kanske man borde anpassa dem mer efter våldet än en svordom här eller en naken tutte där…

    1. candy, kan också tycka att censur och åldergränser är överdrivna i många fall. men riktiga våldsfilmer borde ju gärna ha högre åldergräns än ett drama där folk ligger lite.

  3. Det har väl med kristendomen att göra, kanske – eller i alla fall en utbredd tolkning av kristendomen -… korståg och dödsstraff och allt det där, men sex – nej. I alla fall inte sexuella kvinnor som inte bara är objekt och fruar och barnaföderskor åt män. Sånt är farligt. Vart är världen på väg, liksom? Konservativa amerikaner ser p-piller och aborter och skilsmässor och samboskap framför sig och blir livrädda.

    Sen tror jag på den tidigare kommentaren också – intimitet och människors innersta känslor skrämmer folk, det är läskigare än skräckfilm.

  4. En sydamerikansk spelutvecklare bloggade om en gång då de lämnade in konceptskisser till ett vampyrspel. Beställaren (i USA) hade problem med en av figurerna, en kvinnlig vampyr med synliga bröstvårtor. Det gick att lösa, dock: de lade till blodfläckar som skymde bröstvårtorna och kunden var nöjd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s