Tack för att du kramade bögar och flator, Mona.

 

Nu när Mona Sahlin har tackat för sig i politiken vill jag passa på och tacka henne.

Det finns mycket jag gillar hos henne, både som politiker och som person, men inget så mycket som hennes envisa och mångåriga kamp för hbt-rättigheter.

För väldigt få svenska politiker har så självklart, så ofta och så envist kämpat för hbt-rättigheter i det här landet. Folk glömmer ofta bort att det är jävligt få politiker, oavsett politisk färg, som aktivt, konsekvent och tydligt driver hbt-frågor.

Många har inte velat, andra har inte brytt sig och några har insett att det inte ger dem särskilt många röster så då har de skitit i det. Men inte Mona Sahlin. Hon har i 20 års tid försökt få sitt och andras partiers politiker att tänka om i hbt-frågor.

Försökt att ändra svenska folkets inställning.

Jag minns till exempel att hon som nyvald partiordförande på en direkt (och märklig) fråga från en kvällstidning om vilket som var viktigast, könsneutrala äktenskap eller lägre arbetslöshet, sa att det var könsneutrala äktenskap.

För hon tyckte att mänskliga och lika rättigheter ska gå före allt annat.

Det är få som skulle resonera på samma självklara sätt. Och det visar hur ensam hon har varit bland välkända politiker. Och det är därför hennes medverkan till de vunna hbt-kamperna de senaste 15 åren inte ska underskattas.

För det betyder så mycket för en minoritet som kämpar för lika rättigheter och möjligheter i samhället att ha en allierad i en välkänd och mäktig politiker som aldrig ger upp trots att hon inte vinner något på det i de breda massorna.

För tyvärr har få utanför de som tillhör hbt-gruppen brytt sig om att kämpa för hbt-rättigheter. För det har för många varit enkelt att tänka bort det eftersom man själv inte drabbas av att inte kunna gifta sig, av att bli diskriminerad eller av att bli nedslagen på grund av sin sexualitet.

Mona Sahlin har också fått utstå mycket kritik för sitt bög- och flatkramande. Från högerextrema håll, i mediedebatterna, men även från hbt-personer som har missförstått hennes envisa kamp för något sorts politisk frieri.

De verkar inte ha insett att politiker inte vinner i de breda massorna om de snackar för mycket hbt. Som Johan Hilton uttrycker det: ”Ingen vinner val på att vara en fag hag.”

Att ändå fortsätta driva frågorna visar hur äkta ens tro på mänskliga rättigheter är.

För det ska Mona Sahlin ha ett stort tack.

Annonser

8 reaktioner till “Tack för att du kramade bögar och flator, Mona.”

  1. Till skillnad från många andra tycker jag att Mona har varit en underbar ledare. Precis en sådan ledare man vill ha som statsminister. Jag hoppas verkligen att S inser hennes värde och inte tillsätter en vit medelålders man för att göra det enkelt för sig.

  2. Vilken dum fråga journalisten ställde egentligen. Om man vill sänka arbetslösheten står det emot att tillåta samkönade äktenskap och tvärtom? Skulle inte tro det. Det är en falsk motsägelse.

    1. svalin, jag vet, skitdum fråga. hans poäng var väl att typ visa att sahlin tycker ”struntfrågor” som hbt-frågor är viktigare än ”viktiga” som arbetslösheten. suck.

  3. Nu blev jag lite bitter igen för att det gick som det gick i valet igen. Hon har inte haft någon dans på rosor.

    Men sossarna får skylla sig själva lite också. De lät högern kidnappa hela valrörelsen och fokusera på RUT istället för utförsäkringar och dylikt. Och den där ”jag kan inte vänta” kampanjen var ganska värdelös också. Dålig reklambyrå.

    1. åsa, problemet är att mona sahlin aldrig hade det mandat hon behövde för att staka ut en tydlig färdriktning för partiet så att väljarna kunde förstå skillnaden. sedan var man inte strategiskt smarta nog för att kompensera det. resultatet blev därefter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s