Hon borde ta över efter Mona Sahlin.

Så kom dagen då Socialdemokraterna tappade sin första kvinnliga ordförande. Mona Sahlins väntade avgång som partiledare markerar troligtvis slutet för alla tankar om att vi de närmaste decennierna kommer att få se en kvinnlig statsminister.

För tyvärr tror jag att risken är stor att S nästa partiledare är en medelålders vit man. Precis som innan Mona Sahlin. För det är det som är normen i en partiorganisation som trots en del feministiska ord och gester präglas av djupa patriarkala drag.

Jag tycker att det är är trist att Mona Sahlin avgår, även om det är rätt under omständigheterna. Få har fått kämpa sig igenom så mycket skit i sitt politiska liv. Den mesta helt oförtjänt.

Kritiken har i många fall haft sexistiska drag där hon har analyserats, kommenterats och behandlats på sätt som en man inte hade blivit utsatt för.

Hon har fått kämpa i en konstant motvind delvis för att hon som kvinna inte ses som självklar som ledare. För kvinnor måste ”vinna över” rollen som företrädare för hela folket, medan män anses representera hela folket direkt.

Man kan tycka att Mona Sahlin uppenbarligen inte lyckades föra S i en vinnande färdriktning. Men det kan man inte bara lasta henne för. S är i grunden ett klumpigt och långsamt parti som inte låter sig styras hur som helst.

Mona Sahlin hade en stark ambition att skapa ett mindre hierarkiskt och mer öppet parti, men det gick inte. Och det kommer att bli svårt även för nästa partiledare.

Jag tror att Mona Sahlins viktigaste avtryck kommer att visa sig vara det rödgröna samarbetet. Visst har det riktats mycket kritik mot det, en del av den helt korrekt.

Men att Mona Sahlin blev den första S-ledaren i historien som innan ett val insåg att S inte längre kan regera ensamt kommer att möjliggöra bättre framtida allianser mellan partiet och andra partier.

Men tillbaka till efterträdaren. Det finns inga som helst självklara kandidater. Men som sagt misstänker jag att partiet vill luta sig mot något tryggt och familjärt. Det vill säga en medelålders vit man.

För då slipper man könsaspekten. Då slipper man uppförsbacken som en kvinna får som statsministerkandidat enbart för att hon är kvinna. En man är betydligt tryggare eftersom han, precis alla andra män som ska representera många människor, ses som könlös,

Det S behöver av sin nya ledare är inte att den är mest poppis bland allmänheten eller att den är bäst på pr. Det S behöver i detta läget är en ledare som har idéerna och kunskapen om hur man kan omforma politiken utan att för den skull tappa ideologin.

Så, vem är då min kandidat? Jag har faktiskt hittat en. En person som är klok, ideologiskt trygg, men som har förmågan att både vara självkritisk, kritisera partiet samt tänka nytt och modernt.

Hon heter Lena Sommestad och var miljöminister i Göran Perssons sista regering. Inte bara har hon nödvändig regeringserfarenhet, hon har också stått utanför S utveckling den senaste mandatperioden då hon inte har suttit i riksdagen.

Det är bra grundläggande förutsättningar. För det behövs någon som har stått utanför partiets innersta krets de senaste åren och därmed kan se politiken med andra ögon och ha trovärdighet i det.

Men ännu viktigare är hennes färdigheter. Hon är professor i ekonomisk historia vilket gör henne ytterst kompetent till att tänka nytt inom den ekonomiska politiken, vilket behövs för att ta fram ett trovärdigt alternativ till högerns skattesänkarpolitik.

Lena Sommestad har också stor kompetens i de livsviktiga miljöfrågorna då hon har varit ansvarig minister för dem och då gjorde ett stabilt och bra arbete. Att hon även ser jämställdhetsperspektivet som självklart i utformandet av politiska lösningar är ett stort plus.

Men framför allt vågar hon säga det andra inte vågar inom S och det är precis det partiet behöver.

Med henne skulle S få en partiledare som skulle kunna göra om partiet till ett modernt parti med stark miljö- och jämställdhetsprofil utan att för den skulle tappa sin ideologiska grund.

Tyvärr tror jag att hon har noll chanser att bli partiledare. Dels för att hon precis som Mona Sahlin är en medelålders kvinna, men också för att hon anses vara för okänd och oprövad och dessutom inte sitter i riksdagen.

Men om S verkligen vill bli ett modernt och relevant parti igen behöver de en självkritisk och nytänkande partiledare som är ideologiskt driven men har politiska lösningar anpassade för dagens problem.

Mitt bästa förslag är Lena Sommestad.

Annonser

24 reaktioner till “Hon borde ta över efter Mona Sahlin.”

 1. Bra tänkt, Linus
  De har problem inom s
  vet inte vad de ska
  tycka eller tänka
  vilka frågor de ska driva
  hon verkar bra, Lena
  så mycket kan jag säga
  kolla hennes meritlista
  professor i ekonomisk historia
  = koll på samhällsfrågorna
  Fixar hon det mediala
  och hur är det med skandalerna?
  Äh, vi håller tummarna
  för att få nåt vettigt ur det hela

  1. pia, jag tror hennes fördel är att inga väljare har en tidigare relation till henne som de hade med mona sahlin. hon blir ett oskrivet blad. hur hon är medialt vet jag inte, men det viktiga är att jag tror att hon skulle kunna reformera deras politik i grunden.

   1. Klipp från tuben. Klart godkänd, om du frågar mig. Intelligent, trovärdig, sansad, påläst och förmodligen mycket kunnig i ekonomisk-politiska frågor. Det sistnämnda är viktigt eftersom ekonomiska frågor tenderar att dominera den politiska dagordningen. Vänstern behöver någon som kan argumentera mot nyliberalismen och kan göra det på ett pedagogiskt sätt och det tror jag att hon kan göra.

   2. pia, ja jag gillar henne. sen kan ju hennes ålder ligga henne i fatet i jakten på en ”förnyare”. men som sagt, det s behöver är någon som kan utveckla dem rätt oc jag tror det är sommestad.

 2. Sahlin har bevakats på ett orättvist sätt sen första början. Det har till och med funnits artiklar som argumenterat för at hon är en dålig ledare för att hon har ”fel kläder” på sig.
  Vad jag tycker är konstigt är att hon fått hela skiten för S kris trots att det rimligtvis borde vara flera som är medansvariga. Sen när blev sahlin envåldshärskare och dem andra inom S inte har kunnat säga ett dyft?

  1. svalin, håller med. det största problemet är inte sahlin. det är ett klumpigt parti som vägrar ändra på sig.

 3. När det gäller ny partiledarkandidat hoppas jag att det inte blir östros eller Nuder. Båda är så tråkiga och intetsägande att de knappast hjälper partiet ur krisen.
  Man kan ju alltid hoppas på Wallström men hon kommer troligen säga nej som hon alltid har gjort.

  1. svalin, absolut inte östros eller nuder. wallström har jag aldrig varit så förtjust i. tycker att det är ganska lite substans i det hon säger, i alla fall i hennes som jobb hon hade i eu.

 4. Och vad står Margot Wallström för? Vet någon det? Eller är det bara för att norrländska är trevligare än stockholmska? Har hittills inte fått något svar på VARFÖR man tror att Margot skulle kunna leda S. Mer än att hon skulle vunnit över Mona om det vore en popularitetssåpa, vilket det kanske är. Innehållet är kanske egalt.

  1. anna-karin, precis. hon ses ju som den fläckfria räddaren i nöden. risken är att det skulle ha satt upp förväntningar hon inte skulle kunna leva upp till.

  2. Anledningen till att många vill ha Wallström handlar om att hon är karsmatisk och någon som många av S väljare och folket i stort har förtroende för. Hon är en av de bättre tippade kandidatern av den anledningen att hon just är populär och kan utmana Reinfeldt.

   1. svalin, jovisst är det så. men det räcker inte med en poppis ledare om inte politiken är den rätta. för tiden kommer att visa att det inte var mona sahlin som person som kostade s valet.

 5. Jag tror också att risken är stor att det blir en man. Det är nämligen så att när en kvinna misslyckas så tolkar många att det blivit så för att hon har det kön hon har medan när en man misslyckas så beror det på hans personlighet. Kvinnor är kvinnor medan (vita) män har lyxen att vara människor. Samma sak ifall det hade varit en invandrare som varit partiledare ”nehe, nu har vi testat en invandrare också och det gick åt pipsvängen så det är bäst att inte testa det igen!”.

  1. tildaf, precis! därför hoppas jag på en kvinna igen bara för att mona sahlin inte ska bli en parentes bland alla vita karlar.

 6. Det kommer bli Sven-Erik Österberg. Sossarna vågar nog inte experimentera med ännu en kvinna utan kör istället på en ordentlig karl som gillas av gubbarna inom IF Metall. Blir det inte Sven-Erik så kan jag sätta min hatt på att det blir Mikael Damberg, en vit stockholmare av manligt kön. Två trogna partimän.
  Min kandidat heter dock Lena Sommestad, mina argument för henne har du redan formulerat.

  1. simon, ja du har rätt i att österberg, men framför allt damberg är två mycket troliga kandidater. damberg har många plus enligt partilogiken nu: lång erfarenhet och förankring i partiet, har inte tillhört den innersta kretsen på senare år vilket gör honom relativt ren om händerna, han är man, han är från stockholm, han är ung, och han ses som förnyare även om det betyder ytterligare högervridning av partiet.

   men ja, välkommen till team lena!

 7. Det blir nog säkert en man om man får tro medias tippningar av kandidater. I DN har man listat sju män och tre kvinnor som potentiella kandidater, på SVT har man listat tio män och sju kvinnor.

  1. svalin, nu seglar ju veronica palm fram lite. men vågar de välja en 30+ kvinna som står till vänster? nä.

   1. Frågan är hur vänster Palm verkligen är. Tror hon är som Austudillo, att hon har en vänsterimage p.g.a. att hon vuxit upp i ett vänsterdistrikt men egentligen saknar egna idéer och mest formas av sin omgivning. Jag tror hon har bra värden i grunden men inte lämpar sig som partiledare. Men jag kan ha fel…

   2. kötte sig bra i sjukförsäkringsdebatten innan valet. kanske är det inte hennes tur den här gången, men nästa…

 8. Lena är en underdog men knappast omöjlig. Finns många krafter inom partiet som tror på henne.

  Jag tror hon skulle vara perfekt, med rätt folk kring sig. Österberg är respekterad och har bra kontakter i parti och fack, ta honom som partisekreterare. Sen Lindgren-Åsbrink (som bloggar på Storstad) som ekonomisk-politisk talesman. Sen lyft fram fler unga och arbetare i partiet.

  1. rupert gilles, ja frågan är om sommestad skulle ha tillräcklig förankring i partiet. gillar ditt förslag i övrigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s