Bortskämda ungdomar beror på dåliga föräldrar.

 

SVT visade i veckan sin nya serie Ung & Bortskämd där tio bortskämda ungdomar bor tillsammans och måste klara sig själva. De som tar minst ansvar röstas ut av föräldrarna varje vecka.

Vinnaren vinner en jorden runt-resa. Tydligen det perfekta priset för någon som har lärt sig att bli vuxen. Få en betald lyxresa.

Åh, suck.

Vi får ständigt läsa att min generation och den som kommer efter är bortskämda, inte vill ta vilket jobb som helst och mest bryr sig om att platta håret, blogga och festa.

Jag tycker oftast att det är en fruktansvärt bajsnödig diskussion.

För det är som om man har glömt att allt detta rimligtvis är kopplat till saker som den gigantiska ungdomsarbetslösheten, den totala bristen på bostäder i de större städerna och det faktum att allt fler går ut gymnasiet med ofullständiga betyg.

Istället för att på djupet diskutera samhällsproblem som urholkar unga generationers framtidsdrömmar gror man bilden av den bortskämda 80- och 90-talisten.

Det är att göra en viktig diskussion till en ytlig en.

Jag förnekar inte att det finns unga människor i dag som lever på sina föräldrar, inte vet hur en lök ser ut eller hur man sätter på en tvättmaskin. Jag förnekar inte att många ungdomar borde ta större ansvar.

Det är bara att höra hur ungdomarna i programmet snackar. Dezirée, 24 år, säger: ”Jag lever lite som en pensionär… fast jag har pengar.” Och Ellinor, 19 år, säger:

”Samhället är typ uppbyggt så att man sliter ihjäl sig i ett halvår för att åka till Kreta en vecka.”

Men det som irriterar mig med programmet och diskussionen kring bortskämda ungar är inte att de inte har handlat mat förut, att de inte vet hur man kokar makaroner eller att de inte förstår pengars värde, utan det är att de har fått hela skulden.

För vem fan är det som har gjort dem bortskämda och ouppfostrade? Krystades de ut ur fittan bortskämda eller? Nej, bortskämda ungar skulle inte existera om de inte hade dåliga föräldrar som skämde bort dem.

Därför borde programmet lika mycket handla om att lära dessa dåliga föräldrar att ta sina jävla föräldraansvar och sätta upp regler, gränser och lära sina kids hur fan de ska klara sig själva.

Istället låter de ett tv-program göra jobbet åt dem.

Det gör mig bara jävligt förbannad. Det finns få saker som stör mig lika mycket som föräldrar till ouppfostrade ungar. Ännu värre är att de själva oftast inte verkar fatta det.

Inte någon annan heller, tydligen.

Jag har tröttnat på att diskussionen så ofta kretsar kring hur bortskämda dagens ungdomar är samtidigt som ingen verkar fråga sig hur det kommer sig. Vad föräldrarnas ansvar är, vad samhället kan göra för att möjliggöra en förändring.

Ingen bortskämd ungdom utan föräldrar som möjliggör det.

Så häng ut föräldrarna istället.

(Läs gärna också vad Becky Bergdahl skriver om den människosyn en av deltagarna visar upp. Frågan jag ställer mig: hur har den människosynen uppkommit?)

Annonser

30 reaktioner till “Bortskämda ungdomar beror på dåliga föräldrar.”

 1. Ja, jag blev mest störd på de idiotiska föräldrarna, vilka kommentarer!!! Jag satt med öppen mun, vilka rikspuckon, att de inte skäms?! Hade jag misslyckats så kapitalt med min uppfostran, hade jag ALDRIG ställt upp på detta, för att visa hela Sverige vilken otjänst jag gjort mitt barn. Pinsamt.

  1. mia, ja, jag fattar inte heller hur de självmant ville visa upp vilka dåliga föräldrar de är. det är väl det sista man vill liksom.

  1. josefine, alla de här kidsen kan ju bli bättre, men det suger att deras föräldrar har satt upp hinder för dem istället för att ta bort dem.

 2. Amen&tack. Nu såg jag inte hela programmet, men är oändligt trött på skuldbeläggandet av individen och i synnerhet barn. Är man ens bortskämd om man inte ens har fått kunskap i hur man kokar makaroner. Snålt.

  1. nya flickrummet, precis. om man inte vet något annat, inte kan mer, hur ska man då inte bli bortskämd?

 3. Såg inte programmet utan Debatt när det handlade om programmet. Blev mest upprörd över hur alla attackerade ungdomarna och påstod att de aldrig skulle få jobb om de inte kunde städa och laga mat. Mina föräldrar gjorde ALLT för mig när jag bodde hemma, kanske var det därför jag hann träna, jobba extra och samtidigt få skitbra gymnasiebetyg? Skillnaden var att när jag gick ut gymnasiet kunde man lätt få jobb så att man kunde flytta hemifrån och lära sig ta hand om sig själv efter det.

  1. osofin, ja kanske. men det ena behöver inte utesluta det andra, det handlar om måttlighet. och du gjorde ju i alla fall något vettigt med dina studier och extrajobb. det tyder ju på bra karaktär. om du inte ansträngde dig på de sätten skulle dina föräldrar ha sagt till dig?

   1. Jag vet faktiskt inte, och jag tror det är fruktansvärt svårt att ha tonårsbarn, alla ställningstaganden och pressen när barnens kompisar hela tiden får dyra kläder t ex, och vad gör man när barnen börjar supa, klart man kör och hämtar dem tidiga söndagsmorgonar bara för att försäka sig om att de kommer hem (som en av papporna).

   2. osofin, jovisst är det svårt som fan och det är svårt att alltid veta gränsen mellan att skydda och möjliggöra för sitt barn och att skämma bort och göra barnet lat.

 4. Jag håller med om att det var föräldrarna man blev mest förbannad på. Visst kan man chockas över ungdomarnas brist på allt möjligt, men att föräldrarna inte verkade skämmas utan verkade vara stolta över sitt beteende var mest skrämmande.

  1. maria stenlund, menar du att de har satts i olika situationer som ska testa dem? som att vattnet tar slut? ja.

 5. Nej Maria Stenlund – det tror jag också. Om inte fejkat så kraftigt arrangerat (som alla dokusåpor).

  1. misan, ja, jag blir förvånad över att den går på svt och inte på någon av reklamkanalerna som brukar köra sån här skit dagligen.

 6. Jag har vikarierat få dagis/fritids när jag har behövt pengar. Det finns föräldrar som är livrädda för att vara elaka mot sina barn. Vad de lyckas med är oftast att uppfostra barn som inget annat barn vill leka med och som blir utskällda av alla vuxna de träffar dagen lång för att de är så odrägliga. Suck.

  1. åsa, ja jag kan ju fatta orsakerna till föräldrarnas slapphet. men tyvärr lämpar sig inte alla till att vara föräldrar…

 7. Jag såg första avsnittet igår på SVT play och jag blev förbannad!

  Va fan gör föräldrarna?!

  Olgas mamma säger:

  – Frukost till min lilla stjärna. och går in med frukost till Olga när hon själv ser ut som en ris hög.

  Fy fan säger jag. Jag är otroligt upprörd att det finns såna vuxna människor som inte kan klippa navelsträngen.

  Det här är beviset på varför ungdomar inte får jobb, för att de är för lata!

  Under valet var jobb frågan för unga så otroligt viktig. Visst är det viktigt jag är själv 19 år men kom igen hur många ungdomar är det egentligen som kämpar?

  Idag ska allt serveras på silverfat.

  Jag hoppas att ungdomarna som är med i programmet vill ändra på deras beteende. Framförallt att föräldrarna vill förändra deras beteende.

  Tack, nu fick jag skriva ur mig lite ilska som jag bar på under natten. 🙂

  1. mariahermansson, visst finns det ungdomar som är lata för att de kan vara det. men de allra flesta kämpar med jobb studier eller gör sitt yttersta för att få jobb om de är arbetslösa. det blir tokigt när några få lata kids får vara bilden för en hel generation.

 8. Varför förfasra man sig över hur ungdomarna är idag? Jag är jämnårig med ungdomarna/unga vuxna i programmet och känner inte igen mig i att alla ungdomar/unga vuxna skulla vara så. När jag såg programmet tyckte jag att det var uppenbart att dem kom från mer bemedlade familjer som haft resurser och möjligheter att skämma bort sina barn. En ensamstående morsa kan knappast göra det.

  Och vadå vill inte jobba som end el debattörer vill få det till?! Vi är mitt uppe i en ekonomisk kris, vi födda mellan 88 och 97 är landets tredje största köttberg, bara 7 % färre än 40-talisterna och en del har inte lyckats få tillräckliga betyg för att skolan är stökig och underfinansierad. Är det verkligen vårat fel?

  1. svalin, klockrent. precis så. vissa verkar tro att den enorma ungdomsarbetslösheten beror på lata ungdomar. puckon.

 9. Jag blev fysiskt illamående när jag såg programmet på SVT Play.

  Hur kommer det sig att föräldrarna skämmer bort sina barn så till den milda grad?

  Programmet riskerar att frågor som ungdomsarbetslöshet och bostadsbrist inte diskuteras. ”Det finns både jobb och bostäder det är bara ungdomarna som är för lata för att ta de jobb som finns och det är föräldrarnas fel”, säger medelsvensson som sett det på TV.

  Ogillar sättet som ungdomarna röstas bort ur programmet. Vattenbristen är säkert fejkad för att det ska hända något i programmet.

  1. pia, jag blev bara förbannad. svt måste fan skärpa sig. de börjar bli värre än de kommersiella kanalerna.

 10. Det var fruktansvärt! Jag blev skitförbannad på föräldrarna. Hur tänker de egentligen när de gör allt för sina ungar? De(ungdomar) kommer få massa problem i framtiden pga otjänst deras föräldrarnas otjänst. Sorgligt är det.

  1. marika, ja det är kasst föräldraskap. jag är less på att föräldrar ursäktas hela tiden. de ska inte ha barn om de inte kan förbereda dem på livet utanför familjehemmet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s