En till bra bögfilm: Broderskab.

Broderskab (Danmark)

Den danska filmen Broderskab handlar om hur en förbjuden kärlekshistoria utvecklas mellan två män som är medlemmar i samma nynazistiska organisation.

Jimmy (David Dencik) är nynazisten som slår ner bögar på stan. Lars (Thure Lindhardt) har blivit ombedd att lämna militären efter att blivit anklagad för att ha haft ihop det med killar underställda honom i rang.

När Lars träffar på den nynazistiska gruppen, där Jimmy är vice ordförande, går han med trots att han egentligen tycker att de är idioter.

Direkt slår det gnistor mellan Jimmy och Lars, och de slåss mot den, tills de inte kan längre. Självklart får deras kärlek komplikationer för deras ställning i broderskapet, i organisationen som älskar att knacka bögar.

Broderskab är tyvärr ingen vidare bra berättad historia. Den vill visa hur homosexuell kärlek yttrar sig i ett sammanhang där homosexualitet hatas med våldsam kraft

Men filmen misslyckas totalt i att få mig att förstå varför huvudkaraktärerna ens är med i en nynazistisk organisation. Varför de hatar människor med utländsk härkomst så mycket att de vill slå ihjäl dem.

Jag anar att filmen vill få det till klassikern att Jimmy och Lars hatar andra bögar för att de hatar bögen inom dem själva. Men det håller inte, det förklaras inte tillräckligt.

Det finns inget djup, ingen trovärdighet.

Men det är verkligen inte skådespelarnas fel. De är alla utmärkta och gör det bästa av det lilla de har fått. För det är just själva kärlekshistorien som räddar filmen. Den är trovärdig, den sprakar av förbjuden lust och förlösande lycka.

Den lyckas blotta den eviga kampen mellan att ge efter för sin åtrå och kärlek eller att ge in för det heteronormativa samhället som inte tillåter dem friheten att älska vilka de vill bara för att de älskar någon av samma kön.

Kanske hade jag för höga förväntningar på filmen, men tyvärr är den stundtals upplagd som en sämre sortens amerikansk tv-film med överdriven dramatik och förutsägbar handling.

Men tack vare den fina men sorgliga kärlekshistorien är den ändå sevärd.

Annonser

2 reaktioner till “En till bra bögfilm: Broderskab.”

  1. Utan att ha sett filmen misstänker jag att det är en risk att den får folk att förknippa nazister med bögar (kanske inte lika grovt som de amerikanska stollerierna med The Pink Swastika — att det i själva verket var en konspiration av bögar som låg bakom Hitler och förintelsen — men ändå).

    1. peter lewerin, den tanken slog mig inte överhuvudtaget faktiskt. kanske är det ett plus för filmen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s