Varför mobba när man kan kritisera?

 

När 18-årige Anton Abele nyligen kom in i riksdagen sjönk mitt politiska hjärta. För jag har inte stött på en politisk kandidat med en mer naiv inställning till samhällsfrågor. Provocerande, och ofrivilligt komisk, naiv inställning.

Vars största politiska budskap är att det finns de som slåss på gator och torg och att det är dumt. Jag kräver mer av mina politiker än så, oavsett vilken politisk färg de har.

Abele är knappast den enda riksdagsledamot som inte uppfyller kraven på en viss politisk mognad, men han blir det tydligaste exemplet på att det inte verkar krävas ett visst mått av kunskap och erfarenhet för att bli arvoderad politiker.

Jag är en stor anhängare av att fler unga människor ska få komma in i de beslutande församlingarna. Att det behövs en generationsväxling. Att det behövs för att riksdagen bättre ska representera hela samhället.

Men med det menar jag inte att vilken människa som helst duger bara för att den är ung. Jag anser att riksdagsarbete kräver en kunnig, påläst och ideologiskt övertygad människa. Och det är det inte många som är i riksdagen.

Inte Anton Abele heller.

Det har inte med honom som privatperson att göra. Han är säkert jättesnäll. Det handlar om honom som politiker. Jag må ha annan politisk övertygelse än honom, men jag respekterar politiska motståndare så länge de visar upp kunskap och ideologisk klarsynthet.

Det har inte Anton Abele gjort ännu.

Han kan säkert bli en utmärkt högerpolitiker en dag. Jag tycker bara inte att han ska få 56 000 kronor i månaden i fyra år och sedan livslång pension för att se om han kan bli det.

Det är där min kritik mot honom ligger och jag har knappast varit ensam om den. Men tyvärr har den kritiken överskuggats av en annan sorts kritik. Nämligen alla dessa jävla kommenterar som har gjorts om hans utseende.

Jag förstår verkligen inte varför människor, och många av dem annars politiskt skarpa, finner det nödvändigt att sjunka så lågt, speciellt inte när det finns annat substantiellt att kritisera.

Jävla dagisnivå.

Att kritisera Anton Abele för hans roll som politiker och för hans politik är självklart, och det ska han tåla. Men jag har sett alldeles för mycket kritik som går på Abele personligen.

Som när Thorsten Flinck av alla människor säger ”han ser harmynt ut, han är ju missbildad på något sätt” i The Schulman Show. Det är att gå för jävla långt.

Det har inget med Abeles roll som politiker eller hans politik att göra. Det är inget han ska tvingas ”tåla som riksdagsman” som Aftonbladets chefredaktör och ansvarig utgivare för The Schulman Show, Jan Helin, säger.

Troligtvis skulle ingen ha vågat gå på så hårt och så lågt om Abeles utseende om han hade varit äldre. Ingen kritiserar medelålders vita mäns utseenden. Men unga, och framför allt kvinnor, får däremot ta all möjlig skit.

Inga människor ska avskräckas från politiken av rädsla för att bli attackerade för hur de ser ut. De ska avskräckas för att de inte har något vettigt att tillföra som politiker.

Annonser

24 reaktioner till “Varför mobba när man kan kritisera?”

  1. yevonde, precis. han är bara för politiskt omogen för att ta en plats som en bättre kandidat hade kunnat göra mer med.

 1. Vad som gör saken ännu märkligare är att han inte ser något särskilt ut. Ung överklasskille, liksom. Och så har han en ovana att suga in läpparna.

  (Inte för att det är okej att mobba folk som verkligen ser fula ut! (Och ”beauty is in the eye of the beholder”, och allt det.))

  1. malinka, nä fattar vad du menar. jag tror folk mest har hakat upp sig på kombinationen av hur han pratar och att han har en större haka. som om vi vore 12 år på en skolgård.

 2. Håller med om att det är många fler som inte håller nivån, så klart – sen är det kanske inte TF man ska se till för att få balanserade samhällsutblickar..?

  Anyhoo, jag har hört ryktas om att det är en komplott från Stockholmsmoderater att sätta AA på valbar plats eftersom de vill få igång en debatt om Sveriges minst sagt underliga partivalslagar (”stadgar” kanske är ett bättre ord). Mao dags att få stopp på de ickedemokratiska processerna hos riksdagspartierna över lag!

  1. katarina, vad hemskt det vore om abele användes som en bricka i ett spel. men vem vet, han kanske startar en facebookgrupp om det…

 3. Det skulle vara bra med en yngre medelålder i riksdagen men jag har svårt att tro att någon är mogen och redo NOG för att vara i riksdagen vid 18-års ålder. Hjärnloben är inte ens fullt utvecklad för att kunna ta de bästa möjliga besluten innan man är 25. Eller vad tror du Linus?

  1. Fridolin var väl något år äldre när han blev riksdagsman första gången och jag tyckte nog han visade prov på större mognad och lämplighet än Abele. Tror säkert det finns flera personer i den åldern som skulle kunna göra ett utmärkt jobb.

   1. veronika, ja håller med dig. tycker även att annie johansson (c) är duktig även om jag inte håller med henne i en enda fråga. miljöpartiets maria ferm är förvisso 25, men jävligt smart.

  2. jennifer, håller med veronika om att gustaf fridolin är ett bra exempel på en ungdom som faktiskt var mogen för uppgiften, till och med så mogen att han såg det som nödvändigt att göra något annat mandatperioden efteråt.

 4. Det är så synd att det ska vara så svårt att skilja på sak och person och gränsen flyttas hela tiden.

  Se bara på Expressen som låter Lars Lindström få ha en egen blogg där han jämför Sofia Arkelsten med Smeagol från Sagan om ringen. Innan Otto Sjögren och Thomas Mattssons tid hade han blivit tagen i örat eller åkt ut.

 5. Usch, jag blir illa berörd över alla kommentarer hit och dit om folks utseenden. Det verkar som om det är det enda som räknas numera, ett klanderfritt utseende för då kan man bete sig hursomhelst. Det vore önskvärt om vuxna människor kunde kritisera åsikter men inte om utseenden, att kunna skilja på sak och person.

  1. anna j, ja verkligen. ytligheten har verkligen kommit till politikens värld också. speciellt för kvinnor.

  1. tildaf, hm hoppas det är så. det verkar vara riksdagskarriär men ska satsa på istället för att drömma om att vinna triss och få 50 000 kronor i månaden i 50 år.

 6. Man kan också se det så här:

  Anton vill föra en borgerlig politik.
  En politik med en människosyn som faktiskt skapar ett hårdare individualistiskt samhälle med hårdare utslagning. Vad för slags bemötande kan man vänta sig växer fram i ett sådant samhälle?

  Det är dock ingen som helst ursäkt för idiotkommentarer såsom Flincks. Och det är framförallt ingen ursäkt för att inte kritisera det man BORDE kritisera: Antons inkompetens.

  1. krisiporr, sant. och sant igen. och på något sätt kan man ju hoppas att hans omogenhet drar ner moderaterna lite…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s