Det är dags att sluta använda ordet invandrare.

Det är dags att sluta använda ordet invandrare. Det är ett ord som konsekvent används felaktigt av lathet och av dumhet. Det är ett ord som inte längre har en korrekt och meningsfull betydelse.

Begreppet invandrare används av medier, politiker och av många av oss medborgare, inte som förr i tiden för att beskriva någon som har kommit från ett annat land för att bosätta sig i Sverige, utan som ett ord för att beskriva alla människor som vi inte identifierar som svenskar.

Alla som vi identifierar som icke-svenska till utseendet, beteendet, personligheten.

För som jag har påpekat tidigare är det i Sverige omöjligt för de personer med utländsk härkomst att någonsin betraktas som svenskar. Oavsett hur länge de har bott här, oavsett om de ens är födda här, så ses de ändå som invandrare.

Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri skriver bra om hur medierna i samband med skjutningarna i Malmö beskrev offren som invandrare bara för att de såg ut och hade namn som ansågs icke-svenska:

”Det är en sak att polisen beskriver att offren har utländsk bakgrund, det ursäktar inte att flera medier konsekvent har använt ordet invandrare om de potentiella offren – det är särskilt bisarrt i en stad som Malmö där många som får invandrarstämpeln är födda här. Ett enkelt exempel: Zlatan Ibrahimovic är inte invandrare. Han är en Malmöson.”

Den rådande svenska definitionen av invandrare gäller inte någon från till exempel Norge eller USA. För som Rakel Chukri påpekar är vår syn ”färgkodad” vilket gör invandraren till någon som absolut inte kan misstas för en ”riktig” svensk till utseendet och personligheten.

Det farliga med att använda invandrare som begrepp då det används så felaktigt och lättvindigt är att det reproducerar vi och dom-tänket där vi som ”riktiga” svenskar utgör normen.

Det gör att människor med utländsk bakgrund konsekvent ses som någon annan sorts medborgare. Det gör som Rakel Chukri skriver att ”svenskhet är något man kvalificerar sig till” när det i ”själva verket är en rättighet som kommer med passet.”

Vi måste fatta att bara för att en person har utländsk bakgrund gör inte det den till en invandrare. Det är därför begreppet numera är så dumt att använda. För det är tyvärr inte längre ett neutralt begrepp.

Med det sagt menar jag inte att vi inte kan och ska diskutera frågor som rör människor med utländsk bakgrund. Det hela handlar om att vi måste bli medvetna om hur vi pratar om andra människor och varför. Att språk är makt.

För invandrare har blivit ett oneutralt begrepp just för att det har fått så extremt många felaktiga stereotypa bilder knutna till sig. Det är det som har korrumperat begreppet.

Som alltid när det gäller att utmana fördomar och stereotypa bilder av en viss grupp människor så är det tacksamt att visa på olikheterna inom gruppen. Att alla är människor som ser ut och beter sig olika.

Det är därför sajten Pictures of Muslims Wearing Things är så klockren då den, precis som namnet antyder, visar upp bilder på hur olika muslimer kan se ut.

En muslimsk man gillar eyeliner, en muslimsk kvinna är en boxare och så vidare. Det är en sajt som på ett enkelt sätt visar att bilden av ”muslimen” är betydligt mer mångfacetterad än den mediala och stereotypa bilden.

Samma sak går att säga om de människor som bor i vårt land, men som har rötterna någon annanstans.

De är betydligt mer en den bild ordet invandrare ger.

(Ps. Kvinnan på bilden heter Wedad Lootah och trots att hon bär en traditionell abaya och niqab så är hon en sexrådgivare i Dubai som berättar om den kvinnliga orgasmen, oralsex och annat sexigt. En bild av den muslimska kvinnan som sällan kommer fram.)

Annonser

12 reaktioner till “Det är dags att sluta använda ordet invandrare.”

 1. Jag har en dansk kollega som har ett ganska ”odanskt” utseende. Som vi alla vet har det danska klimatet hårdnat mycket de senaste åren och hon får inte sällan höra de mest bisarra saker i säkerhets- och passkontroller när hon reser. Tex ”det där namnet har ni väl gift er till” om hennes urdanska flicknamn, och kommentarer och frågor om ursprung.

  När hon berättar om detta möts hon av upprördhet över att HON som är DANSK möts av en sådan förskräcklig fördomsfullhet. Själv försöker hon ju använda sina upplevelser för att visa hur galet snett hela utseendefixeringen hamnar för alla danskar, oavsett ursprung, men nej. Det är kränkningen av henne personligen (en RIKTIG danska..!) som folk fastnar för. Det säger skrämmande mycket om de synbarligen fördomsfria medmänniskornas syn på folk och folk tycker jag.

  1. anna, bra, om än sorgligt, exempel på hur synen på ”riktiga” medborgare och de som har andra geografiska rötter behandlas på olika sätt och hur det är så inpräntat i samhället.

 2. Jag känner mig delad till det. I fallet med dödskjutningarna i Malmö tror jag att det finns ett syfte med att kalla offren just invandrare eftersom det kanske kan vara rasistiska motiv bakom. ibland behövs det särskiljande ord för att beskriva problem,orättvisor och förtryck som rasism, sexism och homofobi. samtidigt finns det en risk i att man förstärker skillnader och delar upp folk i ”vi” och ”dem”.
  Kanske ska man rent av byta ut ordet invandrare med nysvensk?

  1. svalin, min poäng är inte att vi inte ska diskutera frågor som rör personer med utländsk bakgrund. det måste vi i fall som du tar upp. jag menar att användandet av just termen invandrare är det olyckliga, då det används felaktigt. hellre att prata om att personer med utländsk bakgrund attackeras i malmö. för vissa av dem i detta fall är kanske nyanlända från ett annat land, andra är födda här och andra har bott här i 30 år. alla de är inte invandrare i ordets ursprungliga betydelse. ändå används det för att benämna alla som uppfattas som icke-svenskar. det är problematiskt då det är direkt felaktigt, men också för att det om något står i vägen för att komma bort från vi och dom-tänket.

  2. Jag tycker att det skulle funka med ordet mörkhyad när man vill peka på att det kan ha rasistiska motiv. Svenskar kan ju också vara mörkhyade.

   1. åsa, nja. alla är knappast mörkhyade, varken de med rötterna i sverige eller någon annanstans, så kanske inte så heltäckande.

 3. USA har ju som bekant en jäkla massa fel, men jag tycker att de sköter den frågan bättre. När någon får sitt medborgarskap hurrar de och gråter och dricker champange. Sedan är en amerikan en amerikan är en amerikan, och ingen kan vara mer eller mindre medborgare.

  1. USA är å andra sidan ett land som är uppbyggt på invandrade människor, det är inte Sverige på samma sätt. Sedan tror jag att det där har ändrats lite sedan George W Bushs tid, för att vara en riktig amerikan så måste man också vara vit och kristen (oavsett hur länge man har varit amerikan).
   För övrigt, vad gäller det här om ”invandrare” så är ju ordet fel rent språkligt. Man vandrar ju bara in en gång liksom. Vill man använda något snarlikt så kan man väl snarare säga ”invandrad person” eller något sådant. Personligen föredrar jag ”utländsk bakgrund” i de sammanhang där det av någon anledning är relevant att framhäva någons historia. Det går också att vara omständig och tala om någon som att ”hennes föräldrar är från X”, om man vill förklara varför personen i fråga heter Baylan i efternamn.
   Det jag stör mig mer på dock är när man talar om någons ”hemland”. När någon är född i Sverige är det mer relevant att i sådana fall tala om personens ”fädnesland”, alltså igen vilket land ens föräldrar har sitt ursprung i.

   1. simon, håller med. föredrar också ”utländsk bakgrund” just för att det inte determinerar vad personen ser sig som idag.

  2. åsa, jovisst. fast de har en ofta fruktansvärd syn på de som har bosatt sig i landet utan tillstånd, trots att usa bara består av invandrade människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s