Skjutande rasist är inte ett integrationsproblem.

När den så kallade Lasermannen härjade i början av 90-talet var jag bara ett barn. Jag åkte rutschkana, medan de vuxna skrämdes. 20 år senare verkar samma sak hända igen i Malmö.

Det är inget annat än fruktansvärt.

Det är självklart att regeringen måste skicka en representant för att visa att man bryr sig och tar händelserna på allvar. Dock borde man inte ha skickat integrationsminister Erik Ullenhag.

Som Maria Ferm säger:

”Även om någon skjuter människor för att de har utländsk bakgrund, så är det inget integrationsproblem utan ett problem med rasism.”

Helt rätt. För är skjutningarna verkligen ett integrationsproblem? Nä, snarare är det en rasistisk jävla dåre som skjuter människor av andra etniciteter än svensk.

Det handlar inte om ständigt påpekade integrationsproblem som brist på svenskakunskaper eller att människor med utländsk härkomst står långtifrån arbetsmarknaden. Det handlar om en rasistisk jävla dåre som skjuter folk.

Visserligen kan man argumentera för att en sådan hatisk rasism som skjutningarna är ett bevis på kan uppstå när avståndet mellan olika människor är för stort.

Man kan argumentera att en mer lyckad integration, i meningen att människor med utländsk härkomst får större tillgång till det svenska samhället, kan hjälpa till att motverka att sådan rasism uppstår.

Men att i just detta fall signalera att detta skulle vara ett integrationsproblem är att på ett sätt skapa en skuldförskjutning från den ansvarige dåren till de som man påstår inte har integrerats, det vill säga människor med utländsk bakgrund.

Det är högst olyckligt.

Men Ullenhag själv slår i från sig kritiken:

”Det är en rättspolitisk fråga men om människor med utländsk bakgrund känner oro för att gå ut, är det viktigt att alla som vill se ett öppet samhälle visar sitt stöd. Sedan har jag också ett ansvar för att bekämpa främlingsfientlighet och rasism.”

Erik Ullenhag må ha goda intentioner med sitt besök, men precis som Maria Ferm menar jag att statsministern eller justitieministern borde ha åkt istället. För det här är framför allt ett rättspolitiskt problem, inte ett integrationsproblem.

För vad är det Ullenhag ska göra förutom att visa medkänsla? Vad har han för befogenheter för att ta till åtgärder som ger direkt effekt för alla de med utländskt utseende som är rädda i Malmö?

Ingenting, tyvärr.

Just därför hade både invånarna i Malmö och regeringen gynnats av att man hade skickat rätt person istället.

Annonser

9 reaktioner till “Skjutande rasist är inte ett integrationsproblem.”

 1. Någon i mitt twitterflöde – hittar det inte nu – skrev: ”Om det varit bönder som skjutits, hade de skickat Eskil Erlandsson då?”

  Herregud.

  1. svalin, jag hoppas ju förvisso att de håller sig sysselsatta, men när något sådant här ovanligt och läskigt händer borde de kunna tömma schemat.

 2. Jag blir rädd för alla dessa artiklar som helt saknar en empatisk ton. Inte kommer vi bara och tar jobben och lever på bidrag, nu vågar vi vara rädda för att gå ut också…

  1. bella, jag är trött på att man ser människor med utländsk härkomst som endast problem vi måste lösa. varför inte bara vakna upp till att vi lever i ett fint land som öppnar våra gränser för de medmänniskor som behöver det. att människor i denna värld ska få förflytta sig från platsen de föddes på och söka lyckan någon annanstans. varför ska vi sätta upp onödiga hinder för den lyckan?

   1. Jag tror att mycket har ett samband med att vi i princip stoppat all invandring utom flykting- och anhöriginvandring vilket gör att invandrare lätt blir lika med ”offer”.

    Ett system liknande USAs ”Green card” kanske vore något?

    I Sverige har vi dessutom en mindre bra vana att bunta ihop folk i grupper som pensionärer, ungdomar, svaga, starka, rika osv vilket gör att vi tappar bort individerna. Det är en baksida av den politiska retoriken som använts under de senaste 50 åren.

    Invandrare är lika lite en grupp som ”män med skostorlek 43”. Verkligheten för en analfabet från Somalia är inte densamma som för kärnfysikern från Irak.

   2. krille, kanske det. men mer än offer ses människor som utländskt ursprung som problem. det är en dum utgångspunkt för att skapa förutsättningarna för att alla, oavsett ursprung, får tillgång till hela samhället. problemen är inte människor med utländsk härkomst, det är de strukturer och praktiker som håller dem borta från att ses som fullvärdiga samhällsmedborgare.

    ja, precis. ingen eller lite hänsyn tas till skillnader inom dessa grupper. att prata om grupper är enbart nödvändigt för att påtala strukturella orättvisor och så vidare som kännetecknar just denna grupp av människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s