Barnartister är produkter av kasst föräldraskap.

 

Willow Smith är dotter till Jada Pinkett Smith och Will Smith. Hon är nio år gammal. Hon har i dagarna släppt videon till sin första singel.

Hon är nio år gammal.

Den hyfsat medryckande låten och den välproducerade videon kommer säkerligen lansera en framgångsrik musikkarriär. Hon är duktig, cool och söt. Men hon är nio år gammal.

Jag må vara öppensinnad för det mesta, men när det gäller små barn som ställs i strålkastarljuset och förväntas bära bördan av en karriär och ett kändisskap de inte är förberedda eller redo för, där drar jag en stor fet jävla gräns.

Barnartister är produkter av kasst föräldraskap.

En nioåring ska vara ett barn. Gå i skolan. Hoppa hage. Vara med i någon skolpjäs. Hon ska inte starta en påkostad musikkarriär.

Hon ska inte behöva ha pressen att ständigt prestera. Hon ska inte behöva ha pressen det innebär att en massa med människor och företag har satsat stora pengar på att man ska prestera och lyckas.

Och sälja, sälja, sälja.

Ok, när man är äldre och har ett eget huvud på sina axlar, då är det en annan historia. Då är man mogen att ta ansvar och egna beslut. Men när man är ett barn är det ett barn man ska vara.

Jag har skrivit förr hur svårt jag har för barn som tvingas bete sig som vuxna. Som tvingas intressera sig för sina föräldrars intressen, klä sig vuxet och ansvara för en egen karriär innan de ens har gått ut lågstadiet.

Det är ofta föräldrarna som genom sina normer och värderingar drillar in sina kids i ett visst hörn. Med en skådespelande och sjungande morsa och farsa är det ju inte konstigt att Willow Smith plötsligt har en musikkarriär eller att storebror Jaden är nya Karate Kid.

I min värld sätter goda föräldrar upp sunda gränser för sina barn. Inte för att förhindra dem att utvecklas och vara kreativa, utan för att inte dumpa vuxenvärldens alla ansvar, ideal och normer på dem för tidigt.

De kommer tyvärr att erfara allt det tids nog ändå.

Annonser

4 reaktioner till “Barnartister är produkter av kasst föräldraskap.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s