Vi måste sluta se invandrare som bara invandrare.

Sedan valet har många känt behovet att visa att de gillar olika sorters människor. Aftonbladet skapade sin Vi gillar olika-kampanj. Folk startade alla möjliga Facebook-grupper som flockades med medlemmar.

Jag kan visserligen förstå viljan att i tider som dessa högt och tydligt säga att man accepterar människors olikheter och att det svenska samhället ska vara öppet och icke-diskriminerande.

Men kampanjerna fyller inget större syfte än att slå sig själv på bröstet och visa världen att man minsann inte har några fördomar eller främlingsfientliga åsikter. Och den sortens iver blottar större problem.

Facebook-gruppen Inga invandrare skriver:

”Kända invandrare som ger oss musikalisk glädje, humor, snygga mål, likaväl som medel-Muhammed som tar hand om våra äldre, ritar nya byggnader, eller om ni så vill förser oss med en pizza… Se till att Sverige blir påmint om alla värdefulla och positiva saker invandrare gör. Innan det är för sent.”

Med detta synsätt menar de att invandrare måste fylla en viss funktion för att räknas in i gemenskapen. Helst ska de bjuda på sin egen härliga hemlandskultur i form av pizza, kebab och samba.

Det är att placera och befästa människor med utländsk härkomst i vissa stereotypa invandrarpositioner. Att de ska baka våra pizzor, städa våra hem och underhålla oss med sina danser och så vidare.

Det är detta vi och dom-tänkande som genomsyrar stora delar av samhället, även om vi allt för sällan reflekterar över det. Det är också detta vi och dom-tänkande som utgör grunden för rasism, homofobi och sexism.

Självklart har vi alla olika erfarenheter och vi som människor är olika varandra i många avseenden. Jag som skriver den här texten är på många sätt olik dig som läser den.

Men vi och dom-tänkandet utgår från att det är vi (svenskar) som definierar dom (utlandsfödda) som de annorlunda och att vi kräver att dom ska bete sig på vissa sätt för att godkännas.

Det finns alltid en maktordning i samtal som utgår från att betona olikhet. Jag tror därför inte på att det är den bästa utgångspunkten. Jag tror helt enkelt inte på att olikhet ska vara utgångspunkten i politiska samtal om invandring och integration.

Att

Som Linna Johansson skrev i en kommentar till ett av sina inlägg:

”Olikhet är en personlig sak. Låt var och en definiera sin egen olikhet och unicitet. Och använd det inte som argument för invandring. Invandring ska vi ha för att motsatsen vore motbjudande… att varje människa skulle tvingas vara knuten till punkten där den föddes livet ut.”

Vi och dom-tänkandet har nog aldrig blivit så illustrativt som i en text av Paul Hansen i gårdagens DN. I texten under vinjetten Sthlm i mitt hjärta berättade Hansen om en dag i sitt liv.

Först köper han mjölk av ”den svarta killen som står bakom disken”. Sedan förbeställer han en taxi av en kvinna som ”har en lätt brytning”. I taxin ser Hansen att chauffören ”har sitt ursprung i Mellanöstern.”

Väl på flygplatsen växlar Hansen pengar av en kvinna som ”ser iransk ut”. Vid säkerhetskontrollen är det ”en kille från Tjetjenien.”

Slutligen funderar Hansen på sverigedemokraten som blir bänkgranne med en moderat som kom som ensamt flyktingbarn vid tre års ålder. Hansen konstaterar:

”Ser Ekeroth över huvudtaget dagens Sverige – som antagligen inte skulle fungera utan nysvenskar? Hur klarar han av att dekonstruera verkligheten så att den passar hans partis skruvade mentala planritning?”

Jag förstår att Hansens hela text går ut på att medvetet visa att människor med utländsk härkomst finns överallt, på olika positioner, i det svenska samhället och att de alla är viktiga för samhället. Jag förstår att intentionen är god.

Men det Hansen inte verkar förstå är att han i sitt försök att bevisa Sverigedemokraterna fel utgår från liknande tankar som just SD utgår ifrån. Nämligen att folk med utländsk härkomst alltid är annorlunda, ”de där”, dom:et till vårt överlägsna vi.

I sitt välmenande försök att spräcka hål på SD:s logik om att invandrare inte bidrar till det svenska samhället befäster Hansen SD:s allra grundläggande logik, nämligen att ständigt och kategoriskt peka ut de som de uppfattar som icke-svenskar.

Och som i SD:s fall mena att de är problemet till ALLT.

Bara under en dag registrerar Hansen folks ursprung och delar in dem i kategorier bara genom att se deras hudfärg, höra deras brytning eller helt enkelt gissa att de är från Iran.

Ett tydligare vi och dom-tänkande finns inte, och är själva grunden i SD:s människosyn.

Jag menar inte att Hansen är sverigedemokrat eller främlingsfientlig. Jag menar bara att vi och dom-tänkandet är så oerhört ingrott att vi själva inte ens märker det. Vi märker till exempel inte att vi ofta ser en människas etnicitet före personlighetsdrag.

Och det står i vägen för att vi ska komma någonstans.

För när slutar vi att se invandrare som bara invandrare?

Annonser

27 reaktioner till “Vi måste sluta se invandrare som bara invandrare.”

 1. Tyvärr tror jag att fixeringen att alltid göra allt till ett så stort problem, när fördomarna och definitivt bidrar till vi & dem-tänkandet, oavsett om man är rasist eller inte.
  Själv har jag märkt att jag ofta omedvetet ”bedömmer” människor som svenskar när de ”låter” svenska, dvs ingen brytning. Oavsett utseende. Kategoriseringen av människor kommer man nog inte ifrån, det är ju så vi funkar. Däremot borde det ju också vara en självklarhet att behandla alla med respekt, oavsett åsikter. En egenskap som få verkar ha fått lära sig i dagens samhälle.

  1. caroline, att vi boxar in människor kan vi nog inte bli av med. men frågan är hur vi boxar in och vilken betydelse vi lägger i det. det kan och måste vi ändra på.

 2. Mycket bra inlägg Linus! Till en början blev jag glad över kampanjen men börjar mer och mer ta illa upp. Jag är för tusan inte annorlunda än någon annan bara för att jag inte är född i just Sverige. Vi är så lika men ack så olika men det handlar ju för tusan inte om våra födelseländer.

  Nä, det blir bara konstigt. Därför fortsätter jag köra med samma inställning som vanligt. Jag är inte invandrare, jag är inte svensk. jag är Ivana, punkt slut. Ska det vara så svårt för människor att acceptera det?

 3. Paul Hansen är ju fotograf, borde inte skriva alls. Han är en duktig fotograf dessutom, även om jag ibland tycker att det han skriver om skiner igenom i hans bilder med. Du kanske minns rabaldret när han plåtade en skjuten tjej på Haiti. Han var ju inte först med att plåta henne, men han följde även pappan när han bar dottern hem och tryckte upp kameran i systerns ansikte när hon fick dödsbeskedet. Det är inte okej. På något sätt.

  1. yevonde, han får väl skriva om han vill, menh uppenbarligen har han inget vettigt att skriva. överhuvudtaget beter sig journalister och fotografer sig som svin många gånger när de bevakar utsatta människor.

   1. Klart han får skriva, menade mest att det kanske inte är hans grej egentligen. Och det lyser ju som igenom. Hmm. Ja verkligen, det är en balansakt det där att visa viktiga saker och göra viktiga saker exotiskt intressant.

   2. yevonde, ja fattade vad du menade. tycker att i tider där journalist- och skribentjobben är få så kan ju journalister och skribenter faktiskt få de jobben, och inte fotografer…

 4. bra inlägg, ungefär samma anledning till att jag blev så irriterad på hela den där kampanjen och en massa av kritiken och grupper mot Sverigedemokraterna som mer verkade handlade om att visa hur politiskt korrekt och tolerant man var.

  1. johan, tack. ja jag har ledsnat totalt på det. gör något konkret istället för att slå dig på bröstet liksom.

 5. Det där är ju samma problem som man brottas med när man lyfter fram kvinnor för att visa att kvinnor också är en del av samhället, eller separerar barngrupper i flickor och pojkar för att de olika grupperna ska få utveckla någon förmåga som socialiserats bort, trots att man egentligen är ute efter att biologisk kön ska vara så oviktigt att man inte sorterar ut människor i kön.

  En paradox som jag själv brottas med nästan dagligen på olika nivårer: man plockar fram olikheter för att visa att de är oviktiga.

  1. malinka, håller med. det är en paradox som är viktig att vara medveten om. dock i detta fall görs det ju väldigt knasigt. jag brottas med att betona att jag är bög för att kräva rättigheter och så vidare samtidigt som jag tycker att sexualiteten borde vara orelevant. men grejen är ju att i ett patriarkalt och heteronormativt samhälle måste man ibland betona kön och sexualitet och så vidare för att de till slut inte ska vara faktorer.

 6. håller helt med, bra inlägg som vanligt. har alltid känt ett smått obehag över liknande kampanjer men har viftat bort det med att det ju ändå är till en god sak. du satte fingret på problemet, det bidrar till samma åtskillnad som sd talar för.

  1. liv, ja själva intentionerna är ju goda, men resultatet dåligt. det handlar om att reflektera över varför man gör de val man gör.

  1. tror inte riktigt problemet är vad det står för text på twibbern man sätter på sin profilbild, eller om man startar en grupp som heter rasism är dumt eller om den heter vi tycker rasister är dumma.

 7. Åh jag vill bara ge dig en jättekram nu, Linus! Du belyser fenomenet med fantastiska argument och slår återigen huvudet på spiken med din otroligt välskrivna analys.

 8. Först tyckte jag Aftonbladets kampanj var bra men efter partiernas utmålande av SD som dem enda rasisterna, medan dem själva är så humana har jag delvis ändrat uppfattning. Få verkar vilja erkänna att rasismen är ett samhällsproblem som sträcker sig så mycket längre än till SD. Det har funnits rasism i Sverige långt innan SD kom in i riksdagen. Det är inte SD som gjort papperslösa rättslösa och nekar dem vård, det är inte SD som är ansvariga för att vi splittrar familjer, skickar tillbaka folk till Irak trots att UNHCR och många andra människorättsorgansiationer säger att det är för farligt och för våldsamt där nere. Nästan ingen vågar erkänna detta och det gör mig förbannad.
  vad som annars gör mig förbannad är att vara sig höger eller vänstern aktivt lagt fram några förslag på hur man får bort rasismen. Ännu emr förbannad blri jag på vänster som säger sig vara för jämlikhet och solidaritet som säger sig vara dem ”sanna” antirasisterna trots att åtskillga debattörer på vänsterkanten sagt att det antirasistiska perspektivet inte var viktigt för att det riskerar splittra vänstern och att en aktiv välfärdspolitik kommer lösa allt.

  1. svalin, håller med. sd uppfann inte rasismen, de är bara ett av dess mest belysta exempel. flykting- och integrationspolitiken har haft och har sina brister som måste belysas och rättas till. vänstern lider ibland av något sorts godhetskomplex, att deras människosyn skulle vara fläckfri. det är den inte.

 9. Det är nån i min närhet som har sagt att en av anledningarna till att vi är fast i vi-och-de tänket fortfarande är att i svenskan finns begrepp som ”tredje generationens invandrare”. Istället tyckte den här personen (pinsamt att jag glömt vem) att vi skulle ta efter USA där man pratar om ”första generationens amerikanare”, eller i vårt fall ”första generationens svenskar” och sen bara sluta…för det kan omöjligt ta tre generationer att invandra till Sverige.

  Jag vet att ord och etiketter inte kan lösa hela problemet, men jag har en stark tilltro till att ord ändrar inställningar och filosofier. Är en stor supporter av att byta ordet ”mödomshinna” mot ”slidkrans” till exempel. Ord vi använder i vardagen har så otroligt mycket större tyngd än vi vill erkänna.

  1. elin, håller med om att språk är makt. har inte tänkt på just exemplet med första generationens svenskar. låter ju bättre. samtidigt störs jag av alla olika indelningar i olika typer av svenskhet. bara när det är strikt nödvändigt för att belysa ett speciellt problem i en speciell grupp har sådana kategoriseringar bäring.

 10. Jag skulle hävda att det t.om. finns ett djupt, grundläggande systemfel i västvärldens tänkande som handlar om att hänga upp alla idéer kring s.k. rationella argument om ”binary opposites”, dvs. rätt/fel, innanför/utanför, vi/dom. Och jag tror att det krävs mer kritiskt tänkande och kreativitet (inte mindre, Jan Björklund!) av var och en av oss för att komma förbi detta neurologiska fängelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s