Är äldre kvinnors ätstörningar Madonnas fel?

Jag tycker att ni borde läsa vad Linna Johansson så klokt skriver om Madonna. Om att det finns de som påstår att hon är ansvarig för att allt fler äldre kvinnor utvecklar anorexi.

Linna Johansson menar att det är fel att lasta en kvinna för en annan kvinnas ätstörning. Att det är större än så. Att det är att sminka över de egentliga orsakerna.

”Som att ansvaret för kvinnors mående reflexmässigt skjutsas över på andra enskilda kvinnor. Och inte på sakernas tillstånd, på ojämställdhet och orättvisor. Den underordnade är som bekant alltid kropp i högre grad än den överordnade. Och kommer att bedömas därefter. Men detta, den verkliga orsaken till anorexia tappas alltid bort. Som om anorexin får vi leva med, vi får nöja oss med att bråka på den som för dagen utlöst den.”

Linna Johansson menar att Madonna säkerligen har medverkat till en större kroppsfixering hos en del kvinnor. Samtidigt undrar hon hur Madonna skulle ha kunnat bli så stor om hon inte hade använt sin kropp?

”Hade Madonna faktiskt försökt verka i mindre trimmad förpackning hade hon ändå blivit så trakasserad att hon inte hade kunnat fortsätta med självförtroendet i behåll… Jag tror inte att Madonna vårdar sin yta såhär omsorgsfullt i första hand för att bli betraktad som vacker. Utan för att slippa höra att hon är ful.”

Så sant, så sant. För att kunna fungera som kvinna i vårt samhälle måste du tänka på ditt utseende. Som kommersiell kvinnlig popartist krävs det ännu mer att du inte är ful, speciellt om du är över 50 år.

Det är dock sorgligt att kunskapen om ätstörningar är så liten att man ens menar att Madonna skulle vara anorektiker. Om hon nu skulle lida av en ätstörning är det betydligt mer troligt att det är ortorexi.

Ortorexi är en allt vanligare ätstörning som går ut på att man tränar extremt mycket samtidigt som man oftast för en extrem diet. Ortorexi är precis som anorexi och bulimi en sjukdom, en sjuklig besatthet vid träning, kost och sin kropp. Alltså inte samma sak som att gilla att träna.

Vilken kategori Madonna tillhör vet varken du eller jag.

Det är viktigt att komma ihåg att en ätstörning uppkommer av olika biologiska, psykologiska, sociala och kulturella faktorer. Media, reklam, mode- och musikindustrin är kulturella faktorer, men kan inte ensamma lastas för utvecklingen av ätstörningar hos vissa personer.

Det är fel att mena att en kvinna ensam kan lastas för någon annans ätstörning. Det kan hon inte. Däremot kan hon vara en del av det system som gör att vissa av oss utvecklar ätstörningar.

Det är det systemet som borde kritiseras om något.

Annonser
Postat i Okategoriserade

2 reaktioner till “Är äldre kvinnors ätstörningar Madonnas fel?”

  1. Jag måste bara fråga; såg du på Skavlan i fredags?
    Om inte så missade du Susanne Bier. Hon tyckte att pappor som försökte vara som mammor (gå på babysim/babyrytmik/ta en del av mammans ansvar) var så osexigt. Och att barnet måste ha en kvinnlig och en manlig förälder, absolut inte två mammor.

    Jag tänkte på dig då, att det gjorde nog Linus irriterad.

    1. johanna, fint att du tänkte på mig då! nå, såg inte det. men du har rätt, det låter som en typisk sak som skulle störa mig. för övrigt är det tröttsamt med de kvinnor som tycker att män blir ”osexiga” så fort männen gör ”kvinnliga” saker. det är sådana kvinnor som är med och upprätthåller den maktordning som förtrycker dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s