Jämställdhet utan eget regeringshem.

Just det, jämställdhetsdepartementet läggs ju ner nu också i och med att den nya regeringen bildades. Jag glömde att nämna det i går. Kanske var det underförstått med en icke-feminist som jämställdhetsminister, men ändå.

Man kan självklart argumentera för att politiskt jämställdhetsarbete kan föras även om det inte har ett eget departement.

Man kan argumentera för att jämställdhetsarbetet skär igenom alla de andra departement som arbetsmarknads, finans- och utbildningsdepartementet och så vidare, och att det därför inte behöver ett eget departement.

Jag förstår de argumenten.

Men själva syftet med att ha ett särskilt departement för jämställdhet handlar dels om att det ska finnas en riktig kontrollinstans som ser till att förslag som läggs i de andra departementen håller ur ett jämställdhetsperspektiv.

Men ett eget departement ger en också andra resurser och en annan kraft och auktoritet i ämbetet för att utveckla nya strategier för att skapa jämställdhet på arbetsmarknaden, i styrelserummen, i skolorna, i den offentliga sektorn, i hemmen och så vidare.

Om man nu vill utveckla strategier för jämställdhet, det vill säga. Och det är ju inte högerregeringens främsta ambition direkt.

Och grejen är ju att en jämställdhetsminister utan ett eget departement måste ha förmågan att lyfta frågorna inom de andra departementen på ett konsekvent och outtröttligt sätt.

Är Nyamko Sabuni den personen?

Låt mig skratta tills jag börjar gråta.

Annonser

8 reaktioner till “Jämställdhet utan eget regeringshem.”

  1. veronika, ja det är tider som dessa jag önskar att jag kunde tro på en gud som ska lösa all skit. men även han skulle nog vara ganska ointresswerad av jämställdhet.

  1. elin, jag vet. men det är nu vi måste vara en ännu starkare opposition. världen är inte förlorad om vi fortsätter att kämpa.

 1. Fast jämstäldhetsdepatementet skulle väl flyttas över till enbart utbildningsdepatementet? Det var så jag uppfattade pressmeddelandet.
  http://www.regeringen.se/sb/d/7176/a/152928/fromdepartment/7176/pressitem/152928?utm_source=Regeringskansliet&utm_medium=RSS&utm_campaign=Nyheter%20fr%C3%A5n%20regeringen.se#anc152928
  Det står nämligen att:
  ”Jämställdhetsfrågor, ungdomsfrågor och frågor om civila samhället går till Utbildningsdepartementet med Nyamko Sabuni som ansvarig minister”.

  1. svalin, ja fast departementet i egen regi är ju borta om det inordnas under ett annat. frågan är också varför jämställdhetsfrågor ska inordnas under utbildningsdepartementet när det berör betydligt fler frågor än utbildning?

   1. Ja, varför sätta jämställdhetsfrågorna enbart under utbildningsdepatementet. Vore det inte bättre att dem frågorna kom under flera departement?

   2. svalin, jo för sabuni ska ju inte bara vara jämställdhetsminister utan även h ansvar för förskolesektorn, barnomsorg, vuxenutbildning och folkbildningssektorn. undrar vilket hon kommer att fokusera på?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s