Regering Reinfeldt 2 är en skitdålig uppföljare.

Uppföljare är sällan bra, speciellt inte om första filmen sög. Så även med regeringar. Regering Reinfeldt 2 är bara en skitdålig uppföljare. Det största problemet med den är ju att den är en högerregering.

I övrigt sitter de flesta kvar på sina positioner, andra får lämna plats för nya.

Den som jag helst av allt ville se sparkas ut från regeringen sitter kvar. Vår (o)jämställdhetsminister de kommande fyra åren heter fortfarande Nyamko Sabuni.

Nu får hon visserligen släppa integrationsfrågorna till arbetsmarknadsdepartementet och Erik Ullenhag. Bra så, jag hyser större tilltro till honom och hans mer socialliberala hållning, än Sabunis tokerier om obligatoriska gynundersökningar.

Men nu ska alltså Sabuni, samma person som uttryckligen och konsekvent inte vill använda politiken som verktyg för att skapa jämställdhet, fortsätta inneha den politiska post med mest makt över jämställdhetsfrågor.

För mig är det lika tydligt som alltid vilka jämställdhetsambitioner denna högerregering har: nämligen inga alls. Och då är ju en icke-feminist självklart perfekt som ansvarig.

Åh, suck.

Den andra ledsamma nyheten var att Cristina Husmark Pehrsson fick lämna posten som socialförsäkringsminister till förmån för Ulf Kristersson.

Husmark Pehrsson drev förvisso igenom de hafsigt ihopskrivna och omänskliga nya sjukförsäkringsreglerna, men hon var åtminstone den enda vid makten som faktiskt erkände att den nya sjukförsäkringen var till för att bekosta skattesänkningar.

Men en sådan ärlighet funkar ju knappast i en regering vars hela politiska filosofi bygger på att säga en sak, men göra en annan.

Det ledsamma nu är alltså att det blir det före detta socialborgarrådet i Stockholm, Ulf Kristersson, som blir ny socialförsäkringsminister.

En sämre kandidat kunde knappast ha hittats.

Under sin tid som socialborgarråd i Stockholm har han uppvisat en synnerligen beklaglig människosyn. Han har till exempel föreslagit att lösa integrationsproblemen genom att ta bort vissa rättigheter för invandrare, samt kunna återkalla medborgarskap.

Han var med och drog ner på eller ville dra ner på anslagen till handikappade, Maria Ungdom, prostitutionsservice och enheten för hemlösa för att ha råd med ytterligare skattesänkningar i Stockholm.

När de hemlösas tidning Situation Stockholm gjorde en undersökning om vilka partier de hemlösa skulle rösta på vann De rödgröna med 63 procent av rösterna. Moderaterna fick hela 0 procent.

De urusla siffrorna berörde dock inte Kristersson som förklarade att de hemlösa inte hade upptäckt alla de reformer som Moderaterna hade genomfört. Kanske för att det var reformer som inte hjälpte dem?

Men det värsta var nog när Ulf Kristersson lyckades skaffa sig en lyxig hyreslägenhet på fyra rum och kök på Södermalm som ägdes av Ersta Diakoni och som var avsatt för att användas till svårt sjuka hemlösa och utsatta kvinnor.

Men Kristersson och hans familj sket i det och hade lägenheten i tre år. När någon ifrågasatte honom vägrade han, som nedan, att svara på frågorna. Överhuvudtaget verkar han känna att han ska få vilken hyreslägenhet han än pekar på.

Det här inte den enda gången.

Ja, en sådan man ska få ansvar för den slarviga, ogenomtänkta och förödande sjukförsäkringen som gör allvarligt sjuka fattigare och tvingar dem att söka jobb trots att de är för sjuka för arbete.

Ja, jag antar att även han är perfekt för sitt jobb.

Annonser

11 reaktioner till “Regering Reinfeldt 2 är en skitdålig uppföljare.”

 1. Ja, det var mig en bedrövlig samling.
  Göran och Sabuni får fyra år till på sig att sänka allt vad jämställdhet heter, och allt som hamnar ”utanför” det heteronormativa stängslet, i botten. Maud kan ostört fortsätta smutsa ner år av hårt klimatarbete och med Eskil kvar som ansvarig för jordbruks/djurfrågor, vågar jag inte ens tänka på hur de redan usla förhållandena för för både tam(läs slakt)- och vilddjur, kommer att utvecklas. Nu har man dessutom döpt om det till landsbygdsminister.

  Grattis Sverige., nu har landet äntligen styrt kurs mot 50-talet (igen)!

  1. loba, ja herregud. den enda jag tror kan göra lite nytta, eller åtminstone minst onytta, är nog erik ullenhag som integrationsminister. han har varit motståndare till alla folkpartiets flirtar med främlingsfientliga väljare med språktest och liknande. det är ju alltid något. typ.

 2. Den nya regeringen är skit men man kan i alla fall hoppas på att Ullenhag blir en bättre integrationsminister än vad Sabuni varit. med tanke på att han är socialliberal finns det ett visst hopp.

 3. Typiskt att de som har det bäst i samhället alltid är snålast, och bara tänker på sig själva. Suck.

 4. Usch. Mitt sinne hann börja stilla sig under perioden 20 sept – 5 okt, när Reinfeldt inte gjorde ett endaste ljud från sig. Men så inser jag nu när jag tittar på klippet och läser din text att jag fortfarande är i sorg. 4 år till med en arrogant man, vars förflutna skulle få vilken normal regeringschef att rygga tillbaka lite, men som tryggt gullas vidare med av typ alla inom press och politik… den mannen ska alltså fortsätta att företräda Sverige i utrikespolitiken. 4 år till med en f.d. militär som ska utforma svensk skola enligt 1800-talsmönster. 4 år till med en finansminister som har lyckats sänka skatten mer än någon annan finansminister i hela Europa och som är stolt över det. Jag vill inte ha en regering som vill låta oss tro (nu med en egen propagandaminister) att regeringsmakt egentligen bara handlar om att administrera och förvalta, som vilket företag som helst.
  Nej, jag inser nu att jag fortfarande är djupt sorgsen över hur valets utkomst blev. Jag är också orolig för vad som ska hända med Sverige över de kommande 4 åren. Kommer vi att få Sverige tillbaka? (för att parafrasera en annan olycka som fått makt i Riksdagen)

  1. simon, ja det är en stor sorg. men jag hoppas att det blir det definitiva uppvaknandet för arbetarrörelsen att bli vänster igen. att inte vara rädd för att skapa konflikter med högern, utan se det som nödvändigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s