Att se skönhet i sig själv är också ett val.

Jag minns att jag hejade på Anna Book. När hon var med i Let’s Dance så visade hon att även feta brudar kan dansa. Och som hon dansade.

Självklart skulle sockerpojken Måns Zelmerlöw slå henne i finalen, men att hon ens kom dit tyckte jag var fantastiskt och välförtjänt. Hon visade, medvetet eller inte, att en större kroppsstorlek inte behöver hindra en.

Jag tänker inte prata för Anna Book, men jag vet av egen erfarenhet att det kan vara så svårt att tillåta sig själv att ta plats, bokstavligen och psykiskt, när man är fet. Att man inte vågar använda kroppen, visa den, leta efter strålkastarljuset.

För strålkastarljuset visar ju allt av ens feta kropp.

Det handlar inte bara om alla oss som har hatat våra kroppar. Kanske har man själv inget problem med sin kropp, kanske till och med älskar man varje kilo av den. Ändå så vet man att de flesta runt en inte tänker samma sak.

Att de ser på en med misstänksamma ögon.

Samma misstänksamma ögon som vi tjocka är vana vid att få dagligen. Oavsett hur mycket vi än tycker om våra kroppar, så förutsätts det alltid att vi inte gör det.

Och det är svårt att låta bli de tankarna.

I den nya omgången av amerikanska Dancing with the Stars finns bland andra min favoritsoulsångerska Brandy, Sarah Palins dotter Bristol och Jersey Shores egen The Situation bland deltagarna. Men min favorit är ju Margaret Cho.

Denna briljanta människa är självklart den jag hejar på. Innan sin första dans sa hon att hon som barn hade tagit balettlektioner, men efter att ett annat barn hade sagt att hon var den fetaste ballerinan dansade Margaret aldrig igen.

När hon nu skulle inleda sin första dans hade hon tårar i ögonen.

Det var ett fint ögonblick där hon till slut hade gått cirkeln runt. Hon har lämnat det ledsna lilla tjocka barnet där det hör hemma, i det förflutna. Margaret sa en sådan klok sak:

”I’ve always had a hard time allowing myself to feel pretty.”

För det är det allt handlar om. Att man inte tillåter sig att se skönhet i sig själv bara för att någon annan inte gör det. Det är mycket man inte kan råda över, men man kan råda över hur man väljer att se sig själv.

Margaret Cho har gjort just det.

Annonser

4 reaktioner till “Att se skönhet i sig själv är också ett val.”

    1. svain, vår dröm! blir skitintressant att följa. hoppas de är bra och hoppas att det gör skillnad i medievärlden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s