Ser ni? Nu är spökena inte längre spöken.

Långsamt reser jag mig upp.

Min sorgeprocess pågår fortfarande och lär göra det ett tag. Jag vet att ni sörjer, också. Men vi kan inte låta sorgen stå i vägen för det vi måste göra. Vi måste gå vidare.

Det är dags att försöka formulera hopp.

Det är dags att utmana alla de cirka 330 000 personer i det här landet som har röstat på ett parti som gör skillnad på människor och människor. Där vissa ges ett värde, men andra inte.

Vi måste utmana dessa 330 000 personers världsbild. För hur mycket vi än skyller på medier, det politiska läget och fans moster så kvarstår det faktum att majoriteten av dessa 330 000 faktiskt tycker som Sverigedemokraterna gör.

Diskussionerna kommer att vara många framöver.

Vi kan diskutera hur medierna spelade Sverigedemokraterna i händerna när de hjälpte dem med att bygga på sin martyrbild. Vi kan diskutera de andra partiernas dumma rädsla för att bemöta SD i debatter.

Vi kan diskutera varför Mona Sahlin veckorna innan valet fick kritik för att hon varnade för SD för mycket. Vi kan diskutera varför Folkpartiet flirtade med främlingsfientliga väljare genom att göra en icke-fråga som burkaförbud i skolan till en valfråga.

Vi kan diskutera varför Alliansens företrädare innan valet undvek att ta kategoriskt och konsekvent avstånd från alla sorters samarbete med SD. Vi kan diskutera vad det är som gör att vissa medier så tydligt har influerats av SD:s syn på världen.

Vi kan diskutera varför Aftonbladet valde att publicera SD:s puckade debattartiklar där de varnade för muslimers homofobi men självklart inte sa ett ord om sin egen. Vi kan diskutera varför Aftonbladet valde att publicera den idiotin, men vägrade att publicera SD:s annonser.

Vi kan diskutera hur det kommer sig att vissa områden i Sverige har blivit rena grogrunder för främlingsfientlighet, medan andra i princip är befriade från det. Vi kan diskutera hur mycket skickligare Jimmie Åkesson har blivit på att ljuga.

Vi kan diskutera det stora misslyckandet att vårt land, precis som många andra länder i Europa, har röstat in ett rasistiskt parti i vår riksdag. Vi kan diskutera den rädsla, den okunskap och den människosyn som präglar 5,7 procent av den svenska befolkningen.

Vi kan och bör diskutera allt det. Analysera och debattera hur fan det kunde bli så här. Varför 330 000 svenska medborgare delar SD:s människosyn.

Men viktigare än allt det just nu är faktiskt att vi måste försöka formulera hopp.

Vi måste formulera hopp och återerövra orken och kamplusten för att bekämpa det rasistiska, kvinnofientliga och homofoba parti som 5,7 procent av svenska folket har röstat in i maktens korridorer.

Vi måste formulera hopp om att allt det går att bekämpa. Att vi kan ta tillbaka det öppna och demokratiska samhälle där människors värde alltid är lika mycket. Där vi ser andra som jämlikar, istället för att ställa samhällsgrupper mot varandra.

Vi måste formulera hopp, för utan det har vi ingen anledning att fortsätta. Vi måste formulera hopp och därmed starta den största folkrörelsen det här landet har sett i modern tid.

Ser ni?

Nu är spökena inte längre spöken. Vi ser dem, och vi ser igenom dem.

Det är dags för attack.

Annonser

23 reaktioner till “Ser ni? Nu är spökena inte längre spöken.”

 1. Linus, du skriver så underbart! Med några enkla, men oerhört välformulerade rader säger du allt som behöver sägas. Du har varit min idol ända sedan jag hittade din blogg och kommer aldrig att sluta vara det!

 2. Jag känner att man är lite besviken på att inget av de andra partierna profilerade sig inom invandrings frågan. Typ vänstern göra multikulturism till en valfråga eller fp stå för liberal invandrings politik (eller eftersom fp kör på den hårda linjen kanske hård invandrings politik, men det är väl också bättre än att ingen sätter något mot sd alls, det finns ju säkert dom som är invandringskritiska utan att vara rasistiska, som det hade passat bättre för). Alla partier har genom att inte tagit debatt spelat dom rakt i händerna.

  1. ellen, jag håller med om att man borde ta debatten, för en misslyckad integrationspolitik bör debatteras på sansade och sunda sätt, och inte enbart med lögner och skrämselpropaganda som sd sysslar med.

   1. På vilket sätt menar du att integrationen inte fungerar? Personligen har jag svårt med det oret för att det ofta används som ett uttryck för att invandrare ska bli exakt som ”riktiga svenskar” och att det är annorlundaskapet som är problemet och inte rasismen och segregationen.
    Men jag antar att du menar att invandrare ska få ett jobb och liknande.

   2. svalin, håller med dig. jag menar inte assimilering, utan att de med utländsk härkomst ska ha samma möjligheter till jobb, bostad, vård och utbildning som oss som är födda i sverige. och där brister det i dagsläget.

  1. simon, jag tror att han har rätt i mycket. men vi måste ju tro att främlingsfientlighet går att bekämpa, annars kan vi ju bara skita i allt.

   1. Wolfgang Hansson har gjort en mycket bra analys. Han går igenom vilka främlingsfientliga partier som finns i andra länder i Europa, hur de agerar och hur de har bemötts av de etablerade partierna. Till viss del kan man informera människor att främlingsfientlighet är fel och att man ska inte rösta på sådana partier. ”Tänk bara på Hitler och nazityskland”.

    I min hemkommun har t ex SD gjort ett förhållandevis dåligt skolval. Om det beror på kunniga och engagerade SO-lärare på grund- och gymnasieskolan eller att de etablerade partierna gjort ovanligt bra ifrån sig när de informerat på skolorna vet jag inte. SD-gubben har varit tydlig med att peka ut vissa ungdomar som icke-önskvärda. ”Du är invandrare och har inget här att göra”. Skolledningen funderade på att sluta tillåta politiska partierna informera på skolorna efter den händelsen, eftersom eleverna blev så upprörda.

    WH konstaterar vidare att de politiska partierna dragit sig mot mitten och att detta gynnar extrema politiska riktningar. Men det viktigaste av allt de främlingsfientliga partierna gynnas av ökade ekonomiska klyftor och social otrygghet. Vill man bekämpa främlingsfientlighet så ska man alltså minska de ekonomiska skillnaderna i samhället. Befinner man sig på botten och känner att pengarna i samhället inte räcker åt en själv, då är det lätt att börja hata och försöka hitta någon att sparka på för att själv få mer utrymme.

    Rekomenderad läsning: Jämställdhetsanden (förhoppningsvis har biblioteken börjat få in den nu, eftersom den kom i våras). Människor mår bättre i samhällen med jämn inkomstfördelning, oavsett om de är fattiga eller rika.
    Robert M Frank – Frånsprungen / Falling behind. Författaren visar att medelklassen (dvs den viktiga väljargrupp som alla politiker fjäskar för) förlorar på ökade inkomstskillnader och på att de rika blir rikare eftersom även medelklassen måste öka sin standard och köpa dyrare varor för att hänga med.

    I båda böckerna presenteras en del nyare ekonomiska teorier som kan kännas komplicerade, men man kan bortse från dem om vill och koncentrera sig på att människor mår bättre i ett mer jämnställd samhälle. Det går att hitta en del information om böckerna om man googlar på dem.

 3. Som jag ser det måste vi våga svara påf rågan vad som gjorts fel för att kunna gå vidare. Utan det finns det en risk i att man gör om samma misstag igen.

  1. svalin, håller med. men för att det ska få en mening måste vi känna att det skulle göra skillnad. att få tillbaka hoppet, och det kan vi.

 4. Jag såg någon gammal vänsterpartiledare på valvakan. Kommer inte ihåg vad han hette men han var 90 år och hade varit partiledare. Hursomhelst, av alla slemmiga, medietränade politiker och babblande journalister som intervjuade varandra var han den en av väldigt få som jag kände respekt från. Han sa typ att han hade mött främlingsfientlighet tidigare på 30-talet och då hade de tagit debatten. Sedan sa han att det var möjligt att vi skulle förlora ikväll, men då fortsätter vi att kämpa. Jag blev motiverad att bli medlem i vänsterpartiet faktiskt.

  1. åsa, håller med. dessa gamla rävar kan säga att historien upprepar sig om man inte sätter en pinne i hjulen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s