Oprah ersätter sig själv med en vit bög.

Oprah Winfrey kommer som ni säkert vet tacka för sig och sända det allra sista avsnittet av The Oprah Winfrey Show nästa år efter 25 år. Jag kommer säkerligen att grina som ett litet barn då.

Men inte kommer det vara det sista vi ser av henne. Hon håller nu på att bygga upp sitt tv-nätverk The Oprah Winfrey Network och en del av det är att utse sina efterträdare.

En viktig sådan är hennes inredningsexpert Nate Berkus som får sin egen show, som hade premiär i går på amerikansk tv. Oprah ersätter alltså sig själv med en vit homosexuell man.

Coolt.

Jag har alltid varit svag för Nate. Ända sedan han berättade sin hemska historia om hur han överlevde tsunamin 2005.

Bara några dagar efter hemkomsten var han med i Oprahs show där han väldigt öppet och hjärtskärande berättade om hur han hade förlorat sin pojkvän i vågorna. Att deras händer hade slitits isär av de starka strömmarna.

Innan Nate Berkus berättade den här historien hade hans privatliv knappt tagits upp någonstans. Hans sexualitet var inte känd. Men nu blev hans berättelse om hur han miste sin pojkvän en av de starkaste på amerikansk tv.

Och för en gångs skull var det ett homosexuellt par som fick representera det allmänna i en sådan här nyhetshändelse. Det var ju självklart inte hans poäng med att berätta sin historia, men det blev ändå följden

Och jag tror att det var en viktig sådan för att illustrera för USA att homosexuell kärlek är precis som heterosexuell. Att kärlek är kärlek. Och att den gör lika ont att förlora oavsett sexualitet.

I går hade alltså Nate Berkus premiär för sin pratshow och det är välproducerat, upplyftande och väldigt mycket övre vit medelklass. Nate känns betydligt mer som Martha Stewart än Oprah Winfrey, och det är ingen komplimang.

För det som gör Oprah så speciell är att hon är naturlig. När hon känner något känner även publiken och vi tittare det. Det är en ovanlig rak kommunikation genom teverutan.

Den egenskapen har inte Nate Berkus. Men med sagt behöver han inte misslyckas för det. Hans stora vita tänder, lättsamma stil och ändå genuina människointresse lär ta honom hyfsat långt.

Men för mig kommer han alltid vara lite menlös utan Oprah vid sin sida.

Annonser

6 reaktioner till “Oprah ersätter sig själv med en vit bög.”

    1. emma, du får försöka hitta det på nätet tyvärr. youtube lär med tiden säkert ha en del klipp.

    1. maria, tack! andra har gjort mig medveten om det. tänker inte låta honom få som han vill och argumentera med honom. gjorde det en gång och det var bara sorgligt hur han skev om varenda ord jag skrev. hans hat är hans hat, inte mitt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s