Ingen manlig skådespelare vill ju spela bög.

Skådespelare, speciellt manliga heterosexuella sådana, brukar alltid få frågan om hur de känner inför att spela en homosexuell karaktär eller hur det är att kyssa en annan man i en scen.

Till exempel James Franco fick det om Milk och Howl.  Till och med öppet homosexuelle skådespelaren Chris Colfer som spelar den homosexuelle karaktären Kurt i Glee fick frågan om han skulle ha något emot att kyssa en annan kille i tv-serien, vilket han självklart inte hade.

Liknande frågor ställs aldrig om att kyssa någon av motsatt kön. Eller om att mörda någon brutalt, slå sin fiktiva partner eller något annat hemskt som skådespelaren med all trolighet aldrig skulle göra i sitt verkliga liv.

Frågan om hur det är kyssa någon av samma kön, och alla andra liknande om hur det är att uttrycka ”homosexuellt” beteende, är i sig ett oerhört tydligt heteronormativt uttryck.

För den menar mellan raderna att det är något konstigt/annorlunda/utmanande för en manlig skådespelare att låtsaskyssa eller agera bögigt på andra sätt med en annan man. Om man inte tyckte det så skulle man ju aldrig fråga.

Man förutsätter visa känslor inför en sådan roll eller scen helt enkelt genom att fråga.

Jag är jävligt less på det.

Missförstå mig rätt. Det är väldigt intressant att veta hur skådespelare tänker när de ska gestalta en roll, Speciellt om det är en krävande sådan.

Men frågorna om att spela homo är på en annan nivå. De ställs oftast inte ur det avseendet, utan för att man förutsätter att skådespelaren ska känna på ett visst sätt (läs nervöst/obehagligt/jobbigt) inför det.

Jag skulle önska att vi någon gång nådde en punkt då de här frågorna inte känns så jävla nödvändiga att fråga. Där en skådespelares utmaning inte förutsätts vara att spela en annan sexualitet, utan kanske att visa stor sorg eller stor ilska eller vad det nu är rollen kräver.

Att slentrianmässigt förutsätta en manlig skådespelarens negativa känslor inför en bi- eller homosexuell karaktär är både respektlös mot skådespelaren i fråga, men också mot den hbt-kamp som ständigt pågår för att hbt-personer inte ska ses som mindre värda.

Så skärp er.

Annonser

12 reaktioner till “Ingen manlig skådespelare vill ju spela bög.”

 1. Kvinnliga skådisar brukar få sådana frågor också inför heterosexuella sexscener. ”Hur var det att spela in sexscenen med den och den, var det obekvämt, vara naken med honom” o.s.v. Ibland också ”Och så fick du kyssa BRAD PITT! Hur var det?” Fast då, när det gäller Brad Pitt, är det förstås lite mer triumf i frågan. Men med sexscensfrågan uppfattar jag ofta att det ligger en underström av ”var det inte obehagligt?” under.

  1. sanna, har du rätt i. i ena fallet står normen kring manligheten på spel, i den andra den kvinnliga sexualiteten.

 2. Ställs fortfarande såna frågor i media??? Obegripligt. Framförallt tycker jag (som skådespelat i över 20 år av o till, mest obetalt) det är en fråga som nedvärderar professionaliteten i skådespeleriet. Det som sker på scen eller framför kameran är ett yrke. Om man inte kan göra grundläggande saker, som att spela ut kärlek och lust till en annan människa, då är man ingen skådis…… Men journalister kanske inte ens tänker på den vinkeln….?

 3. Ja att utföra styckmord är ju betydligt vanligare än att inte vara hetero.
  Det vet ju alla.

  *dör lite*

 4. Jag hörde en intervju med två manliga skådespelare som skulle spela homosexuellt par (minns inte vilka det var nu bara för det). De fick frågan om de övade på att kyssa varandra innan och de svarade ”ööh, nä, det brukar man inte göra när man ska kyssa nån av motsatta könet, så varför skulle vi göra det nu?”. Känns ju rätt logiskt faktiskt.

  1. curly, poängen är att det ställs helt andra frågor när skådespelarens karaktär är bög. jag menar, hur svårt kan det vara att spela en annan sexualitet? det är ju fan i mig ens yrke liksom.

 5. Precis, det var det jag menade och det var det skådespelarna menade. Varför skulle man helt plötsligt behöva öva på att kyssa någon bara för att läpparna råkade tillhöra någon av samma kön när man inte övar annars?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s