Hellre bröstpump än ojämställdhet.

En 50/50 föräldraförsäkring. Vänsterpartiet och Lars Ohly fick inte igenom det, eller ens den tredelningslösning som Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill, i det rödgröna valmanifestet.

Det är en jävligt stor besvikelse, men beslutet är troligtvis grundat på att frågan inte vinner några val. Så är det. Människor, eller debattörerna som säger sig företräda dem, vill få det till att föräldrarna själva vet bäst.

”Kör inte över föräldrarna!”

Att ”valet” de flesta föräldrar gör grundas på förlegade föreställningar om att föräldraskapet bara är mammans ansvar, ja det är ju självklart bara isolerade ”fria” val som råkar vara samma fall efter fall, generation efter generation.

Nä, inte finns det några strukturer som alltid har gjort hem, barn och familj till kvinnans obetalda ansvar. Nä, inte fuckar det ständigt upp kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden eller skapar pappors kackiga relationer till sina barn.

Kritikerna till 50/50 föräldraförsäkring brukar påstå att staten inte ska lägga sig i familjers beslut. Detta är ett jävligt tramsigt argument. Hur är att införa en jämställdhetsbonus, som Alliansen har gjort, inte statlig styrning?

Och hur den än må vara utformad, hur är denna offentligt finansierade ledighet, som föräldraförsäkringen faktiskt är, inte ett sätt från staten att påverka familjers val?

Så den diskussionen är som sagt bara tramsig. Istället tycker jag att fler borde tänka på vad Lars Ohly sa i utfrågningen i SVT i söndags.

Han lyfte fram att kvinnors sämre löner och sämre karriärmöjligheter har ett starkt och tydligt samband med det ojämna uttaget av föräldraförsäkringen mellan mamman och pappan.

Det är just därför en 50/50 föräldraförsäkring är ett så viktigt feministiskt mål. För den utmanar de orättvisa könsstrukturerna ordentligt på flera olika samhällsnivåer, vilket garanterat kommer att leda till jämställdhet både i arbetslivet och i familjen.

Traditionella könsmönster kan endast brytas om insatser görs under den första tiden som föräldrar. Just därför är det oerhört problematiskt att fyra femtedelar av all föräldraledighet tas ut av kvinnorna.

Inlärda mönster och förlegade attityder styr istället för ”fria” val.

En 50/50 föräldraförsäkring leder till att pappor tar mer ansvar för sina barn, att kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden ökar vilket minskar risken för att kvinnor missar befodringar och får lägre pension.

Det påverkar även kvinnors löner positivt vilket kan få löneskillnaderna att minska.

Det låter så självklart, men att frågan om föräldraförsäkringen kantas av sunkiga föreställningar om kön och föräldraskap blev extra tydligt i just SVT-utfrågningen där utfrågarna Mats Knutson och Anna Hedenmo på allvar ställde frågan:

”Ska man tvinga mamman att lämna sina barn redan efter sju månader?”

Ursäkta?

De menade på allvar att mamman ammar ju fortfarande och då kan man ju inte rycka bort henne från ungen och kasta ut henne i arbetslivet. Stackars kvinna, verkade Knutson och Hedenmo på allvar mena.

Det var då som Lars Ohly undrade om de någonsin hade hört talas om en bröstpump, och tog sin och före detta fruns situation som exempel. Att det hade fungerat fint för dem.

Han ville mest visa på det absurda med att resonera att endast kvinnan kan vara hemma med barnet eller att amning ska hindra mammors inträde på arbetsmarknaden.

Men nu har självklart bröstpump blivit valrörelsens hetaste ord eftersom lata medier tycker att det är skitkul att helt plötsligt få det till ett tvång för pappor att amma. Eller mena att Ohly tycker att alla ska bröstpumpa. Men hallå?

Jag undrar om folk faktiskt är så jävla dumma eller om de bara framställer sig så.

För tänk efter hur Knutson och Hedenmo resonerade istället:

1. När mammans del av föräldraledigheten är över så kastas ju inte ungen ner för sopnedkastet utan huvudansvaret under dagarna lämnas över till barnets ANDRA förälder, pappan. Varför så liten tilltro till pappor som föräldrar?

2. Det är ju inte som att den jobbande mamman inte kommer hem från jobbet varje vardagskväll. Eller jobbar alla dessa mystiska kvinnor, som faktiskt gör annat i livet än ammar, på andra sidan jordklotet eller?

3. Alla kvinnor vill eller kan inte amma. Det är inte ”naturligt” eller ens möjligt för alla. Andra ammar inte så länge som i sju månader. Gör det dem, enligt Knutson och Hedenmos resonemang, till dåliga morsor?

4. Vem säger att mamman och pappan måste ta ut hela sina ledigheter i block? Och varför måste mamman ta ut den först? Att i frågan mena att det vore det ”naturliga” är att ha en syn som säger att föräldraskap är lika med moderskap, vilket Mats Knutson och Anna Hedenmo uppenbarligen tycker.

Bra objektivitet, SVT.

Annonser

48 reaktioner till “Hellre bröstpump än ojämställdhet.”

 1. Vilket mörker det blev. Ohly pekade ju bara på ett vanligt sätt att hantera delad föräldraledighet. Jag blir så trött när skitsaker förmörkar de viktiga frågorna. Suck!

  1. henrik b, ja det är trist då det borde vara en större och viktigare debatt, speciellt i en valrörelse.

 2. Ja kära nån. Jag var ju bara hemma i fyra månader (sen var jag hemma fyra månader till lite senare, men då var det ingen amning på agendan). Ren barnmisshandel.

 3. Jag blev så sjukt arg när jag tittade på utfrågningen, och när DN redan morgonen efter börjar driva med det på sin ledarsida vill jag bara skrika rakt ut. Även om jag kan tycka att en tredelad föräldrarförsäkring kanske skulle vara bättre så blir jag så arg på alla som klankar ner på Ohlys förslag. Alla är så trångsynta att de bara kan tänka på att mamman måste ”lämna” sitt barn, inte på att pappan efter sju månader faktiskt kan få vara hemma med sitt barn, eller att han ens skulle vilja det.

  Tycker för övrigt att Ali Esbati uttrycker det bra på sin twitter: ”Meddelande till ”allmänheten”: När man inte tar ut föräldraförsäkring får man fortfarande behålla barnet – redan idag!”

  1. tekla, ja allt utgår från föreställningen om moderskapet som det enda kvinnor bör och bör vilja syssla med.

 4. Man kan ju fråga sig hur opartiska utfrågarna är. Vissa påstår ju att medierna är så vänstervridna i Sverige. Eller hur?!!? NOT. Men nuförtiden, då det hetaste idealet för somliga, tycks vara att kvinnor ska vara hemmafruar, så är det ju inte konstigt att medierna vinklar det på det här sättet. Så jävla trist.

  1. karin, som själv är en del av medierna ser jag snarare oblyg högervridning i tidningar som dn och expressen. pinsamt för hela yrkeskåren.

 5. Nu blir det långt, hehehe…
  Nu är jag ju en såndär vidrig människa vars hjärna skriker NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEJ vid blotta tanken på amning så egentligen borde jag inte ens fundera över att skaffa barn (nej jag är inte seriöst, men det finns ju folk som tycker det om mig och människor som jag). MEN, min dröm för framtiden angående föräldraledighet är att vara hemma några månader i början, tills jag känner mig normal (man har ju trots allt varit gravid och tryckt ut en stor klump genom mufflamentet) och sen dela föräldraledigheten 50/50 med min sambo, 2 dagar jämn vecka 3 dagar ojämn eller tvärt om men jag kan ju inte veta om arbetsgivare skulle gå med på det. För mig hade det varit perfekt då både jag och pappan får ta eget ansvar redan från början. Jag tycker det är så trist att mammor har huvudansvaret när barnen är riktigt små medan papporna blir några lekfarsor som får flänga runt med den roliga ungen på öppna förskolan under sin del av ledigheten. Detta är inget jag bara greppat ur luften utan ett fenomen jag både sett i verkligheten och som jag sett på tv i ett program där de ville applådera farsor som var hemma med sina barn.
  Nu är jag inte vänsterinriktad utan en aktiv allianspolitiker, men framför alla ideologier är jag feminist. Jag har en strid inom mig, dels tanken att folk ska bestämma själva över sina privatliv så länge de inte gör något olagligt och dels insikten att föräldraledigheten troligtvis inte kommer att bli delad om man inte ”tvingar” folk. Det är ju inte bara männen och deras motvilliga arbetsgivare som är problemet, det är även kvinnorna! Hur många gånger har man inte hört gravida vänner och släktingar säga ”skönt, nu ska jag vara ledig 1,5 år!” och jag tänker bara ”men pappan då!?”. Det är ju mycket snack om att kvinnor är gynnade när det gäller vårdnad och att det skulle bero på att samhället är snällare mot oss (HAHAHA!) men de glömmer eller vet inte att ett av kriterierna vid vårdnad är förälderns anknytning till barnet. Det är svårt att mäta en sådan sak och då måste man som domstol ta saker som man kan peka på vilket t.ex. är vem som varit föräldraledig med barnet! Så länge män är föräldralediga i mindre utsträckning än kvinnor kan de tyvärr inte förvänta sig att räknas som att ha lika bra anknytning till barnet som mamman.

  1. ”Jag har en strid inom mig, dels tanken att folk ska bestämma själva över sina privatliv så länge de inte gör något olagligt och dels insikten att föräldraledigheten troligtvis inte kommer att bli delad om man inte ”tvingar” folk.”

   Måste man ens sträva efter att den ska bli delad? Är 50/50 så jävla viktigt, verkligen? Jag är i alla fall nöjd så länge familjerna får dela upp det precis som de vill. Är det sedan mannen som tar lite mer än kvinnan, kvinnan som tar lite mer än mannen, någon som tar mycket mer än någon annan eller att båda tar lika mycket… det spelar faktiskt inte mig någon roll.

   1. Jag anser att man ska sträva efter att den ska bli delad, ja. Du anser att det inte är nått man måste sträva mot. Vi har båda rätt till våra åsikter och ingen kan säga att de är fel.

  2. tildaf, det är svårt att vara feminist utan att använda politiska verktyg för förändring. iaf ser jag det så. det är där alliansen har sina problem då själva oviljan att använda politiska verktyg är stor och då händer ingenting. om jag vore du skulle jag jobba för en förändring i vilket parti du än må tillhöra. kom på andra sätt som funkar som inte har lika stor statlig inblandning. dock är de svåra att finna…

 6. Håller med ovanstående till viss del.
  Kvinnan har faktiskt fött barn och varit gravid i 9 månader, vilket är en stor påfrestelse för kroppen.
  Sen upplevde jag själv att de första månaderna med barnet inte alls var särskilt roliga, det var kolik, ingen sömn. Hade en unge som bara skrek och skrek. Och själv kände man sig värdelös.
  Det känns lite som att då sen när allt det jobbiga är överstökat och 7 månader gått, och mammans föräldradager är slut, då ska pappan komma och ta över, och kunna glida lite. Göra allt det där roliga.
  Visst är det bra om pappan också kan vara med sitt barn, men helt jämnställt kan det inte bli. Isåfall ska papporna fan klämma ut ungarna också!

  1. anneli, tror det är väldigt olika för olika par, både hur barnet beter sig första tiden och vem som är hemma första tiden. en 50/50 föräldraförsäkring säger ju inte att alla månader måste tas ut i ett sträck.

 7. Eller så kan man göra som jag och välja att inte skaffa barn. Vi behöver inte reproducera oss, det gynnar ju varken miljön eller jämställdigheten. Och absolut inte relationen.

  1. bella, håller med till mycket. dock väljer de flesta det andra. själv tänker jag försöka skaffa barn, om jag en dag får genom adoption. tog lång tid för mig att komma fram till det. och det är just reflektionen som är det viktiga.

 8. Det var ett av det vetitigate uttlande V har gjort inom jämställdhetdebatten på mycket länge och de brukar ju inte var så radikala längre. Synd bara att folk är för dumma för att förstå vad Ohly menar.

  1. svalin, håller med. skulle önska att v förde de här frågorna betydligt mer, de har ju faktiskt den politiken, varför inte kommunicera den mer?

 9. Jag antar då, sett till dina & svalins uttryckssätt, att jag är ”för dum” för att förstå vad Ohly menar och att jag har tramsiga argument- men jag är tämligen liberal och tycker sannerligen inte att man ska införa 50/50 i föräldraförsäkringen. Familjerna borde få bestämma mer själva. Det gör mig uppriktigt sagt förbannad att staten ska lägga sig i så pass mycket- ja, visst, Sverige är fortfarande relativt ojämställt och feminism är något jag brinner för, men jag är ingen påhejare av millimeterrättvisa och verkligen inte om det ska inskränka på individfriheten.

  Staten ska inte bestämma hur mycket av ledigheten som ska tas ut av mamman och pappan. Och om de nu ändå vill lägga sig i det, tycker jag att sossarna & mp:s förslag är bättre för då är det åtminstone inte lika påtvingat. 50/50 är så jävla irriterande ”allt ska vara exakt rättvist & det är så synd om kvinnan”-aktigt att jag spyr.

  Överhuvudtaget får V:s jämställdhetspolitik mig att vilja spy; de tycks se kvinnan som ett offer och de åtgärder de vill använda sig av är inte särskilt jämställda eller rättvisa enligt min mening, dessutom inskränker de på individuell frihet. Även deras snack om feminism på hemsidan för man får verkligen intrycket av att feminism bara är för kvinnor, vilket inte är sant. Det är för alla.

  & nej, jag tycker inte att alliansens jämställdhetsbonus är någonting bra heller. Det är bara trams.

  1. candy, jag menar att det är dumheter att inte förstå vad han menar, sedan behöver man självfallet inte hålla med. jag blir bara irriterad över att medierna ska förvränga en ganska enkel poäng. sedan får folk ta ställning hur de vill.

   vi står olika ideologiskt helt klart. jag tycker att staten ska använda politiska verktyg för att frrämja jämställdhet. om du ser att andra vägar är bättre, det är upp till dig. jag finner att v och f! har den mest radikala och mest revolutionerande feministiska politiken som kommer få faktiska resultat som både ska ta bort könsorättvisor men även uppluckra alla föreställningar om hur män och kvinna ska få vara och leva sina liv.

 10. Det är ytterst få, om ens några kvinnor som helammar efter 6 månader. När bebisarna är såpass gamla så ammas de vanligtvis morgon och kväll och har börjat med gröt, välling och diverse puréer.

  1. pia, poängen är ju att amning inte behöver hindra någon kvinna från att återgå till arbetslivet.

 11. Ja, det kanske är såna som parodieras i Little Britain (”bitty, bitty”) som alla Ohly-hatare menar MÅSTE få välja själva..? För övrigt gör nivån på debatten i medier, såväl som bland ”allmänheten”, mig förtvivlad – första valet med 2 regeringsalternativ avslöjar verkligen det djupa bildningsförakt och den själsliga frustration som dominerar i landet lagom.

  1. katarina, håller med. jag tycker det är ledsamt att så många faktiskt inte förstår vad det skulle bli för skillnad om de rödgröna eller alliansen styrde sverige.

 12. Jag tycker att det är rätt mycket fokus på kvinnans karriär hela tiden. Visst det är viktigt att ha ett jobb och att kunna försörja sig, men för exempelvis mig kommer familjen alltid att vara viktigare.

  Att dela föräldraledigheten rätt av gillar jag inte då det kan vara massor av saker som spelar in. Om man vill amma sitt barn så måste man få göra det utan att ha någon tidsbegränsning som andra bestämmer. Många kvinnor kan kanske tänka sig att pumpa brösten flera gånger om dagen under arbetstid och gå med kladdig bh och allt som hör till, men vill man inte det så måste man få amma sitt barn hemma istället. Många får andra problem efter en graviditet som kan ta ett tag att läka ihop någorlunda, som att man kissar på sig eller till och med bajsar på sig. Kul att bli tvingad till arbetsplatsen då. Vissa kvinnor kanske behöver vara hemma mer än sina män för att läka ihop och samtidigt få ut något av barnet. Annars blir det ju lätt som ovanstående nämnt att kvinnan får ta skiten, må piss och läka ihop en trasig kropp och så fort hon mår bättre tvingas ut på arbetsmarknaden, när hennes man mår fint och kan ta en lite större unge som inte kräver lika mycket.

   1. Fast man kan inte sjukskrivas förrän barnet är sex månader fyllda. Alltså om jag som är hemma med barnet blir så pass sjuk att jag inte kan ta hand om denne, så måste barnet vara minst sex månader gammal (eller jag måste ha tagit ut ett visst antal föräldradagar) innan den andre föräldern får ta föräldraledigt för vård av barn. Min sambo var tvungen att ta ut semesterdagar för det. Kan ju bli jobbigt om man inte har kvar några…

   2. jenny, jasså? bra påpekande. kan ju självklart bli krångligt i vissa fall.

 13. Det bästa är ju att bara runt 11,7 procent av barnen ammas fullt ut vid 6 månaders ålder. Och WHO’s rekommendationer är faktiskt att amningen bör avta efter 6 månader. Alltså behöver man inte ens använda en bröstpump! Barnet kan äta ersättning eller någon annan form av gegga när pappan är hemma, och kan ammas på kvällen när mamman kommer hem.

  1. Fast att bara säga att ”Barnet kan äta ersättning eller någon annan form av gegga” är ju inte alltid sant. Olika barn har olika förutsättningar, en del tål helt enkelt inte annat än bröstmjölk. Andra barn tar inte en napp, de vill bara ha bröstet.
   Jag har en nära vän och en arbetskamrat som bägge haft det problemet nämligen. Det fanns inte en chans att de skulle kunnat gå tillbaka till jobbet efter bara sju månader, hur mycket de än skulle ha velat. Det var ett stort problem för de, barnet totalvägrade något annat än mammans bröst. Hur gör man då tycker du?

   1. I sådana situationer är det bättre om någon annan ( te x pappan), tar över matningen vissa mål, eftersom barnet inte förväntar sig bröstmjölk från pappan, och då lättare accepterar annan mat. Så länge mamman är hos barnet hela tiden vet ju barnet att det finns bröstmjölk att få och vägrar då annan mat. Alltså är det bara bra om pappan i sådana fall tar över skötseln av barnet en del av dagen, eftersom ett så stort barn behöver annan mat än bröstmjölk för att få tillräckligt med näring.

 14. Det är så jävla roligt när folk som inte kan något om amning ska diktera andras villkor.
  Det gäller alla i den här högen. Har inte sett en enda vettig kommentar faktiskt. Shit.

  1. linnea, amning är inte mitt specialområde. men poängen både jag och lars ohly har är att amning inte behöver vara ett argument för att kvinnan måste stanna hemma länge den första tiden. det finns så stora variationer kvinnor emellan, föräldraledigheten kan fortfarande delas upp flexibelt även om den är 7 månader var och för de som vill finns det hjälpmedel.

  2. Jag har egen erfarenhet av amning och har dessutom läst en hel del. Det Anna härovan skrev är helt sant: WHO (och BVC) _rekommenderar_ att inte HELamma längre vid 6 månaders ålder. Detta för att näringsbehovet i regel är för stort för att kunna fyllas via enbart bröstmjölk då.

   I Sverige är det också väldigt vanligt att redan från 4 -5 månader påbörja ”smakportioner” av vanlig mosad mat och/eller gröt/välling.

   Jag började jobba när vårt barn var 7 månader. Heltid. Då hade vi sedan han var 4 månader börjat strukturera om amningen och börjat med annan mat. Jag fortsatte dock DELamma tills barnet var 14 månader. Längre än nästan alla i vår föräldragrupp (där mammorna lade beslag på MINST 1:a året hemma).

   Så; jag förstår inte vad ”kan inget om amning” har med saken att göra. Jag tycker Linus har helrätt! Amningen är ett icke-argument på det stora hela. Det är en minimal andel barn som måste/ska HELAMMAS med tillgång till mammas bröst dygnet runt efter 6-7 månaders ålder.

   (Att det dessutom är enormt många som har möjligheten att förlänga f-ledigheten genom att inte ta ut 7 dagar/vecka och kanske därför kan vara lediga både 8, 9 eller 10 månader var är ju ännu en bidragande orsak till att amningen i sig inte bör vara något problem. Alls)

 15. Nej rekommendationen är att börja med smakportioner vid 6 månader. Det betyder inte att ungen helt magiskt över natten förvandlas till ett barn som kan äta tre måltider vanlig mat om dagen. Rekommendationen är inte att sluta helamma. Dessutom finns det forskning som säger emot att det är så nödvändigt att börja med annan mat. Den maten man börjar med är heller inte så järnrik. Den näringen som alltså anses behövas fyllas på.

  Som sagt, alla barn kommer inte igång att börja äta smakportioner på en gång. För många barn dröjer detta. Vid 7-8 månaders ålder kommer dessutom en separationsångest. Sen kan heller inte alla använda bröstpump. Tyvärr. Att det sen finns forskning som visar att det ammas längre i jämställda förhållanden är egentligen en klassfråga.

  Jag har inget emot den diskussionen Ohly förde. Det jag ogillar är kommentarerna som har kommit efter det. Här låter det snarare som att det är dåligt att vilja amma efter 6 månader. Som att det skulle vara onaturligt. Amningen ska skyddas av politkerna, inte göras till en klassfråga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s