Snart är det val, och jag har redan gjort mitt.

Mitt hjärta sitter tryggt till vänster, så även min hjärna. Därför kommer det inte att vara några tveksamheter kring hur jag kommer att rösta om en månad.

Jag vill, ber om och hoppas på en rödgrön regering.

Vid förra valet var jag av någon anledning på en högervalvaka. När det visade sig att de hade vunnit dansade alla tryckare till The Winner Takes It All. För en stund smittade glädjen av sig och jag trodde att det inte fanns några förlorare.

Allt slog till på nattbussen hem då jag grät tyst längst bak i bussen.

För jag insåg där och då att nu skulle vi färdas någon annanstans. Och det har vi. Det är inget land jag gillar längre. Strävan efter ett jämlikt och rättvist samhälle har ersatts av ett där antalet kronor i den egna plånboken är viktigare än allt annat.

Men den 19:e september har vi chansen att bestämma färdriktning igen. Och vi bör ta den, oavsett vad vi röstar på.

En vän röstade blankt i förra valet. Hon försökte att övertala mig om att det var ett ställningstagande. Egentligen var hon bara jävligt lat. Hon kunde ingenting om politik och orkade inte ens bry sig.

Jag skällde ut henne, och i det här valet har hon lovat att rösta på ett parti.

Att inte rösta eller att rösta blankt tar enligt mig bort ens rätt att klaga på hur samhället ser ut. För hur kan man få klaga på något man själv kunde ha varit med och gjort annorlunda?

För mig är röstandet livsviktigt. Det är den största makten jag kanske kommer att få i mitt liv. För det har betydelse. Vad jag tycker läggs ihop med vad du tycker och vad de tycker.

Till slut gör det en skillnad.

Jag utgår från ideologiska principer när jag röstar. Jag charmas inte av populistiska utspel eller valfläsk. Jag ser på ett partis människosyn och hur den påverkar hur de tycker att samhället borde vara organiserat.

Jag tror till exempel på friheten att veta att jag inte kommer att hamna på gatan om jag förlorar jobbet i morgon. Jag tror på friheten att veta att min ekonomiska situation inte bestämmer hur pass bra vård, skola och omsorg jag kommer att få när jag behöver den.

Jag tror på friheten att veta att kön, klass, etnicitet, religion, sexualitet, könsidentitet eller handikapp inte bestämmer vilka möjligheter en människa har i vårt samhälle.

Jag tror på friheten att veta att samhället alltid ger mig en chans till.

Och en till.

Jag tror inte på att individer skapar hållbara samhällen. Jag tror att hållbara samhällen skapar individer. Det är det som skiljer mig från mina liberala vänner. Frihet för dem är individens valfrihet, att det skapar lyckliga människor.

Det må låta fint, men i realiteten är det bara ett fåtal som får känna av den där friheten. De som har välsignats med rätt förutsättningar och verktyg  i livet.

Men resten av oss brottas med andra förutsättningar och hinder.

Det är där vi som samhälle måste gå samman för att se till att alla får möjligheterna att utvecklas oavsett förutsättningar. För att på så sätt skapa riktig frihet genom solidaritet.

Jag lär skriva mer om politik den närmaste månaden. Ni behöver inte hålla med mig. Men oavsett vad jag eller du tycker eller hur jag eller du röstar så är det viktiga att jag och du tycker och att jag och du röstar.

För det är vad som gör skillnad.

Annonser

41 reaktioner till “Snart är det val, och jag har redan gjort mitt.”

 1. Jag tycker att det var lite hårt av dig att skälla ut din vän för att hon röstade blankt…
  Jag tycker att det är ett sätt att visa sitt missnöje och att du visar att värnar om din rätt att rösta eftersom du masar dig till vallokalen. Däremot är de som struntar i att rösta, de som är bittra på alla politiker och antagligen lata ngt av det värsta jag vet. Om man väljer att inte rösta så anser jag att man har ingen som helst rätt att uttala sig om samhället man lever i.

  1. mathilda, nä i min bok tycker jag det bara är larvigt att rösta blankt när det finns hur många partier som helst (inte bara de stora riksdagspartierna) och där något borde passa en. visst kan man vara missnöjd med alla politiska partier, men vad vill man istället? en blank röst säger ingenting förutom att man inte har tagit ställning för en politisk färdriktning.

 2. Min käre far är väldigt oinsatt i politik och tänker rösta på Moderaterna för att ”de delar många av hans åsikter”. När jag frågar vilka så säger han att det ska löna sig att arbeta och han vill se hårdare straffsatser. Själv är jag dålig på att debattera och tala för min sak. Nu funderar jag frenetiskt på hur jag ska nå fram till honom innan valet. Hans opålästa röst gör ju att min röst inte gör någon skillnad.

  För mig ter det sig helt vansinnigt att människor pendlar mellan höger och vänster. Folk lyssnar endast till de senaste löftena och ser inte till vilka grundvärderingar partierna står för.

  1. Det känns som båda blocken har lämnat sina grundvärderingar långt bakom sig för många år sen.

   1. johan, förvisso kan jag också känna så. men det finns ändå vissa grundläggande principer som fortfarande finns kvar.

   2. På vilket sätt har grundvärderingar lämnats?
    På vilket sätt ”var det bättre förr”?
    Är det att högern har accepterat att kvinnor har rösträtt?
    Är det att vänstern har gett upp striden om löntagarfonder?
    Eller är det bara ett sätt för dig – som för så många andra – att fly från att ta politiskt ansvar?

  2. emma, åh sånt är så trist. när folk röstar utan att kunna ett skit. det enda man kan göra är att ifrågasätta och fortsätta ifrågasätta.

 3. Jag tycker att det var helt rätt att du skällde ut din vän. Jag är så trött på folk som inte inser att möjligheten att rösta är en rättighet, något som fler och fler tar för givet. Som du säger, det finns så många partier där ute, många fler än i de flesta länder. Jag tror att folk behöver uppleva hur det är att leva i en diktatur, där man inte har möjlighet att rösta eller ens engagera sig politiskt, för att de skall förstå hur stort det är att faktiskt aktivt rösta.

 4. Det verkar som att det finns många som är helt ointresserade av politik och då är det kanske bättre att rösta blankt än att rösta på det som ”känns rätt” trots att man inte har en aning om vad de står för.
  Om man ska vara insatt i ett partis politik räcker det kanske inte med att bara läsa valplakat liksom.

  Men jag håller med om att det är dåligt att inte vara insatt och att rösta blankt. Politik gäller ju alla.

  1. anna, förvisso. men jag förstår inte hur svårt det ska vara att ägna en halvtimme åt att sätta sig in i politiska alternativ. samtidigt är det för dessa människor som partiledardebatter och så vidare är viktiga.

 5. Jag håller med om allt. Jag hoppas verkligen att de rödgröna vinner, även om jag är rädd att det blir det motsatta. Precis som du har jag alltid sett till ideologin och grundvärderingarna hos partierna, vilket betyder att jag aldrig skulle kunna rösta på högern. Jag tycker för övrigt att det är märkligt att så många röstar på Alliansen när de långtifrån toleranta Kristdemokraterna är en del av dem. Tänker man inte på att man ger dem makt på det sättet?

  1. hannah, grejen är att jag numera nästan tycker bäst om kd i alliansen. inte för deras politik utan för att de är de mest trogna till sin egen ideologi. en förkastlig ideologi, men ändå. moderaterna försöker lura i folk att de är ”nya”, när de för samma skattesänkarpolitik. centern har övergett alla principer som en gång utgjorde partiet. folkpartiet har gett upp alla socialliberala drag och är riksdagens mest främlingsfientliga parti. kd är åtminstone samma gamla vanliga kd.

 6. Någon har sagt något i stil med att det är en förbannade plikt som människa att orka ta ställning. Det håller jag med om. Jag har ingen som helst sympati eller förståelse för människor som inte vet om de är höger eller vänster och mer eller mindre låter slumpen styra vad denne senare röstar på. DET ÄR ENS FÖRBANNADE PLIKT ATT VETA!

 7. För min del blir det en blank röst. Jag känner mig inte det minsta hemma i något av partierna, men vill inte ligga hemma och skita i att rösta som en bortskämd idiot. Så jag går till vallokalen och markerar mitt missnöje genom en blank röst som åtminstone räknas. =)

  1. candy, well jag är inte förtjust i blanka röster, men det är ditt val! men finns det inte något parti, behöver ju inte vara något i riksdagen, som du tycker är värda en röst? att inte välja alls blir ju som att rösta på allihopa.

 8. Jag är vare sig för något av blocken, även om jag tycker att de rödgröna är bättre än Alliansen. Någon från Alliansen skulle jag aldrig rösta på för att de har enligt min åsikt en vidrig människosyn. De rödgröna har sina problem. Det visade sig som tydligast under föra årets vänsterdebatt (Arenadebatten).
  Vilka männskor företräder de egentligen? Långt ifrån alla. De företräder den vita mannen. Tydligt antirasistiskt och feministiskt perspektiv saknas. Därför kommer jag aldrig kunna rösta på någon av dem.

  1. svalin, alliansen är otänkbart för mig precis av samma anledningar som du har. jag håller med om att de rödgröna har sina problem. tycker att de ska vara betydligt mer radikala på många områden. men jag vill göra allt för att slippa fyra år till med alliansen och då är en röst på de rödgröna det bästa sättet.

   1. Det är lite som att välja mellan en svår dödlig sjukdom eller en förkylning. Självklart väljer man förkylningen. De rödgröna har sina problem, men deras värderingar är sunda. Jag kan stå för de som de står för.

 9. Låter som att du är för tvångsröstning. Det är valfritt att rösta i Sverige. Det är ju ett val att rösta men även ett val att inte rösta! Hellre inte rösta/rösta blankt än att rösta på ett parti och inte vara insatt, enligt mig. Min mor har alltid sagt till mig att man SKA rösta av principiella skäl, för att vi kan, får och inte behöver vara rädda i demokratins Sverige. Att vi kämpat hårt för att ha det så. Jag håller med henne såklart.

  Men du skriver ”Att inte rösta eller att rösta blankt tar enligt mig bort ens rätt att klaga på hur samhället ser ut. För hur kan man få klaga på något man själv kunde ha varit med och gjort annorlunda?”

  Så du menar att man inte har rätt att klaga fyra år framöver om man väljer att inte rösta? Säg att man röstar på ett parti t.ex Sverigedemokraterna ( för vilket som helst är bättre än att inte rösta alls?) Då har man ju inte heller rätt att klaga på just det partiet under de kommande fyra åren. Gjort är gjort liksom!

  Eller?

  1. deizi, självklart vill jag inte tvinga någon att rösta. men jag tycker, precis som din mamma, att det är ens medborgerliga plikt att sätta sig in tillräckligt i politiken och rösta.

   om man inte har röstat och sedan klagar på hur sjukvården fungerar eller att a-kassa monteras ner, det känns bara så dumt. man sumpade ju sin chans att rösta på något annat! jag tycker att det är befängt att klaga på hur samhället utvecklas samtidigt som man inte har vett nog att veta att ens röst påverkar hur samhället utvecklas. visst, jag tar i, men jag vill bara få fram att det är vi alla som bestämmer hur samhälle vårt ska se ut, och då bör vi använda den möjligheten.

   jag förespråkar inte att man ska rösta på vad som helst bara för att rösta. jag menar att man borde ta en halvtimme var fjärde år (!) och fundera och läsa in på vad partierna vill och sedan rösta. grejen är ju att varje blank röst eller varje soffpotatis gör möjligheten för sverigedemokraterna att komma in större. om fler använder sin rösträtt och lägger den på andra partier än sd kommer de att få det svårare att komma in då det automatiskt blir svårare för dem att nå 4 procent. också något att tänka på.

   1. deconstructing donny, hm intressant. de har ju det så i australien där det var val i helgen. där får man böta om man inte röstar. problemet är dock att de som inte vill rösta medvetet fyller i sina röster fel så att de inte räknas.

 10. Jag lutar mig tacksamt mot en behaglig blandning av gamla släktingar som haft ett och annat att säga, några välanvända poäng nationalekonomi, sådant jag läst på ETC:s hemsida, Naomi Klein och lite grundläggande psykologi, böcker som Vredens Druvor, visor och nidvisor av den sort som de flesta ber mig stänga av så fort som möjligt om jag har fräckheten att spela dem.

  Att skapa sig en politisk uppfattning med utgångspunkt från partipropaganda och partiledardebatter betraktar jag som omöjligt, då alltför lite av intresse sägs. Antingen ska man vara sjuksköterska eller också metallarbetare och endast intresserad av hur mycket pengar man får i plånboken efter skatt. Allt annat förefaller vara ointressant.

  Beskriver Joe Hills ”Luffaren” (osäker på vem som gjort den svenska texten) den aktuella politiska situationen i Sverige idag?

  Han gick gatan av och ann så att sulorna försvann
  i ett hus där stod en fru och stekte stek.
  Och han sa ”Goddag, goddag!
  Får man hugga ved ett slag?”
  Va hon svarade det gjorde honom blek

  Tramp, tramp, tramp gå på och trampa,
  här finns ingenting att få.
  När du kommer hit härnäst åker du i mörk arrest.
  Det är bäst för dig att trampa och gå på.

  1. pia, ja det är mycket som formar ens tankar om andra och världen, och de tankarna utvecklas ständigt. men grunden består. men många har inte den grunden, har inget att stå på. de har inte orkat tänka så långt. det blir till slut farligt i en demokrati.

   1. Det är skönt att ha en grund att stå på, något som man tror på, som är lite djupare än kronor och ören och procentsatser, men ibland blir jag så trött på folk och deras attityder. ”Det finns jobb, det är bara att söka och alla som är arbetslösa är bara lata och de som är sjuka är ännu värre eftersom de ljuger för läkarna för att kunna fiffla med sjukförsäkringen. Naturligtvis gäller det inte NN som jag känner men alla andra” . Är jag på humör brukar jag fråga varför det finns 10 lediga jobb anmälda till AF och 1500 sökande till dem”. Ibland är det roligt att höra vilka svar man får, ibland enbart pinsamt.

 11. Deizi, att man kritiserar någonting på ett så ärligt vis att man t.o.m. inleder med ”enligt mig” är väl ändå långt ifrån att förespråka ett förbud i ett sånt här sammanhang?
  Och om man nu är missnöjd med alla partier (ett missnöje jag tror ofta står i direkt omvänd proportion till hur insatt man är i de olika partiprogrammen och i den kamp som ständigt förs utanför medias slentrianmässiga sportkommentarslika bevakning. men inte alltid såklart) kan man ju kanske prova att tänka på andra än sig själv en stund! Rösta för någon annans skull! Det är trots allt stora skillnader mellan partierna fortfarande (surprise!) och vissa av dem arbetar faktiskt aktivt, dagligen för att göra livet uthärdligare för stora grupper människor som verkligen behöver det, både i och utanför sverige.
  Linus du är bäst. Vilken inspirerande sammanfattning av ett levande, jordnära vänstermedvetande. Kram!

  1. raoul, tack! och bra sagt. jag är fruktansvärt less på den lathet och okunnighet som gör att folk inte vågar ta ställning. inte undra på att vi tvingas genomlida högerregeringar.

   1. pia, well att vara korkad gör ju att man slipper förstå världens alla fel.

  1. Det verkar som att du har missförstått mig. Du inledde med ”Låter som att du är för tvångsröstning.” (d.v.s. förbud mot att inte rösta) och jag påpekade bara det uppenbara faktum att bara för att man kritiserar arrogansen i att inte rösta innebär det inte nödvändigtvis att man förespråkar ett förbud för detsamma.

 12. Att bo i en demokrati innebär inte bara rättigheter, det medför också skyldigheter som att sätta sig in i valfrågor och rösta [gets of soapbox]. Om moderaterna vinner igen kommer jag också att börja gråta. Vad är det för fel på folk? Kan de inte se hur försäkringskassan (inte) fungerar och bli arga?

  1. åsa, fattar inte heller varför inte fler är förbannade? rekordhög arbetslöshet och försämrade försäkringar, hur fan skapar inte det en vilja att förändra?

 13. Förbud mot att inte rösta låter jätteknäppt. Obligatorisk röstning menade jag. Dessutom gjorde jag valpejlstestet som Linus tipsade om och enligt det kan jag rösta på alla partier skilde kanske 5 % mellan alla (valde dock bort KD, SD och PP) Blev inte ett skit klokare av det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s