För oss som vill ha jämställda medier.

När jag jobbade på Resumé försökte jag och en kollega göra tankar om jämställdhet och rättvis representation självklara i redaktionens arbete.

Det tänket hade ramlat mellan stolarna innan, vilket det nästan alltid gör på redaktioner som är slapphänta, rusar på mot deadline och aldrig tar sig tid att se hur vit och manlig ens produkt är.

Det är ingen ursäkt att säga att man bevakar branscher som är manligt dominerade och i mångt och mycket vita och därför blir också ens bevakning så. Det går alltid att hitta nya vägar, nya uppslag, nya människor att intervjua.

Det handlar om att alltid vara medveten. Att kritisera när det inte är en enda kvinna på förstasidan. Att påpeka att samma manliga experter intervjuas varje gång. Att lyfta fram andra än vita män.

Med rätt tänk så går det att förändra, vilket i slutändan ger en mer nyanserad och spännande produkt. Och det går att göra det utan att som till exempel Aftonbladet skapa en speciell sajt om ”kvinnoämnen”.

Det lyckades vi någorlunda med på Resumé under min tid, men det finns alltid utrymme för förbättring. Precis som det gör på de flesta redaktioner.

Reklambyrån Fellowshop och Sanna Verner-Carlsson har fattat grejen och ska starta ett kundtidningsföretag som uttryckligen utgår från jämställdhet, mångfald och rättvis representation.

”Våra tidningar kommer produceras utifrån idén att alla ska få jämlikt utrymme, oavsett vem man är. Tidningarna kommer inte handla om dessa frågor utan dom kommer fortsätta vara helt vanliga kund- och personaltidningar. Skillnaden är att dom från början genomsyrats med ett mångfalds- och jämställdhetstänk.”

Det kan tyckas självklart att det borde vara så här, men så är det inte i verkligheten. Medierna är som samhället i stort fyllt av manliga hierarkier och många av dem utgår från den vite heterosexuelle mannen som norm.

Det är bra att det skapas alternativ till det.

Annonser

2 reaktioner till “För oss som vill ha jämställda medier.”

  1. Ännu ett fantastiskt inlägg Linus! Även tidningar som ska vara gjorda för kvinnor handlar alltför ofta hur man ska tillfredsställa en man eller vara tillräckligt fin/bra för en man. Dessutom så fokuserar man just på vita, heterosexuella tjejer. Nä, det är på tiden att det kommer en tidning som tänker mångfald och jämställdhet på riktigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s