Vad har hudfärg med snabbhet att göra?

En smal och vinglig yngling med råttfärgat hår och ett pubertalt försök till musche är EM:s sprinterkung på herrsidan. Och just det, det viktigaste av allt: han är vit.

Christophe Lemaitre, en 20-åring från Frankrike, har vunnit tre EM-guld. Han har slagit franskt rekord på 100 meter med 9,98 sekunder. Han omnämns som den första vita sprintern under 10 sekunder.

Man kan nästan tro att han presterar så bra trots sin bleka hudfärg, så ofta det nämns av medier och kommentatorer att han är vit.

Det går självklart inte att förneka att han inte stämmer överens med den vanlige bilden av världssprinters. Men det har egentligen minst av allt med hans hudfärg att göra.

Snarare är det hans pojkaktiga fysik till skillnad mot världsprinters ofta mer muskulösa kroppar. Snarare är det att hans ovanligt få träningsår och dåliga kunskap om friidrott som skiljer honom från mängden.

Varför inte diskutera hans kroppsliga förutsättningar och hans träning, när det ändå är det som borde ha med hans prestationsförmåga att göra? För inte är det väl hudfärgen som bestämmer hur snabb man är?

Kanske handlar det mer om hur mycket jobb man lägger ner?

Men Christophe Lemaitre omnämns som ”det vita hoppet” och ”den vita blixten”, vilket han själv kallar för ”absurt”, och det är bara att hålla med.

Steget till rasprofilering är aldrig långt borta, även år 2010.

Experter förundras över att en vit man slår sig in bland alla svarta män på 100 meter. Men precis som Malin Krutmeijer skriver vill ingen ge sig på en genetisk förklaring till varför det är så få svarta i en vit sport som tennis.

Märkligt det där.

Annonser

4 reaktioner till “Vad har hudfärg med snabbhet att göra?”

 1. Minns ett tjuvlyssnat mobilsamtal
  och kvinnan som ringdes ordval
  jag var på väg till Gotland, satt på bussen
  i Hultsfred av alla ställen
  där förväntningar och minnen
  fanns kvar från festivalen
  motståndskraftiga mot regnet
  i en halv liten evighet
  Lemairtre hade just vunnit
  200 meters loppet
  hon som ringde hade sett det
  detaljanalyserat loppet
  och älskat det hon sett
  ”han var så liten i kroppen,
  inte alls som den typiska sprintern
  brukar se ut, mager, liten
  senig, inte dopad
  och övermusklad”
  Hon var säkert friidrottare
  själv, spjukastare, eller längdhoppare
  och möjligen också ungdomstränare

 2. Om man bortser från mina visserligen inspirerande men högst privata bussresor genom den småländska obygden, och istället funderar på sport ur ett genetiskt och socioekonomiskt perspektiv så kan man komma fram till följande:

  Det är inte helt rumsrent att diskutera egenskaper hos människor i genetiska termer. En sportkommentator på TV kan orsaka folkstorm och skämma ut sig för tid och evigt genom att göra det. Verklighetens folk sitter hemma vid köksbordet eller framför TV:n och diskuterar varför färgade är så duktiga löpare. För en boskapskötare på den afrikanska savannen är det bra att kunna springa långt och fort eftersom det skapar större chanser för överlevnad (den som överlever sprider sin gener vidare osv). Det kan låta rått men är egentligen inte konstigare än att vissa hundraser ser ut på ett visst sätt eller har vissa framträdande egenskaper.

  I de allra flesta länder så är det dyrt att hålla på med tennis. Nästan överallt så är det betydligt lättare att hålla på med t ex friidrott eller fotboll. Det krävs inga speciella träningsarenor för att springa, kasta eller sparka en boll hopsnurrad av gamla plastpåsar.

  1. pia, bra poänger. grejen är ju varför det blir så lätt att alltid gå till hudfärg först, och varför ”vita” sportutövare sällan diskuteras utifrån genetiska termer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s