Hon ger upp kristendomen för människans skull.

När ens syn på människan inte går ihop med hur ens tro är utformad. Vilket värde sätter man främst, det mänskliga eller det gudomliga?

Det är mycket jag inte förstår i den här världen. Men jag förstår varför kärleken måste vara i det främsta rummet. Allt annat blir meningslöst annars.

Därför förstår jag inte religiösa föräldrar som förskjuter sina homosexuella barn på grund av sin tro. Jag förstår inte hur de kan låta några meningar i Bibeln, som lätt kan tolkas annorlunda, bestämma kärleken till sina egna barn.

Även om jag själv inte är det minsta religiös så får andra vara hur religiösa de vill och jag kommer alltid att kämpa för allas rätt att vara det. Men jag kan omöjligen förstå när religionen får ta kärlekens plats.

Det är som när jag skrev om skådespelerskan Anne Hathaway och hennes katolska familj. När hennes äldre bror kom ut som homosexuell gick familjen över till att bli protestanter. De ville inte vara del av en institution som förtryckte en av deras egna.

Så borde det vara.

Att ens syn på människan, på kärleken måste gå före hur ens tro är utformad. Det betyder inte att man nödvändigtvis måste offra sin tro helt och hållet, det handlar om att justera den så att man kan fungera och älska på det sättet man vill i den här världen.

En som dock går så långt att hon ger upp sin religion helt är den världskända författaren Anne Rice. Hon var ju den som redan på 70-talet skrev om vampyrer, vilket är det alla skriver och läser om numera.

Hon har också skrivit en hel del kristna böcker, bland annat om Jesus liv. Men nu verkar hon ha fått nog. På sin Facebook skriver författaren att hon ger upp kristendomen:

”For those who care, and I understand if you don’t: Today I quit being a Christian. I’m out. I remain committed to Christ as always but not to being ”Christian” or to being part of Christianity. It’s simply impossible for me to ”belong” to this quarrelsome, hostile, disputatious, and deservedly infamous group. For ten …years, I’ve tried. I’ve failed. I’m an outsider. My conscience will allow nothing else.”

Precis som med Anne Hathaways familj vill Anne Rice inte vara en del av något hon inte längre kan stå för. Det tar inte bort hennes tro, men hon vill inte manifestera den som en del av kristendomen. Hon utvecklar:

”As I said below, I quit being a Christian. I’m out. In the name of Christ, I refuse to be anti-gay. I refuse to be anti-feminist. I refuse to be anti-artificial birth control. I refuse to be anti-Democrat. I refuse to be anti-secular humanism. I refuse to be anti-science. I refuse to be anti-life. In the name of …Christ, I quit Christianity and being Christian. Amen.”

Jag måste säga att jag imponeras av människor som vågar reflektera så pass mycket kring sin egen tro och i vilket sammanhang den manifesteras och komma fram till att den egna tron inte bör vara en del av ett förtryckande sammanhang.

Jag gillar människor som tror på kärleken, över allt annat.

Annonser

6 reaktioner till “Hon ger upp kristendomen för människans skull.”

 1. ”Jag gillar människor som tror på kärleken, över allt annat.”

  Det är ju egentligen det kristendomen ska handla om, även om det har spårat ur en del.

  1. johan, ja, och det är lustigt att av alla meningar som finns i bibeln så har de som handlar om män som ligger med män fått större mening än alla de om att älska sin nästa.

  1. patrik petersson, ja verkligen. och bra att någon som når så många uttrycker sig så benfast som hon gör.

 2. Fasen vad modigt! Och välformulerat. Känns väldigt väldigt sympatiskt. Gillar att hon tar avstånd från den religiösa institutionen eller vad man ska kalla det, utan att för den sakens skull göra slut med sin religiösa övertygelse. Visar klart och tydligt att en religiös åskådning inte är synonymt med (i det här fallet) ”det kristna paketet” (i neg. bemärkelse; ex homofobi).

  I övrigt håller jag med Johan här ovan! Fint skrivet.

  1. maria stenlund, ja håller med. för tro är något fint och personligt, och behöver inte vara en del av en institution för att gälla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s