Kvinnor blir homo för att inga män vill ha dem.

När Meredith Baxter, skådespelerskan mest känd som Michael J Fox mamma i 80-talsserien Family Ties, kom ut som lesbisk vid 62 års ålder startades en diskussion om att allt fler kvinnor kommer ut på äldre dagar.

Det lustiga med den (amerikanska) diskussionen är att det finns de som menar att kvinnor vänder sig till andra kvinnor helt enkelt för att de inte får några män längre.

Detta illustrerades i veckan av ett uttalande av den evigt korkade Elizabeth Hasselbeck i den amerikanska pratshowen The View. Hon sa så här:

”Older men are going for younger women leaving the women with no one.”

Aha, så homosexualitet blir plötsligt ett val när en kvinna inte får några män? Då helt plötsligt börjar hon känna sexuella känslor för andra kvinnor? Eller förlåt, väljer att känna sexuella känslor för andra kvinnor?

Dumheter självklart, vilket Hasselbecks co-host Joy Behar påpekade:

”That’s ridiculous. I’m sorry. Being gay is not just, you know, holding hands and walking through the tulips. There are things that people do sexually. I don’t think you suddenly wake up one day and say, you know, ‘I think I want to do that.’ You wanted to do it, but you were just trapped in a system that said, ‘get married.'”

Elizabeth Hasselbecks uttalande är inte det första och det sista kring lesbiska kvinnor som handlar om att kvinnlig homosexualitet är något vissa (läs fula och oattraktiva) kvinnor väljer när de inte får en karl på kroken.

Det är obegåvat och inskränkt. Men det lustiga är ju att manlig homosexualitet aldrig diskuteras i de termerna. Att män blir bögar bara för att de inte får några kvinnor.

Varför påstår ingen det?

Troligtvis för att i vår heteronormativa värld förutsätts mäns (hetero)sexualitet vara stabil och oföränderlig för att deras manlighet också ska kunna ses som det.

Medan kvinnors sexualitet utgår från männen, även om det är att ta avstånd från dem sexuellt. En kvinna som är lesbisk ses inte alltid lika självklart som det naturligt, utan det är ett medvetet nej tack till män, ofta för att hon är för oattraktiv för att få några.

Kvinnans sexualitet utgår från mannen, på ett sätt eller annat.

Sexualiteten är högst personlig, och den är mångfacetterad. Den drivs av lust, attraktion och kärlek. Kan den lusten, attraktionen och kärleken förändras med tiden? För vissa, absolut.

Men för många spelar normer, krav och förväntningar in så mycket att de inte tillåter sin sanna sexualitet att blomma ut förrän efter flera år som vuxen vilket gör att de kommer ut sent i livet.

Så är det att leva i ett heteronormativt samhälle.

Det är bara dumt att boxa in sexualiteten och utgå från att det är någon sorts sanning. Det enda som avgör i slutändan är vad man känner i hjärtat, och mellan benen.

Annonser

6 reaktioner till “Kvinnor blir homo för att inga män vill ha dem.”

 1. Linus du är så klok och insiktsfull! Verkligen! Diskussionen om att”fula” kvinnor blir lesbiska för att inga män längre vill ha dem bortser ju helt ifrån att det finns yngre kvinnor som klarat sig helt utmärkt utan män hela sina kanske något kortare liv. Men det är kanske alldeles för världsfrånvänt för kvinnor som Hasselback att ens kunna föreställa sig att det finns kvinnor som klarar sig utan och överlever utan mäns åtrå och bekräftelse, oavsett om dom är snygga, fula, gamla, unga, tjocka eller smala.

  1. eveliina, tack! hasselbeck är typen som börjar gråta när hon blir överargumenterad, vilket är typ varenda gång. men precis som många andra så utgår hon från att en kvinna är värd något först med en man vid sin sida.

 2. Med tanke på hur dumma
  gaggiga och gubbsjuka
  och oinspirerande många
  män kan bli som gamla
  så är det nog bra
  om man som kvinna
  kan ha turen att hitta
  en annan kvinna
  att leva med och älska
  om man skulle behöva

  Jag tror t om att Amelia Adamo varit inne på detta in någon krönika, män tenderar att stagnera när de nått toppen av sin karriär, kvinnor fortsätter att utvecklas, intellektuellt och känslomässigt, även när de blir äldre. Det är ju t ex medelålders kvinnor som är de största kulturkonsumenterna, de går på teater och konstutställningar och läser flest böcker.

  1. pia, intressant. kanske ligger det något i det, även om jag sällan lyssnar på något amelia adamo säger…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s