Kvinnors bröst bränns bort för att ”skydda” dem.

Det finns en hel del kulturella och religiösa praktiker runt om i världen som går ut på att göra kvinnor till ”riktiga” kvinnor och för att ”skydda” dessa kvinnor från män och deras blickar och händer.

Vi diskuterar regelbundet slöjan och olika sorters könsstympning som exempel på detta. Allt handlar om föreställningar om att kontrollera kvinnan och hennes sexualitet.

Men av alla övergrepp på kvinnor jag har hört om så är ”bröststrykning” bland de värsta. Jag hade ingen aning om vad det var, men nu när jag vet, vet jag inte vart jag ska ta vägen.

Det är en praktik som är vanlig i afrikanska länder som Kamerun, Togo, Benin och Guinea och som används på flickor i början av puberteten. Praktiken innebär att flickornas bröst bankas eller masseras med upphettade föremål för att hindra dem från att utvecklas.

Syftet är helt enkelt att hindra flickorna från att bli sexuellt aktiva i förtid och att ”skydda” dem från sexuella övergrepp.

Videon nedan illustrerar detta vidriga övergrepp. Den är inte för svagmagade, men alla borde se den för att inse vilka fruktansvärda uttryck patriarkatet tar sig.

Ett patriarkat där mannens sexualitet tillåts vara så ”okontrollerad” att kvinnor måste skyla sig och göra sig fula för att inte hetsa upp, för att inte locka till sig. För om de blir våldtagna är det ju deras fel.

Ett patriarkat där kvinnor inbillas att tror att om de får brösten att sluta växa så kommer det att hindra dem eller deras döttrar från att bli bortgifta som unga eller bli våldtagna och gravida.

De pratar om att män tror att flickor med väl utvecklade bröst är redo för sex, och därför går efter dem. Mammor inbillas att tro att de ”skyddar” sina döttrar genom bränna deras bröst och därmed hindra dem från att växa.

Åh, det är så ledsamt.

Bröststrykning är tyvärr bara ännu ett exempel på att det är kvinnan som ska riskera sin hälsa och ge upp sin frihet för att ”okontrollerbara” män ska få fortsätta göra vad fan de vill.

Någon ge mig styrka.

Annonser

8 reaktioner till “Kvinnors bröst bränns bort för att ”skydda” dem.”

 1. Det finns kvinnor
  som går männens vägar
  och stympar sina systrar
  med rostiga rakblad, slöa knivar
  eller små smutsiga glasbitar
  kvinnor som kräver
  att deras döttrar
  ska skäras sönder
  familjer som gifter bort
  döttrar när de bara är flickor
  till gamla gubbar, släktingar
  vänner till familjen, karlar
  som har lite pengar och betalar
  och sedan binder fast sin
  skrämda lilla brud i sängen
  och gör henne havande
  fast hon är för ung för att föda
  något annat än ett dödfött barn
  ett barn som dör under förlossningen
  och blir kvar i kroppen
  på den unga kvinnan
  tills det krymt och torkat samman

 2. Sånt här bli ju ännu mer absurt om man betänker att hundratusentals kvinnor frivilligt genomgår enormt smärtsamma skönhetsoperationer för att bli mer åtråvärda i mäns ögon.

  1. eveliina, jag vet. och oavsett så är det alltid alltid kvinnokroppen som ska skylas över, brännas eller opereras i. och alltid för mannens skull.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s