När en rasist blir förlåten av hela svenska folket.

Det kollektiva minnet sviker ibland. Eller så är det som om gamla synder liksom automatisk blir förlåtna bara de aldrig nämns igen.

Det allra bästa exemplet är Bert Karlsson. Denna inskränkta, främlingsfientliga gubbe har lyckats rena sig själv från dårskaperna som Ny Demokrati skapade för 20 år sedan.

Han sitter som en gapig mysfarbror i vartenda nöjesprogram på tv utan att någon säger ett knyst. För han är ju så underhållande, eller hur? Då spelar det ingen roll om han tycker att ”invandrarna” är skyldiga till allt elände i vårt land.

Ibland lyfter någon outtröttlig skribent upp detta faktum. Alldeles för få och alldeles för sällan. Men i veckan sa Andres Lokko sanningen:

”Att en person som har legitimerat främlingsfientlighet med ett sådant eftertryck som han gjorde för bara 15–20 år sedan, blivit en folkkär farbror som gör program om skolmat på tv. Det är en tillräcklig orsak att flytta till ett annat land. Utan honom skulle vi inte ha Sverigedemokraterna i dag.”

Så sant som det är sagt. Bert Karlsson har lyckats charma ett helt folk. Han har blivit rumsren genom schlagern. Han renades genom Sveriges största folknöje. Plötsligt var han inte rasist längre, utan schlagerkung.

För ingen schlagerkung kan ju vara rasist, eller hur?

Jodå. Läs bara vad han svarade Lokko:

”Om han tog reda på verkligheten, den här Lokko, så skulle han rösta på Sverigedemokraterna. Jag vet att det är många invandrare som gör det.”

Kanske skulle jag bättre kunna förstå Nöjessveriges dåliga minne och tvivelaktiga jävla inställning om Bert Karlsson hade gett upp sina gamla äckliga åsikter. Om han hade lärt sig något om människors lika värde.

Men grejen är ju att han inte har förändrats. Han har precis samma unkna åsikter nu som för 20 år sedan. Han uppmanar ju för fan folk att rösta på rasistiska Sverigedemokraterna.

Ändå är det helt ok att han bedömer talanger på bästa sändningstid i TV4? När får Jimmie Åkesson sin inbjudan?

Andres Lokko kallar tystnaden kring Bert Karlsson och de åsikter han har för ”djävulskt obehagligt” och jag kan bara hålla med. Det finns inget värre än att titta åt andra hållet.

Det blir nästan lustigt att TV4 har tjafsat om att inte tillåta Sverigedemokraterna att annonsera hos dem när de faktiskt betalar en av partiets fans för att breda ut sig på bästa sändningstid.

Annonser

30 reaktioner till “När en rasist blir förlåten av hela svenska folket.”

 1. Snart är han nästan
  rumsren Jimmie Åkesson
  för om riksdagsplatser hägrar
  kan man dämpa sin åsikter
  ändra i partiprogrammets rader
  utesluta dem som gapar
  högt klädd i bruna färger

  1. pia, sverigedemokraterna har fått några smartare förgrundsgestalter som faktiskt lyckas dölja skitlukten bättre än förr. sedan får de ju alltid iklä sig sin ständiga offerroll.

 2. Allt det du ovan tar upp gör mig illamående. Att Bert har lyckats bli just en mysfarbror och det faktum att ingen idag på allvar tar upp hans rasistiska åsikter är samma som att bajsa på oss invandrare. Fy fan!

  1. bella, framför allt är det läskigare än sverigedemokraterna som åtminstone synas och kritiseras någorlunda. bert däremot har kommit undan i 20 år.

 3. Åh, vad skönt att nån tar upp detta! Har stört mig så fruktansvärt mycket på att allt bara är ”förlåtet” nu för att ”han är ju så härlig”. Tycker överhuvud taget att du skriver så bra om viktiga saker, men jag är inte en sån som brukar kommentera i bloggar samt att det känns så löjligt att hela tiden skriva ”åh, vad bra, jag håller med!” Men det gör jag i vilket fall, du är bäst!

 4. En gång gjorde jag en direktsänd radiointervju med Bert Karlsson, vid halv fyra på en torsdag. Han var aspackad och svarade knappt på frågorna. Då förlorade jag den gnutta respekt jag forfarande hade för honom. En av Sveriges märkligaste kändisar.

  1. emil johannson, stackars dig. han skulle jag inte ens klara av att intervjua. undrar hur det går för hans skivbolag numera förresten. var ju ett tag sedan fame factory-artisterna var poppis…

   1. Tror inte det går så bra för hans skivbolag numera om han ens äger det fortfarande. Han har haft fingertoppskänsla för vilken musik som slår (Carola på 1980-talet), men jag tror han har tappat känslan för marknaden, eftersom marknaden förändrats. Han känner igen en söt tonårstjej med bra sångröst när han ser henne och vet att ”Pling” Forsman är en pålitlig låtskrivare om tjejen behöver några låtar, men musik- och underhållningsbranchen har förändrats och han har nog inte riktigt hängt med. Är det han eller någon annan som äger Timotej förresten?

    Tidigare har dansbanden varit lite styvmoderligt behandlade inom musikbranchen, så han har nog fått lite konkurrens Bert. Numera har branchen insett att det går att tjäna pengar på dansband. Publiken är gammal nog att köpa skivor och det går att skicka ut banden på turné och tjäna pengar på dem som bokare,

   2. pia, tror du har rätt. han fattade spelet för tio år sedan. numera lär han ju knappt ha de största dansbanden i sitt stall.

 5. Svar till Pia. Jimmie Åkesson SKALL INTE dämpa några åsikter eller
  ändra i partiprogrammet allt är alldeles utmärkt som det är Fn. Sen
  anser jag att en skärpning av tonläget är på sin plats mot företrädarna
  för 7klövern så vi får fram hälsotillståndet hos MODER SVEA. Dessa ord
  är skrivna av en hängiven och med glädje och stolthet röstande SDare.

   1. SD:s politik i sammanfattning. Sänkta skatter och ökade offentliga utgfiter, mer pengar till hembygdsgårdar och till pensionärer, hårdare tag mot brottslingar och förändrad tjänstetillsättning inom kriminalvården. Knappt ett ord om sjukförsäkringar och arbetsmarknadspolitk och definitivt ingen utrikespolitk, eftersom deras väljare ändå inte bryr sig om sådant.

   2. pia, de ger till de som de tror ska ge dem röster. och allt ska betalas med att strypa invandringen. men de fattar ju inte att invandringen genererar mer pengar än den tar.

  1. Läs gärna ”Jag är inte rabiat, jag äter pizza” (finns som pocket) som handlar om SD:s utveckling de senaste åren. Boken behandlar bl a de uteslutningar som gjorts av de medlemmar som varit mest uttalat rasistiska och vilka ändringar som gjorts i partiprogrammet. På riksplanet är SD attraktivt för de väljare som vill se stora satsningar på försvaret och som känner sig svikna av främst moderaternas nuvarande försvarspolitik.

 6. Bra skrivet, har länge stört mig på Bert-kramandet, inte minst för att det verkar så ironiskt och föraktfullt. Att det skulle vara lite lagom anti-pk att tycka Bert är ”härlig” fast få människor förmodligen skulle vilja hänga med honom på riktigt. Han har blivit nån att förfasa sig över lite lagom men gilla ändå, som en pinsam släkting eller nåt, men han är ju läskig på riktigt och inte nån maktlös pajas.

  1. lisa n, ja han är läskig på riktigt, oavsett hur många schlagers han står bakom och hur många dumma skämt han drar i tv.

 7. Din text säger ganska mycket om samhällsutveckling; medias ansvarslöshet och de blåa kalla och individualistiska vindar som isar. Folk sväljer vulgoliberalism och förklädd nationalsocialism med hull och hår. Ingen verkar bry sig längre. Ingen verkar vilja någon annan väl. Och snart är det val. Jag vågar knappt titta.

  1. kristiporr, åh jag vet. jag vet inte vad jag gör om vi får fyra år till av högerpolitik, att majoriteten av folket vill ha det. och om de röstar in sd också. jag flyttar då.

   1. Ja. Alltså ganska långt gäller ju för mig regeln: ”stanna kvar så att du kan påverka” men 4 år till och ev med sd… Då är det väl utan skam att få ge upp och flytta, liksom inte vilja vara med längre?

   2. kristiporr, jag pallar bara inte. sedan vet jag att folk som röster på alliansen kommer att bli värsta förvånade när alliansen för typisk högerpolitik. precis som förra gången. folk är puckade ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s