Fria barn är de som inte könas.

I våras anklagade en amerikansk skvallerblaska Angelina Jolie och Brad Pitt för att försöka göra sin fyraåriga dotter Shiloh till en pojke. Detta eftersom dottern har kort hår och tenniströjor.

Barns kläder, hårstilar, leksaker och allt annat könas för att hålla isär flickorna från pojkarna. Detta eftersom pojk- och flickkroppar i den åldern ser nästan helt identiska ut, förutom mellan benen.

Att små barn inte går att avgöra könet på gör det ännu viktigare för föräldrarna och samhället att könsbestämma dem genom valet av kläder och attribut.

Så att de lättare kan förstå en värld full av föreställningar om kön.

Alla förnuftiga människor, föräldrar eller inte, vet ju att en kortare frisyr och bekvämare kläder bara är smart föräldraskap. Att stryktåliga byxor är bättre att leka i än en snygg glitterblus. Att kort hår bara är praktiskt på alla sätt och vis.

Angelina Jolie och Brad Pitt har vägrat att kommentera de puckade anklagelserna mot dem. Men nu ryter Angelina Jolie ifrån:

”I would never be the kind of parent to force somebody to be something they are not. I think that is just bad parenting. Children should be allowed to express themselves in whatever way they wish without anybody judging them because it is an important part of their growth. Society always has something to learn when it comes to the way we judge each other, label each other. We have far to go.”

Bra sagt, och det visar på en insiktsfull förälder som har insett att de mest fria barnen är de som inte könas. Det är de som har de bästa förutsättningarna för att inte hindras lika mycket av alla föreställningar om kön.

Annonser

8 reaktioner till “Fria barn är de som inte könas.”

 1. Om man går in på avdelningarna för barnkläder (på t ex HM, KappAhl)ser man direkt att att ena sidan i butiken innehåller mestadels rosa, röda och möjligtvis gula kläder, andra sidan innehåller mörkare, mer praktiska kläder för pojkar. En del av kläderna är så oerhört opraktiska (på ”flickavdelningen”), de är absolut inte tillverkade för nån form utav rörelse, utan ser mer ut att passa för en liten docka som ska stå still eller sitta fint och vara en prydnad el accessoar. Inte klokt. Angelina Jolie har just växt i mina ögon. Däremot är det synd om stackars lilla Suri Cruise som inte ens får ha bekväma skor, och hon är bara 3 år gammal. Stackars barn.

  1. karin, tyvärr är det ju så. det är just därför man förstår angelina som vill uppfostra ett barn som leker, och inte ett som bara poserar.

  1. svalin, tack. jag kan ibland komma på mig själv att fråga en gravid kvinna om de vet könet på bebisen i magen. det sitter så djupt.

 2. Det verkar finnas hopp för Jolie/Pitt Jr. Synd att majoriteten av den resterande mänskligheten är fucked. Surt sa röven. Kan det finnas något mer klockrent användningsområde för ordet ”hen” än när det gäller spädbarn?

  1. kristiporr, bra påpekande, hen är bra att använda med spädbarn. bättre än ”det” eller ”den”…

 3. Hur skvallerpressen tar sig rätten att döma hur andra människor uppfostrar sina barn retar mig verkligen. För å ena sidan pratar vi om könsroller och kvinnoförtryck, men samtidigt blir ”alla ” helt förfasade om de ser en fyraårig pojke med nagellack eller liknande. Det visar i mina ögon hur långt vi har kvar. Angelina är inte ensam om att ha fått ta en massa skit, även Gwen Stefani fick sin släng av skeden. Varför inte bara låta dessa barn få vara just barn? Jag tycker det är fullkomligt idiotiskt att andra vuxna människor sätter sig till doms över sånt här? Hur toleranta är vi egentligen om vi är rädda att en fyråring kommer bli homosexuell bara för att hon är kortklippt? Helt sjukt! Och ännu sjukare att så få reagerar på att detta tas upp som något avvikande. Tack!

  1. eveliina, folk verkar inte kunna låta bli att vilja uppfostra andra människors barn. det är oförskämt och jävligt irriterande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s