Burkaförbud frigör inga kvinnor.

Frankrike är ett steg närmare burkaförbud på offentliga platser. Med Europas största muslimska befolkning på fem miljoner, varav cirka 2000 kvinnor tros bära burka eller niqab, är det symptomatiskt för vilka vindar som blåser över Europa.

Vad förespråkarna än säger så handlar inte förbudet om kläder. Det är inte heller en åtgärd mot, eller för som förespråkarna vill få det till, de få kvinnor som av egen eller någon annans vilja döljer sina kroppar.

Det är en markering mot islam och alla som anser sig tillhöra den.

Som Roya Hakimnia skriver:

”Det påstås att en växande muslimsk fundamentalism hotar våra sekulära samhällen i Europa… Bevisen för denna utveckling har aldrig hållit vid närmare granskning. Däremot får vi ständigt nya bevis på en växande (pseudo-)sekulär fundamentalism som riktar sig mot muslimer.”

Det är en oroande utveckling, denna islamofobi som nu länder faktiskt skriver in i lagstiftningen. I dag må det handla om förbud mot minareter och burkor, men i morgon kan inskränkningarna i muslimers rättigheter vara värre.

Var drar man gränserna? Vem ska få dra gränserna?

Är det ingen som har lärt sig av historien?

Det går inte att förbjuda vissa religiösa uttryck i ett land som säger sig ha religionsfrihet. Det går bara inte. Hur kan man ens tillåta staten att bestämma hur vi ska klä oss?

Vad blir nästa steg? Förbud mot för korta kjolar?

Argumentet att burkaförbud skulle frigöra kvinnor håller inte. För i praktiken fråntas dessa kvinnor sina mänskliga rättigheter. Som att utbilda sig, yrkesarbeta, och vistas ute i offentligheten.

Slöjan, i vilken form den är i, ses som kvinnoförtryck. Och ja, det finns muslimska kvinnor som tvingas på slöjan som ett kroppsligt fängelse. Men det finns även andra som själva väljer att bära någon sorts slöja som ett sätt att uttrycka sin tro.

Jag kan tycka att religionen islam, precis som de flesta andra religioner, har förtryckande aspekter, speciellt riktade mot kvinnor. Den ursprungliga tanken med de täckta kvinnokropparna har ju till exempel uppstått ur ett kyskhetskrav.

Dessa förtryck bör påtalas, men varje kvinnas val måste också respekteras. Det är en beklaglig inställning att mena att ingen muslimsk kvinna kan göra rationella val för hur hon vill uttrycka sin tro.

Om man bryr sig så mycket om kvinnors frigörelse borde man förstå att burkaförbud bara försvårar snarare än hjälper muslimska kvinnor att få det vi menar är ”frihet”.

Målet måste vara att alla kvinnor själva ska äga rätten att göra sina livsval, utan uppmaningar från varken patriarkala strukturer, enskilda män som upprätthåller sådana strukturer eller institutioner som begränsar deras handlingsutrymmen.

Som jag har påpekat förut: om vi vill motverka de patriarkala strukturer som gör att muslimska kvinnor bär slöja, då är det bästa sättet att låta dem ta del av offentligheten precis som alla andra.

Många av de kvinnor som bär burka eller niqab kommer under ett förbud att fängslas till hemmen. De kommer att delta ännu mindre i samhället. Det är knappast så att byta ett ”fängelse” mot ett annat är vägen till frigörelse.

Om dessa kvinnor är ute och är en del av offentligheten, utbildar sig och jobbar, då sträcks de patriarkala bojorna. Jag kan skriva det hur många gånger som helst.

Då sträcks de patriarkala bojorna, och en dag kanske de går sönder.

Annonser

20 reaktioner till “Burkaförbud frigör inga kvinnor.”

 1. Jag känner lite att förbjuda burka är att ta den lätta vägen. Istället för att ta bort problemet, kvinnoförtrycket, så tar man bort ett resultat av problemet, klädreglerna. Så verkar det som man gör väldigt mycket mot problemet, men egentligen finns det kvar.

  1. ellen, precis så är det. och det borde folk fatta. men i kriget mot islam tar man till alla tjuvknep.

 2. ”Om dessa kvinnor är ute och är en del av offentligheten, utbildar sig och jobbar, då sträcks de patriarkala bojorna. Jag kan skriva det hur många gånger som helst.
  Då sträcks de patriarkala bojorna, och en dag kanske de går sönder.”

  Jag ryser när jag läser de raderna. Du har så rätt.

  Varför inte lägga allt det där förbudskrutet på att informera och utbilda om den rådande kvinnosynen i de flesta av våra stora religioner?

  Man vinner ingenting på att förbjuda burqan och löser definitivt inga kvinnoförtrycksproblem. Det är som att tvätta husfasaden och samtidigt strunta i fuktproblemet i källaren.
  Precis som du skriver, kommer dessa kvinnor nu att få stanna hemma i det privata lilla fängelset. Och bojorna har förstärkts med ännu ett lager järn.

  1. loba, tack. håller med om att man istället bör diskutera kvinnosynen inom religionerna, och inte ovanför religiösa människors huvuden, utan med dem.

  1. candy, inskränkningar i människors liv måste vara jävligt bra motiverade för att skrivas in i lagen.

 3. Du har naturligtvis rätt, det är en markering mot islam och vår fria härliga västerländska värld är inte så fri och härlig för alla. Det luktar fan snart kristallnatt i Europa:(

  1. karin, ja inte är vår västerländska värld till för alla, och funderar vi på hur förtryckande våra egna normer är?

 4. Ja detta är ruskigt tröttsamt och luktar illa. 2000 kvinnor som hädanefter inte kan gå utanför dörren. Jag blir så arg att jag osar.

  1. yevonde, jag blir också så jävla upprörd. för det finns inte ett enda argument som jag köper för ett förbud. inte ett enda.

 5. Jag ryser också när jag läser detta… Du har rätt och det är så fruktansvärt sorgligt.

 6. Vissa som inte kan så mycket om islam tror att det förtrycker kvinnor, men syftet är tvärtemot egentligen, det är ett sätt att hylla kvinnans kropp och för att inte ses som ett objekt… burka och niqab har egentligen inget med islam att göra det är bara en kultur. Jag är själv muslim men tycker varken om niqab eller burka just för att det inte har något med islam att göra, men jag tycker ändå att folk ska ha rätten att klä sig som de vill, ska man få gå i kort kort så ska man också få täcka sig.

  1. suzan, kultur och religion är oftast så tätt sammanflätade att det är svårt att se vad som är vad, och grejen är ju att för många hänger de just ihop. visst kan man se täckandet av kroppen som ett sätt att undvika att ses som objekt. men grejen är ju att man därmed lägger ansvaret på kvinnan istället för på männen som objektifierar henne. vilket som så håller jag med om att folk ska få klä sig som de vill.

 7. Klokt skrivet! Blir så arg på att de påstår att de främjar kvinnors frihet med burkaförbud, när de egentligen gör motsatsen.

 8. Tycker det är märkligt. För mindre än hundra år sedan så levde det fortfarande traditioner här i landet om att gifta kvinnor inte fick visa håret eller så mycket andra kroppsdelar. Nu verkar trenden ha gått åt motsatta hållet. Det är nästan som att förbjudet mot burka och nicab är ett slags krav på att kvinnor måste klä av sig. Det känns bara helt märkligt.

  ”Det är en beklaglig inställning att mena att ingen muslimsk kvinna kan göra rationella val för hur hon vill uttrycka sin tro.”

  Apbra sagt. Snacka om att skjuta sig själva i foten när de tror att dessa kvinnor inte kan tänka själva. Tror de att slöjan omöjliggör intelligens? Eller tror de att slöjan förvandlar kvinnorna till allt vad det står om kvinnor i de patriarkala religionerna?

  1. linnea, ja jag tror att man måste kunna skilja på de religiösa kvinnor som tvingas in i slöjan och de som väljer den själv som ett uttryck för sin tro. det finns båda typer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s