Så fick han lämna sitt slott, våldtäktsmannen.

Jag har ägnat sju blogginlägg till att ta upp fallet Roman Polanski. Jag har skrivit om hur han så väl passar in i den manliga genikulten. Att han är ett exempel på hur våldtäktskulturen gör i vanliga fall vettiga människor till upprätthållande idioter.

Jag har skrivit om hur regissörer, skådespelare och kulturministrar har förblindats så av regissörens filmskapande att de inte verkar fatta att han för över 30 år sedan våldtog en 13-årig flicka.

Ett brott som han aldrig har fått sin slutliga dom och straff för.

Han greps först förra året i Schweiz efter att i 32 år undgått rättegången om våldtäkten i USA. Offret vittnade om hur han hade drogat henne och trots hennes protester hade haft sex med henne oralt, vaginalt och analt.

Men innan Polanski fick sin slutliga dom flydde han alltså landet och har sedan dess endast vistats i länder som inte har utlämningsavtal med USA. Men Schweiz har inte ett sådant och därför greps han när han var där för att motta ett filmpris.

Vi har fått se hur folk har kommit till hans försvar, som om rättssystemet borde se genom fingrarna bara för att det var så länge sedan våldtäkten hände, för att Polanski är en sådan bra filmskapare, för att det egentligen inte var en våldtäkt.

Vi har hört alla möjliga bortförklaringar, och hur förbannad de än gjorde mig, så tröstade jag mig med att domstolen ändå skulle låta sig förbli opåverkad och låta systemet göra det som det är till för.

Men i dagarna kom nyheten att Schweiz släpper Roman Polanski på fri fot från sin husarrest. Detta på grund av, som man påstår, att USA inte har gett dem all bevisning som skulle behövas för en utvisning till USA, och en fullbordad rättegång.

Så fick han lämna sitt slott, våldtäktsmannen.

Jag har ingen aning om det faktiskt är teknikaliteter som har möjliggjort Polanskis frigivning. Egentligen spelar det mindre roll. Frågan är om det borde vara skäl nog för att släppa en våldtäktsman fri.

Som en representant för det amerikanska utrikesdepartementet säger:

”En 13-årig flicka drogades och våldtogs av en vuxen. Det här handlar inte om teknikaliteter. Det här synliggör hur kvinnor och flickor behandlas runt om i världen. Det är beklagligt att de lägger fallet åt sidan och skyller på teknikaliteter.”

Alla som tycker att våldtäkt är fel och vidrigt, och som tycker att personer åtalade för sådana brott ska prövas i domstol, få en dom och ta sitt straff, de kan aldrig försvara Roman Polanskis frigivning.

Så enkelt är det faktiskt.

Annonser

2 reaktioner till “Så fick han lämna sitt slott, våldtäktsmannen.”

 1. Det var teknikaliteter som avgjorde det. Bland annat att det amerikanska rättssystemet havererat i första läget. Den amerikanska åklagaren gjorde upp om straffeftergift och domaren ville sedan i sin iver att plocka politiska poäng riva upp denna uppgörelse.

  Så det som naturligtvis skulle drivits som ett våldtäktsmål blev aldrig drivet så, så felet ligger på hur åklagaren hanterade målet.

  Polanski är utan tvivel skyldig till brottet, men ett system där man förhandlar med domar och straff gjorde det möjligt att han sedan skulle kunna undgå straff.

  En rättsprincip är nämligen att när man gjort upp/avtjänat straff/lagt ner utredningar inte sedan kan ångra sig. Det är det som den Schweiziska domstolen tagit fasta på.

  Så det är trippelfel.

  1. Polanskis vidriga brott.
  2. En mesig åklagare.
  3. En domare som jagade personlig vendetta med politiska motiv.

  Summa: en man kommer undan med våldtäkt, och rent juridiskt gör han det med rätta. Sjukt åt alla håll.

  1. roger, ja usch. det är så mycket ruttet med hela historien. och folk påpekar gärna att offret, som nu är medelålders, inte vill ha en ny rättegång. självklart hon inte vill, för hur kan hon lita på ett rättssystem som frigav hennes våldtäktsman?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s