Någon måste ta fajterna så att vi slipper.

Någon måste gå före, leda vägen. Ta de första fajterna, förlora de första slagen. Någon måste så att de som kommer efter får det lite lättare. Till slut finns det inga hinder kvar längre.

Det var därför skådespelerskan Mo’Nique tackade Hattie McDaniel när hon tidigare i år tog emot en Oscar för bästa kvinnliga biroll för Precious.

Hattie McDaniel var den första svarta skådespelare att vinna en Oscar 1940 för sin roll i Gone With the Wind.

Mo’Nique tackade McDaniel för att hon hade gått igenom tuffheter så att Mo’Nique och andra svarta skådespelare slapp göra det. Dörren var öppnad. Det första slaget var vunnet, och fler sedan dess.

Som en hyllning till Hattie McDaniel hade Mo’Nique en likadan gardeniablomma i håret som McDaniel hade 1940.

Ja, det behövs någon som går före. Förra veckan var det Arvikafestivalen som utropade att de vill leda vägen genom ett mer jämställt artistutbud på sin festival.

Utvecklingen har gått framåt, men extremt långsamt. Från 5 procent kvinnliga artister 1992 till 20 procent 2010. Nästa sommar är målsättningen att lika många kvinnor som män ska uppträda i Arvika.

”För det första tror vi att det handlar om lathet. För det andra tror vi att vi, precis som de flesta andra musikarrangörer, är fast i gamla mönster och tankebanor.”

Så sant, så sant. Det är upplyftande att de har insett att det är hos de själva problemet ligger. För inte fan saknas det intressanta och jävligt bra kvinnliga artister. Det är bara att de hamnar i marginalerna för jämnan.

Så, Arvikafestivalen får leda vägen. Hoppas att fler följer efter.

Annonser

12 reaktioner till “Någon måste ta fajterna så att vi slipper.”

 1. Tycker visserligen inte att det nödvändigtvis måste vara lika många kvinnliga som manliga artister, men ett inte alltför stort glapp är ju att föredra- oavsett det är fler män eller fler kvinnor som uppträder. Det är ett bra initiativ! Och du har helt rätt i att någon måste leda vägen.

  Ang. det… okej, jag brukar inte göra reklam, men jag tycker att du borde joina min & en kompis facebookgrupp, tuttrevolution, om du känner att det är en feministisk fråga som du finner viktig:

  http://www.facebook.com/group.php?gid=110114989041097&v=wall&story_fbid=110127345706528#!/group.php?gid=110114989041097&ref=ts

  *förlåt mig för denna reklam*

  1. candy, förespråkar inte heller 50/50 men lite mer jämställt kan det allt bli.

   kanske går jag med i gruppen. måste tänka på det. för jag vet inte vad jag tycker om den faktiskt. förstår tanken, samtidigt som den tangerar andra frågor som vad som är ok att göra i offentligheten. onekligen intressanta frågor. och sånt här får man gärna göra reklam för!

 2. Underbart! Tycker också att man kan säga att Rättviseförmedlingen i alla högsta grad sparkat in den dörren också och så fantastiskt konkret visat att problemet inte ligger i att det saknas kvinnliga artister utan att de helt enkelt förbises. Tror festivalarrangörerna t.o.m. nämnde det i det pressmeddelande som du citerar, att Rättviseförmedlingen inspirerat dem.

  1. n, absolut! såg inte hela pressmeddelandet men är övertygad om att de har påverkat. därför jag älskar dem!

  1. Bake my day -du har väl skickat en bild till Gudrun, hoppas jag? De var ju jättefina!!!

  1. julia, jo i atlanta där de fortfarande ha olika lagar för svarta och vita fick hon inte komma, men dock på premiären i hollywood där hennes bild satt bredvid de andra stjärnorna i filmen. så både ont, och gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s