Hyllningarna till homon i Hollywood.

Ibland är det faktiskt bra att vara homo i Hollywood. Eller det är åtminstone inte ett hinder. När Emmy-nomineringarna offentliggjordes förra veckan var det många av mina favoriter som var nominerade, och många homon.

I kategorin bästa manliga biroll i en komediserie är tre av de sex nominerade skådespelarna öppet homosexuella män: Neil Patrick Harris från How I Met Your Mother, Chris Colfer från Glee och Jesse Tyler Ferguson från Modern Family.

Dessutom är det tre homosexuella karaktärer, förutom Colfers och Fergusons även Eric Stonestreet som Cameron i Modern Family, som är nominerade.

Om man dessutom lägger till Jane Lynchs nominering för Glee, Lily Tomlins för Damages, Ian McKellens för The Prisoner och Alan Cummings för The Good Wife blir det uppenbart att det sällan har varit så många homosexuella skådespelare, och homosexuella karaktärer, nominerade samtidigt.

De är alla välförtjänta, och därför är det ännu roligare att de uppmärksammas. Representation i populärkultur och media är nödvändigt och gör stor skillnad för minoriteter i samhället, remember.

Den nominering jag kanske blev mest glad över är den till Archie Panjabi som fick det i kategorin bästa kvinnliga biroll i drama för sin tolkning av Kalinda Sharma i utmärkta The Good Wife.

Det intressanta med karaktären Kalinda är att serien genom hela första säsongen på olika sätt har gett ledtrådar till hennes sexualitet, men aldrig sagt något rakt ut.

Efter 23 avsnitt vet jag fortfarande inte om Kalinda är lesbisk, bisexuell eller bara låtsas för att få det hon vill ha.

Överhuvudtaget är The Good Wifes största styrka att karaktärerna fortfarande i olika hög grad är svårlästa. De är så pass komplexa, och välspelade, att ingen av dem har blivit stereotypa eller ointressanta.

Alla de nominerade hbt-karaktärerna har det gemensamt att de breddar bilden av icke-heterosexuella på tv. De tillåts vara mer än sin sexualitet, de tillåts vara utvecklade karaktärer som råkar gilla personer av samma kön.

Det är bra att de hyllas och belönas.

Och det är bra att få bekräftelse på att sexualitet inte alltid behöver vara ett hinder i Hollywood. Det hjälper till att skapa en mer respektfull och öppen miljö som gör att färre känner sig tvungna att häcka i garderoben.

Det om något är värt att fira.

Annonser

2 reaktioner till “Hyllningarna till homon i Hollywood.”

  1. Varför hyllas inte homosexualla inom vetenskapliga sammanhang?
    Jo I tell you varför…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s