Där alla felande högerpolitiker hamnar.

Jag skrev en text om en man vars åsikter jag ogillar, men som fick mig att tycka synd om honom när han sa att han ville bespara sina barn det starka ljuset från offentligheten.

Skydda dem från ohederliga journalister.

Egentligen så ville arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin bara hinna smita innan uppgifterna om att han hade köpt sex för fyra år sedan avslöjades i Aftonbladet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt hjälpte, i sin panik att distansera sig från det hela, Littorin att mörka sanningen för oss alla. Moderaternas pr-taktiker gjorde bort sig inför skräcken att få en politisk skandal på halsen två månader innan ett ödesval.

Skandalen är här, och mycket större tack vare deras dumdristiga agerande.

Uppgifterna om sexköpet verkar med stor sannolikhet vara sanna om man tittar på det vittnesmål och den tekniska bevisning som Aftonbladet har redovisat, men även Sven Otto Littorins märkliga agerande.

Han vägrade kommentera uppgifterna, vägrade dementera dem när Aftonbladet frågade honom i flera dagar. Istället för att dyka upp på avtalad intervjutid med tidningen så avgick han istället.

Där använde han fult nog sina barn, han namngav dem till och med, hängde ut dem mer än vad han själv anklagar medierna för att göra.

Han använde dem som skäl, när han kvällen innan hade erkänt för Fredrik Reinfeldt att den största anledningen till avhoppet var Aftonbladets uppgifter, som han än idag menar inte stämmer.

Men om de inte stämmer, varför inte bara dementera det redan från början?

Texten jag skrev om att medierna i sin eviga jakt på att underhålla ”allmänintresset” ibland begår journalistiska övertramp, ja den stämmer även utan Littorin som fall. Många redaktioner använder sig av ohederliga arbetsmetoder.

Just det valde Littorin till och med att utnyttja, svenskarnas förakt för pressen i allmänhet och kvällspressen i synnerhet, för att få sympatier. I det här fallet var det bara bluff och båg, vilket bara är beklagligt.

Nu blir hans fall istället ett på det omvända, hur makthavare försöker att manipulera medierna, och i slutändan ett helt folk. Där de mörkar halva sanningen för att komma undan billigt.

Och det är där medias roll tydliggörs, varför den är så viktig. Dess uppgift är att syna de vid makten och hålla dem ansvariga när de inte sköter sig. Precis det har Aftonbladet gjort i Littorins fall.

Det kommer dock inte hindra Sven Otto Littorin från att få ett toppjobb på valfri dyr kommunikationsbyrå i Stockholms innerstad.

Det är ju där alla före detta felande högerpolitiker hamnar.

Annonser

13 reaktioner till “Där alla felande högerpolitiker hamnar.”

 1. Man tycker ju att de borde ha lärt sig vid det här laget, moderaterna har fått avgå en efter en sedan de har komit till makten.
  Men det som stör mig mest är att folk fortafarande kommer ihåg Monas snedsteg, som är ingenting i jämförelse med Littorins sexköp. Ännu ett exempel där kvinnor har fallit hårdare och kritiserats av fler än vad män någonsin kommer.

  1. bella, jag tror ju att denna soppa kommer att vara glömd innan valet om inget nytt kommer upp. trist i såna fall. sexbrott är i min bok ett allvarligt brott. hoppas att littorin slutar att gömma sig.

  2. Att Mona Sahlin fått utstå en del är inte så konstigt med tanke på att hon anlitat svart arbetskraft, inte betalat TV-licens och använt tjänstekortet för privata utgifter som hyrbilar, kontantuttag osv utan att redovisa det.

   Sedan är det inte så lyckat att med jämna mellanrum hamna hos kronofogden pga obetalda dagisavgifter, 30-talet obetalda parkeringsböter, restskatt m.m. Om man inte ens kan sköta sin egen ekonomi, hur ska man då kunna ansvara för ett helt lands?

   Mona Sahlin har faktiskt gjort comeback så det är inte så synd om henne. Hur Littorin kommer att behandlas har vi inte sett ännu, men mitt tips är att han är slut som politiker för all framtid. Det känns inte som han kommer lindrigt undan för att han är man.

   1. krille, slarvig som fan har hon varit en gång i tiden. och jag förstår att jämförelsen mellan hennes privatekonomi och sveriges ekonomi är lätt att göra, men så enkelt är det ju inte. det är ju inte statsministern som ensam har hand om ekonomin, inte ens är den med särskilt ansvar för den, det är ju rimligtvis finansministern. men jag vet att de som har den här uppfattningen har den, och inte gärna försöker se bortom den. må så vara.

    och visst gjorde hon comeback 1998 och har kämpat sig tillbaka inom sossarna. bra och starkt gjort. skillnaden mellan hennes ekonomiska slarv och littorins sexköp är ju dock ganska stor. sexköp ger högre straff och är allmänt mer obekvämt att handskas med än obetalda räkningar. frågan är dock om folket kommer att förlåta honom snabbare än mona sahlin. vilket som kommer han att få det svårt att komma tillbaka i politiken, i alla fall på ett bra tag. men i näringslivet och kommunikationsbranschen lär han dock ha många dörrar öppna.

  1. linn, håller med. det är bra att folk inser att sexbrott är ett allvarligt i tider av utbredd trafficking.

 2. @Linus:

  Att medierna drar fram sådan information är bra. Men du kan väl inte på allvar mena att Aftonbladets hantering var särskilt bra?

  Det var riktigt fult att säga att man inte vill publicera för att SOL inte längre var minister och samtidigt gå ut med den ”piiiiip-videon” på aftonbladet.se. Aftonbladet borde ha lagt korten på bordet direkt tycker jag.

  1. krille, nä jag har aldrig menat att deras hantering har varit bra. håller med dig där. blev bara irriterad när de bara sa a och inte b. de skyller själva på att de ville ge littorin ytterligare en chans att kommentera, men jag tror snarare de ville skapa så mycket genomslag som möjligt. cynisk kvällstidningsjournalistik i sitt esse. (och vad man än tycker om det var det smart om deras mål var bästa möjliga genomslag.)

 3. Uppe på allt annat så tycker jag att det är så otroligt fult och respektlöst att använda sina barn som en slags sköld i det hela. Han hade kunnat lämna dom utanför och avgått av andra personliga skäl. Nu är han ju inte ett dugg bättre än dom journalister som har hoppat på dom. Värre om nån frågar mig.

  1. ylva, håller med. och hans senaste förklaring känns ju inte helt övertygande. speciellt inte för en före detta pr-konsult.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s