Övergreppen gav ingen insikt om kön och sport.

Caster Semenya får tävla igen. 800-meterslöparen blev utbuad av publiken och anklagad för könsfusk efter sin vinst i VM förra året.

Hon fick gå igenom test efter test. Man kollade på hennes kromosomer, på hennes hormonhalter och på hennes könsorgan. Allt för att komma fram till om hon ska få tävla som kvinna eller inte.

För det är vad allt detta handlar om. För som jag förestår det har man inte utrett hennes könsidentitet. Hon känner sig som en kvinna och det har inte ifrågasatts. Man har inte heller utrett hennes juridiska könstillhörighet.

Man har utrett om hennes medicinska förutsättningar är tillräckligt i linje med vad de kvalificerar som ok för en kvinnokropp. Och det har man nu kommit fram till, och hon är nu godkänd för tävlan igen.

Ska vi glädja oss nu?

Självklart för Caster Semenyas skull eftersom hon uppenbarligen fortfarande vill tävla. Men det finns inte så mycket mer att glädja sig åt.

För hela raden av övergrepp, mediala och fysiska, har inte kommit fram till någon insikt om problemet med könsindelad sportutövning.

Caster Semenya har blivit en syndabock för hur vi felaktigt och orättvist organiserar sport och som Ariel Levy uttrycker det ”the way we’ve organized our entire world.”

Det är förlegat att dela in i kategorierna män och kvinnor inom idrott. Variationerna mellan könen är alldeles för många för att det ska vara hållbart att endast dela in efter vad man har mellan benen.

Det är inte det bästa ur rättvisesynpunkt, och vad är då poängen i ett sportsligt sammanhang som går ut på att förutsättningarna ska vara så lika som möjligt?

Som jag har skrivit flertalet gånger tidigare är ett vettigare förslag att människor med en viss halt könshormon tävlar mot varandra. Då har de samma kroppsliga förutsättningar och det blir så rättvist som möjligt.

Det kan alltså betyda att män och kvinnor tävlar mot varandra, men vad gör det?

Om det är omöjligt, vilket jag misstänker att det är, så är alternativet att den som känner sig som en kvinna är en kvinna, och därmed borde få tävla som en sådan. Könsidentiteten kan bara avgöras av individen själv.

Den som har kvinnlig könsidentitet och känner sig hemma i den måste få tävla som en kvinna.

Det är det enda rimliga om vi nu ska ha de godtyckliga könsindelningarna inom sport. För de handlar inte om rättvisa.

Om sport handlade om rättvisa, skulle den inte vara indelad efter kön.

Annonser

12 reaktioner till “Övergreppen gav ingen insikt om kön och sport.”

  1. yevonde, just det. serena och venus skulle definitivt ha en bra chans mot vissa män. inte alla, men många. de är råstarka och har ett spel som funkar mot män.

 1. Ser man till resultat i individuella grenar inom t ex friidrott så springer kvinnor inte lika fort, kastar inte lika långt eller hoppar lika högt. Skulle män och kvinnor tävla i samma klasser på elitnivå skulle män alltid vinna och kvinnor alltid förlora. Skulle det vara rättvist?

  Ibland väcks frågan om duktiga kvinnliga idrottare skulle få tävla tillsammans med män. Ska tjejen som är bäst i damlaget i fotboll också få vara med i herrlaget? Ska i rättvisans namn även män få spela damfotboll? Vilka män ska då vara med i damlaget? De bästa killarna eller de sämsta?

  1. pia, jag pratar ju främst om individuell sport där styrka är en faktor. jag förstår vad du menar, men satsningen på kvinnliga idrottare skulle vara ännu större om de tävlade utifrån sin hormonhalt och mötte män.

 2. Åh, jag är så trött på sånt. När en kvinna är så pass bra så kan hon omöjligt vara en kvinna, på riktigt! För det är ju bara män som kan vara så duktiga! Gaaah, stackars stackars människa! Att hon fortfarande vill tävla visar bara vilka styrka hon har.

  1. bella, ja hon visar verkligen styrka. hoppas hon får en lång karriär. undrar dock hur publiken kommer att behandla henne framöver.

 3. Om det är dig någon tröst så ledde faktiskt det här till något konkret: en diskutionskväll för sydskånska idrottsklubbar om hur man hanterar transexuella eller ”könsambivalenta” utövare inom de egna sporterna. Det kanske bara är en liten sak, men förhoppningsvis kommer det ett par människor till godo och någon kanske känner sig mer välkommen att ta del av de aktiviteter som idrottsvärlden kan ge. Gräsrotsrörelser…

  1. uppfann jag precis ett nytt ord? Könsambivalent? ingen aning vart det kom ifrån, men det kanske beskriver ganska bra.

  2. lisbet, fan vad bra! tack för den infon, ger mig lite hopp om mänskligheten igen.

 4. Jag tycker det är så hemskt hur Semenya har behandlats, både av media, idrottsvärlden och publiken. Hur skulle man själv reagera om man gjorde sitt allra bästa på sitt yrkesområde, för sen att ALLA menade att man har fuskat?

  Men över till saken: Jag håller med dig om att dela in efter könshormonhalter i kroppen skulle vara mest rättvist. Iallafall i sporter där rå styrka är den viktgaste faktorn. I lagsport som fotboll o.d ser jag inte alls något problem med att sluta dela upp lag och ligor efter kön.

  1. bric, ja det är fruktansvärt allt. håller med om att det är i individuell sport med styrka i fokus som resonemanget gäller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s