Varför är heteromän så intresserade av bögsex?

 

Louis C.K är en amerikansk komiker. Han gjorde ett gulligt inhopp som Amy Poehlers kärleksobjekt i senaste säsongen av Parks & Recreation. Han har nu haft premiär för sin egna komediserie Louie.

Det är en ganska simpel komedi som varvar Louies stå upp-akter med några spelade sketcher från hans liv. Det är ganska roligt, men kanske inte helt min grej.

Dock bör ingen missa de första fem minutrarna av seriens andra avsnitt. Det är bland det mest uppriktiga och mångdimensionella samtalet om bögkultur, föreställningarna om den och dess relation till det heteronormativa majoritetssamhället som jag har sett.

Dessutom i en tydligt ganska hetero, vit och manlig komediserie.

I scenen sitter fem medelålders män och spelar poker. De driver med varandra fram och tillbaka som bara gubbiga komiker kan. Men sedan händer något.

En av komikerna, Nick, vänder sig till en annan av dem, Rick, och frågar hur det känns att ta en kuk i röven. Detta eftersom Rick tydligen är den enda bögen i sällskapet.

Det som följer är en öppen utläggning av Rick om att bland annat delta i circle jerks på klubbar och hur de uppkom under aids-paniken i slutet av 80-talet som ett sätt att ha säkrare sex för de som ville ha sex på klubbar.

De andra männen lyssnar nyfiket, men Nick gillar inte alls vad han hör.

”I don’t care what you guys do, but it really makes me sick. And not on a political, Bible level either. Just picturing you touching another guy’s dick. That’s gross.”

Detta är den vanliga gamla reaktionen från många macho heteromän. Rick får då frågan om han har samma reaktion till heterosex, om han känner sig äcklad, vilket får honom att klockrent säga:

”I don’t think about pussy. I don’t care what you guys do. You’re the one’s who asked me. You ask me this shit every time I’m here. I talk about gay sex more with you guys than I do with any of my gay friends. You guys are obsessed.”

Det är så sant. De som verkar vara mest intresserade av bögsex är heterosexuella män. Det är de som äcklas av tanken på det. Men varför tänker de ens på det?

Jag tänker inte på heterosex. Det intresserar mig inte särskilt. Det äcklar mig inte heller. Men då jag inte bryr mig om det tänker jag inte på det.

Varför kan inte heteromän bara sluta bry sig om bögsex?

Men diskussionen runt pokerbordet slutar inte där. För Louie tar upp det faktum att han ofta använder ordet faggot när han skämtar på scen och frågar Rick om han tar illa upp av det.

Rick, som själv är komiker, menar att Louie ska få använda vilka ord han vill på scen. Men att han borde veta vad det kan betyda för homosexuella män som hör ord som faggot.

Att faggot är ett sårande ord de flesta bögar har fått höra i sina liv, ofta i samband med trakasserier och misshandel. Det är ett ord som även när det används utan hat så får det många bögar att minnas mindre roliga händelser från sina liv.

Männen runt bordet sitter i tystnad en stund innan en av dem drar ett skämt och de byter ämne. Men det är tydligt att de tog in vad Rick sa. De fick en annan insikt.

Hela sekvensen i avsnittet tror jag kommer att ha precis samma effekt på dess, som jag tippar övervägande vita manliga heterosexuella, publik. Att de tänker till.

Louis C.K säger i en intervju att scenen är inspirerad av en faktisk konversation som han hade för 20 år sedan med Rick Crom, öppet homosexuell komiker, som just spelar Rick i tv-serien.

”I don’t think it’s my place to educate people or put any particular opinion in their mind. I’m not trying to tell people to not say ‘faggot.’ I’m not trying to tell people to be open-minded. I just think when you present a point of view to people really clearly, and comedy has a way of getting people there, I think people will find themselves laughing at the scene and then suddenly go ‘Wow! I’m listening to something I didn’t expect to.’ And that gives them something to think about.”

Word.

Annonser

12 reaktioner till “Varför är heteromän så intresserade av bögsex?”

 1. Såg honom på Chinateatern i vintras, när han var bra var det skitbra, lite ojämn kväll tycker jag. Har inte sett serien ännu, men det blir av.
  Heterokillar är onormalt intresserade av lesbiskt sex med.

  1. yevonde, ja please. samkönat sex är poppis bland de som inte ägnar sig åt det!

 2. Personligen tror jag att heterosexuella mäns reaktioner och fixering vid bögar handlar om att man vill och tycker det är viktigt att visa att man är en ”riktig man”. Att vara en ”riktig man” betyder enligt fördomen att man inte kan vara homosexuell för att det stark bryter mot heteronormen där män ska vara män, kvinnor ska vara kvinnor och alla leva med någon av samma kön. Att vara man är att älska kvinnor.

  1. svalin, du har rätt. tror det också. att vara det man är är att veta vad inte är/vill vara.

 3. Enligt Mulvey (1973) handlar detta om den mänskliga visuella kulturen där kvinnan har utsetts till erotiskt objekt, eftersom den heterosexuelle mannen inte klarar av bördan av att bli betittad och värderad.
  Hon hänvisar till Freuds teorier om spegelbilden = det fysiskt och mentalt outvecklade barnet lär sig känna igen sin egen spegelbild innan det har förmågan att förstå att bilden endast är en representation, och inte en perfekt verklighet.
  Denna koppling överförs till media (film etc.) där mannen alltid har kontroll över handlingen och kvinnans form ska tillföra sexuell laddning, men utan att störa den primära handlingen för mycket.
  Om detta är riktigt, tror jag att den heterosexuelle mannen är hjärntvättad att aldrig se sin egen ‘form’ (dvs. hela den manliga kroppen) som ett erotiskt objekt, utan är konditionerad att fokusera endast på kvinnliga kroppar som sexuell stereotyp. Därför blir homoerotik så extremt utmanande och obekvämt för mannen.

  1. katarina, intressant teori! kan ligga i något i det, och hänga ihop med att män väldigt sällan objektifieras.

 4. Kan det inte vara så att många (hetero) män egentligen skulle vilja ha en kuk i arslet lite då och då, men har väldigt svårt att erkänna det för sig själva? Inte alla, men många.

 5. Bryan Safi gjorde ett bra That’s Gay-inslag för ett tag sen, det där som handlar om hur fixerade folk (mestadels homofober, inte enbart straighta killar) är vid vad bögar gör i sängen. Det är liksom själva mekaniken bakom som de är så intresserade av på något sätt, men jag fattar inte heller varför.

  1. kaia, ja det var klockrent. det är facinerande att de som har mest problem med det är de som tjatar om det mest.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s