Kondom med tänder hindrar inte våldtäktsmän.

Den sydafrikanska läkaren Sonnet Ehlers har uppfunnit Rape-axe, kondomen med ”tänder”. Den ska kvinnor  bära i sina underliv som skydd mot våldtäktsmän.

Ehlers fick idén för 20 år sedan när en våldtagen kvinna kom in på hennes sjukhus och sa:

”If only I had teeth down there.”

Kondomen sätts in som en tampong och har vassa tandliknande krokar på insidan. Om en man sedan penetrerar kvinnan fastnar krokarna i mannens kuk, och kan då bara tas bort av en läkare.

Tanken är att våldtäktsmän ska söka sig till sjukhus där de kan gripas av polisen.

Jag vet att det är en stor skillnad mellan våldtäktskulturen i Sydafrika och i Sverige. Det måste vi vara medvetna om. I Sydafrika är våldtäkter, och framför allt överfallsvåldtäkter, betydligt vanligare.

Men ändå, jag har så innerligt svårt för produkter som går ut på att exploatera och trigga kvinnors rädslor. Även om de tas fram med välmenande avsikter så blir det ofta så feltänkt.

För att en kvinna ska kunna känna sig säker ute i offentligheten så måste hon ha en kondom med tänder i fittan, kyskhetsbältestrosor på sig, tårgas i väskan, alarmknapp, förinprogrammerade larmnummer i mobilen.

Kvinnor ska aldrig få glömma att de är våldtagbara dygnet runt, hela tiden, vart de än är.

Som Victoria Kajja, vid Centers for Disease Control and Prevention i Uganda, säger om kondomen med tänder:

”The fears surrounding the victim, the act of wearing the condom in anticipation of being assaulted all represent enslavement that no woman should be subjected to.”

Det är precis det en våldtäktskultur gör: förslavar.

Det här gör inget för att på riktigt motverka våld och sexuella övergrepp på kvinnor. Det sållar sig till raden av snabba och billiga sätt som politiker och näringsliv skapar för att motverka dessa problem utan att egentligen göra något åt dess orsaker.

Borde inte kvinnor och män känna sig trygga överallt i de offentliga, och privata, rummen? Borde det inte vara de som utnyttjar, våldför sig på och våldtar kvinnor och män som borde åtgärdas?

Kondomer med tänder, fler lyktstolpar och välmenande råd må förhindra någon våldtäktsman från att begå ett övergrepp. Men det tar inte bort hans eller hennes begär efter det.

Just därför kommer vi inte att vara tryggare, istället blir förövarna det som lurar i buskarna eller i sovrummen i väntan på att vi som samhälle ska ta itu med dem på riktigt.

Annonser

13 reaktioner till “Kondom med tänder hindrar inte våldtäktsmän.”

 1. Är det inte bättre att förebygga hela våldtäkten, istället för att bara ”hindra” penetration. Kvinnan kommer ju i vilket fall som helst bli våldtagen, bara inte lika ”mycket”. Dessutom kan jag tänka mig att en våldtäktsman som fått tänder i sin kuk skulle kunna bli aningen arg och desperat, och har han inte redan använd mycket våld så kommer han troligtvis att göra det.

  Och nej, inte fan blir vi tryggare för att det finns. Snarare kommer det spä på beteendet och rädslan, för om man måste föra in denna kondomen i sig innan man går utanför dörren (och för all del i hemmet, alla vet ju att våldtäkter främst sker av en känd person och i hemmet), så kommer det minst sagt öka alla rädslor som redan finns gällande våldtäkt.

  Det är bra att man sätter resurser på att kvinnor ska kunna försvara sig, men det är lika nödvändigt med samtal om att sex inte ska användas som maktmedel, att ett nej är ett nej och så vidare. Och detta till båda sidorna. Det finns alltför många som har sex utan att egentligen vara med på det.

  1. clarisseaeabeatrix, håller med. risken för mer våld är överhängande. och våldtäkt är det ju ändå, bara att han får en klämma runt kuken. om mer energi lades på att samtala om sex, sexualitet och makt skulle vi komma längre.

 2. Det känns bara som ännu en grej som tjejer ska göra för att inte bli våldtagna. Som att man lägger det på tjejerna igen istället för att ta tag i problemet på riktigt.

  1. tildaf, grejen är ju att alla dessa uppfinningar förslavar kvinnor samtidigt som mindre fokus läggs på att åtgärda problemen på riktigt. för ingen föds till våldtäktsman.

  1. yevonde, läste det. intressant diskussion. det är just att det finns så många jävligheter från själva våldtäkten till eventuell kontakt med polis, rättsväsende. på så många områden misslyckas man. och ingen jävla kondom med tänder löser något av det.

 3. kommer ihåg att jag skrev om detta förut & hade liknande tankar som du, + att jag ansåg att det lär öka risken för att våldtäktsmannen blir våldsammare. han kanske har ihjäl kvinnan om han får tänder runt kuken. & vad ska man göra åt kvinnor som våldtar män? hur ska män skydda sig?

  & VARFÖR ska man överhuvudtaget behöva skydda sig så jääävla mycket? precis som clarisse skriver, kan man inte satsa mer förebyggande istället för att hitta på såna här saker? okej, gå inte ensam hem från krogen mitt i natten är ett bra råd inte bara till kvinnor utan till ALLA människor, men där tycker jag att det räcker. man ska kunna klä sig som man vill och man ska fan inte behöva stoppa in en tandkondom i fittan.

  1. candy, ja och grejen är ju som flera har påpekat att han förgriper ju sig på henne vilket som. han kommer ju ända in i henne mot hennes vilja. så det enda det gör är att äventyra kvinnans säkerhet ännu mer.

 4. Jag räknade på detta tidigare och om jag inte har fel för mig så är risken att bli våldtagen omkring 0,004% per år (4000 anmälda fall), om man räknar med 1 miljon potentiella våldtäktsoffer vilket jag tror är i underkant.

  Då skulle alltså 996 000 personer gå omkring med den, i hemmet som ni nämnde tidigare, utan att den gör mer än stämpla kvinnan som ”potentiellt offer”. Samtidigt upplever kvinnan ändå traumat även om våldtäkten avbryts.

  På så vis tror jag tyvärr att det är en dålig produkt samtidigt som jag uppmuntrar alla försök att minska antalet våldtäkter.

  1. kondomakuten, bra påpekande. ja det är att ge in för våldtäktskulturen att kvinnor ser sig själva som våldtäkter waiting to happen. det vinner ingen kvinna på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s