När äldre kvinnor också får ta plats i tv.

Hot in Cleveland är en ny amerikansk komediserie som hade premiär i går i USA. Den handlar om tre nästan medelålders kvinnor som efter en nödlandning på väg till Paris landar i Cleveland, Ohio.

De väljer att stanna där och ger upp sina karriärer i Hollywood.

Seriens tre huvudroller spelas av tre välkända komediskådespelare: Wendie Malick från Just Shoot Me, Jane Leeves från Frasier och Valerie Bertinelli från One Day at a Time. I en biroll syns dessutom min älskade Betty White.

På något sätt är det lustigt att just Betty White är med då serien påminner mycket om Whites kultserie, och min personliga favorit, The Golden Girls. Båda serier handlar om kvinnor runt medelåldern som bor tillsammans och försöker hitta nya sätt att leva sina liv.

Dessutom är Cleveland-karaktärerna väldigt lika ytliga Blanche, cyniska Dorothy och naiva Rose. Och den här gången klär Betty White på sig rollen som burdusa Sophia. Det är onekligt familjärt.

Men ändå inte. För det är nästan tragiskt att inse att det var senast just i The Golden Girls som en komediserie skapades av en kvinna och hade tre medelålders kvinnor i huvudrollerna. Alltså för 25 år sedan.

Som Wendie Malick säger:

”We’ve actually talked about being called The Silver Girls. The Sparkly Silver Girls! It’s about women in their late 40s, late 50s. You don’t often see them represented in television, other than as the mother or the ex-wife or the judge or the principal or whatever it is. This is a chance to look at what’s going on for women at this age.”

Vi vet alla att Hollywood inte bryr sig särskilt mycket om att skapa bra kvinnoroller, speciellt inte för dem över 40 år. Det är mäns erfarenheter och historier som berättas av och för män.

Hot in Cleveland borde ges uppmärksamhet bara därför. Som ett bra undantag.

Den må inte vara i närheten av The Golden Girls kvalitet, men det är hittills en hyggligt rolig, om än lite väl strömlinjeformad, serie med kompetenta skådespelerskor och Betty White som körsbäret.

Hot in Cleveland lär inte heller nå samma popularitet som The Golden Girls gjorde på sin tid. Det är högst osannolikt. Men förhoppningsvis stannar den ändå ett tag.

Om inte annat som ett välbehövligt alternativ.

Annonser

6 reaktioner till “När äldre kvinnor också får ta plats i tv.”

  1. Du vet väl om att Pantertanter går i kanal 9, vardagar kl 06.20/10.20? Jag bänkar mig varje dag! Tror att det är sista säsongen som går nu.

    1. karin, ingen aning. den lär nog snarare komma på TV3 på eftermiddagarna om ett halvår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s