Varför är det mer synd när barn och kvinnor dör?

I en av mina favoritfilmer, kanadensiska Last Night, håller världen på att gå under. Två äldre damer kollar igenom hemvideos från födelsedagar, jular, sommarlov. En av damerna säger:

”I don’t give a damn. People are always saying ”the children, pity the children”. I’m tired of the children. They haven’t lived, given birth, watched their friends die. I have invested 80 years in this life. The children don’t know what they’re missing.”

Jag har alltid förundrats över att man alltid skriver ut hur många barn som har dött. I en bussolycka, i ett krig, i ett terrorattentat. ”200 döda varav 42 barn.”

Stackars barn. Men varför är det stackars dem?

På något sätt ser vi ju barn som rena och oskyldiga. De kan inte lastas för en värld de inte har varit med och skapat. De är alltid offer. Och deras liv rycks ifrån dem innan de ens har börjat.

Jag antar att det är så man tänker. Att orättvisan är ännu större.

Men precis som damen i Last Night så är jag mer av övertygelsen att man som vuxen vet vad man förlorar när man förlorar livet. Barn vet ingenting i närheten. Varför är då deras död en större förlust?

Jag vet inte hur det är att förlora ett barn. Kanske är det värre än att förlora en mamma eller en bror. Men jag menar inte att gradera liv och sorgen deras slut ger människor, jag undrar bara vilka tankar som ligger bakom.

Samma sak med varför man skriver ut hur många kvinnor som har dött, exempelvis i ett krig. Är det för att de har utsatts av manligt skapade olyckligheter och orättvisor? Gör det dem till större offer?

Kanske handlar allt om vad Per Wirtén kallar för ”männens globala krig mot kvinnorna.” Ett könsbestämt globalt folkmord.

Där allt från svårigheter att göra abort och undermålig mödravård till systematiska våldtäkter och regelrätta avrättningar är en del av mäns krig mot kvinnor.

Att understryka de kvinnliga offren är ett sätt att synliggöra detta ”gendercide”.

Jag läser och hör varje dag om all skit som händer runt om i världen. Och i mycket är det manliga maktstrukturer som ligger bakom dem.

Det gör kanske kvinnor och barn till automatiska offer. Kanske är det just så det borde ses.

Jag vet bara en sak med säkerhet: döden diskriminerar inte, den tar oss alla en dag.

Annonser

16 reaktioner till “Varför är det mer synd när barn och kvinnor dör?”

 1. Haha, så sjukt bra citat från den där filmen! Ibland känns det som att samhället tycker att barn är värda mer än andra mänsker. Kanske är döda-barn-statistiken nåt slags mått på hur bestialiskt kriget ifråga är? Ju fler döda barn, desto mer vidrig handling. Just för att de är så oskyldiga. Men samtidigt kan ju en dödad panschis också vara oskyldig, så jag vet inte hur länge det resonemanget håller.

  1. maria stenlund, ja jag tror det handlar om graden av oskyldighet och där vinner ju kidsen.

 2. Jag håller lite med Maria, att det handlar om oskyldiga. Traditionellt har ju män stridit medans kvinnor och barn setts som några man måste ta hand om. Vilket gör att det inte är så konstigt att de presenterar kvinnor och barn speciellt i områden där sådana roller lever kvar.
  Här i ”väst” är det däremot konstigt. Så svaga ses väl ändå inte vi kvinnor så att vi behöver beskyddas extra och att det är extra fult när vi dödas?

  1. ellen, ja det blir mer förståeligt när det gäller områden utanför väst där krig råder och där kvinnoförtrycket tar våldsammare uttryck. att skriva ut antalet barn i en bussolycka i varberg är inte lika självklart i min bok.

 3. Hela grejen handlar om att man vill visa på den under och överordning som finns. Att både barn och kvinnor har mindre möjligheter än vad vuxna män faktiskt har. Barn arbetar hårt som små för att förörja familjen och de kan bli slagna, något som inte alltid är okej att göra mot vuxna men däremot mot barn. Det och mycket annat är att neka barn att vara barn för att de ska anses ta lika mycket ansvar som vuxna.
  När det gäller kvinnor finns det också stora problem som våldtäkter, misshandel, fattigdom och dålig mödravård. Detta drabbar kvinnor för att de just är kvinnor.
  Det handlar inte om att männen inte skulle ha det svårt, men det är fortfarande männen som har makten i samhället. Det finns grader i helvetet.

  1. svalin, håller med dig. tror också det är förklaringen. framför allt det som drabbar barn och kvinnor just för att de är barn och kvinnor. men som ellen påpekade blir det märkligare för mig när det handlar om något som händer i sverige där vi lever under andra villkor. även om vi lever i ett patriarkat så tar det sig andra uttryck än i t ex afghanistan eller sudan.

 4. Det enkla svaret
  på varför det
  är så hemskt
  att barn dör
  föräldrar älskar
  sina ungar

  1. pia, jovisst gör de det. men ungar är inte de enda man kan sörja om de går bort. tyvärr.

   1. Det gör ont att förlora en nära anhörig, en vän, en släkting, förälder, syster eller bror. Sorgen är privat, men allmängiltig. Media generaliserar i sin rapportering, döda, varav. Vuxna som har barn kan identifiera sig med drabbade föräldrar. Är det ett TV-program eller nyhetsprogram riktat mot barn så kan barnen identifiera sig med barn som råkar illa ut.

 5. Svarar som Pia. Det är föräldrarna det är synd om. Utan egna barn tror jag inte det går att fatta vad ”13 döda BARN” betyder för någon som i BARN också ser sina egna barn.

  1. lisa, kanske inte. samtidigt förstår alla vad det skulle kunna betyda att förlora en mamma eller bror. det gör ont det med.

 6. Fast en 80-åring förlorar kanske 5 år av sitt liv medan barn förlorar 80 av sitt. Är det inte därför det är relevant? Som man säger om någon som dött i cancer ”Hon var ju så ung”. Det har väl inget med oskyldighet att göra. Utan bara att det är mer liv kvar. (Sen vet man inte när man ska dö, men om man ser till någorlunda naturliga dödsorsaker.) Sen vet jag inte var kvinnorna kom in i bilden.

  1. veronika, hm, kanske är det så. mer liv kvar. det beror ju på hur man ser på livet också. bara i tid, eller hur personerna själva värderar det.

 7. På den gamla goda tiden
  när krigen fördes på slagfälten
  och inte mot civilbefolkningen
  skulle mannen vara
  hjälte och försvara
  dem där hemma
  barn, kvinnor, gamla
  och andra oskyldiga

  En generalisering men kanske också en förklaring till varför antalet döda kvinnor och barn nämns. ” Så ung och så oskyldig” är nog en gammal tankerest det också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s