När en kille utses till balens drottning.

För en vecka sedan utsågs gymnasieleverna Charlie Ferrusi och Timmy Howard till prom king och prom queen i sin skola i Hudson, New York.

De två öppet homosexuella bästa vännerna vann en jordskredsseger i sin skola. Något som överraskade dem.

”It’s a really big step for Hudson but also for the gay community in general. To have this happen in our city is pretty exciting.”

Redan 2008 hade en kille vunnit prom queen i skolan, men fick då inte bära kronan för skolledningen. Den här gången gick Charlie Ferrusi och Timmy Howard till rektorn innan de ställde upp och fick stöd från dem. Något de var glada för:

”First of all it’s Hudson High School. For me to win king was crazy. For Timmy to win queen was insane. We both researched it online and never found any story of two gay guys winning both king and queen.”

Nu ska killarna gå längst fram i stadens första Pride-tåg om några veckor.

Jag måste säga att jag blir väldigt rörd av den här historien. För den känns så självklar i sin öppenhet och omfamnande. Att eleverna har så mycket vett att acceptera varandras olikheter. Samtidigt så är historien så ovanlig.

Det är sällan lätt att vara en bög eller flata i plugget. Man har kanske inte hittat sin inre styrka ännu och andra elever tar ut sina osäkerheter på ens sexualitet. Ibland är själva skolan boven.

Jag har tidigare skrivit om hur amerikanska skolor har diskriminerat hbt-elever på de mest respektlösa sätt. Genom att inte tillåta en lesbisk tjej gå med sin partner på balen. Istället lura dem till en fejkbal medan alla heteros fick festa på hemlig ort.

Genom att vägra publicera en lesbisk tjejs bild i skolans årsbok för att tjejen hade på sig en frack istället för klänning. I slutändan raderade man hennes namn helt och hållet från boken.

Det är förfärliga historier. Och de är allt för vanliga. Men jag gläds av att de får konkurrens av mer hoppfulla historier. Historier som visar att i framtiden kommer vi förhoppningsvis att se en öppnare skola.

Där vem som helst kan bli prom king och prom queen.

Annonser

5 reaktioner till “När en kille utses till balens drottning.”

  1. Jag känner snarare att det är något lurt i görningen. Att det bara är ett nytt sätt att häckla på. Typ ”haha, det är skitfånigt med en kille som prom queen”. Jag minns min högstadietid när en tjej blev framröstad till lucia enbart för att hon var ful.

    1. linnea, usch hoppas inte det. det verkar som att detta är ett fint exempel, i alla fall i mitt huvud.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s