Som om jag skulle underhålla sverigedemokrater.

Om jag fick tio miljoner kronor, skulle jag då kunna underhålla på en erkänd homofobs bröllop? Skulle jag kunna göra det och sova på nätterna?

Nej.

Men det är precis det Elton John har gjort. Han sjöng i helgen på den ultrakonservativa tyckaren och homofoben Rush Limbaughs bröllop. För besväret fick han en miljon dollar.

Rush Limbaugh har gjort en karriär av att diskriminera alla som inte är vita, kristna, heterosexuella män utan handikapp. Han ogillar att hbt-personer ska få några sorts rättigheter. Han uttrycker sig gärna så här:

”When a gay person turns his back on you, it is anything but an insult; it’s an invitation.”

Hur går det ihop att Elton John plinkar piano på denna mans bröllop? Hur går det att försvara? Som man uttrycker det på Queerty:

”Elton John doesn’t have make it his day job avoiding second-handedly contributing to the lifestyles of bigots. If he accidentally tunes in to Rush’s radio show, he needn’t be burned at the stake. But Elton would be better respected if he didn’t go out of his way to directly play a role in bettering the life of a man who’s working vigorously to deny equality to queer Americans.”

Problemet är ju att Elton John accepterar Rush Limbaughs världsbild genom att tillhandahålla honom sina tjänster. Så fort han tar checken från Limbaughs hand accepterar och därmed legitimerar han Limbaughs homofobi.

Det finns gränser för vad pengar kan få en att göra. En förmögen man som Elton John behöver inte ytterligare en miljon. Inte när det sker på bekostnad av att en homofob får en bög att spela efter sin pipa.

Det finns något med att vara på fel ställe för att försöka påverka. Om jag skulle jobba på tidningen Moore, vars kvinnobild jag avskyr, skulle jag kunna försöka förändra den innefrån. Men samtidigt skulle jag bidra till en tidning som jag tycker är direkt skadlig.

Men vad gör Elton John för skillnad på Rush Limbaughs bröllop?

Det enda han gör är att legitimera Limbaughs homofobi och dessutom ge sitt stöd till denna mans framtida lycka. Det går inte att försvara.

Att kompromissa med sina värderingar bör ingen göra, oavsett hur mycket pengar som står på spel. Ingen bör underhålla människor som ser en som en andra klassens människa som inte förtjänar några rättigheter.

Det är som om jag skulle underhålla på Sverigedemokraternas kongress.

Annonser

10 reaktioner till “Som om jag skulle underhålla sverigedemokrater.”

 1. Det kan inte vara sant! Är det sant?! Det är ju helt sjukt!
  Please Mr John, don’t go breaking my heart!
  …Oh…
  …You already did.

 2. Även bögar, lite billigare i öststaterna med, och då går de även med på sjukare grejer.

 3. Görde, görde! Underhåll på Sverigedemokraternas kongress alltså. Nämen, det finns ingen anledning whatsoever för elton att göra en sån där grej. För som du skrev; det är inte som han behöver pengarna direkt (för det kan ju annars vara en rätt stor anledning till varför man gör sjuka saker). Och jag förstår inte heller varför en person som Rush vill ha elton i närheten.

  1. maria stenlund, ha! tror att rush ville se om kunde få apan att dansa, och se det kunde han…

 4. Var det inte The Latin Kings som sa, när de uppträdde på Moderaternas kongress för ett antal år sedan: ”Vi gör det för att det är roligt att ta Carl Bildts pengar”. Kanske inte helt jämförbart då Moderaterna är ett etablerat parti och som ”kändis” så kanske man inte vill ge SD uppmärksamhet som vilket parti som helst, men kanske kan man ändå göra en grej av att uppträda på en SD-kongress med tanke på att man förmodligen kommer få en del uppmärksamhet? (plus att man faktiskt tar deras pengar och sedan kan sätta in dem på Expos konto eller så).

  1. sb, förstår vad du menar, men samtidigt så riskerar ju allt misstolkas plus att man genom att ta pengarna godkänner dem. precis som elton gjorde med rush oavsett om han ger bort pengarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s