Hon som gav oss den sexglada kvinnan.

När Rue McClanahan fick sin första stroke för ett halvår sedan och var på bättringsvägen fick hon blommor av Betty White. På kortet stod det skojsamt:

”I hope you die, so I can be the last Golden Girl.”

Texten som Rue bara hade skrattat åt har nu blivit verklighet. Hon dog i torsdags efter ännu en stroke. Hon återförenas därmed med Estelle Getty och Bea Arthur i komedihimlen, där The Golden Girls garanterat har ett eget hus.

Betty White skämtade inte i uttalandet hon skickade ut efter sin nära väns död:

”Rue was a close and dear friend. I treasure our relationship. It hurts more than I ever thought it would, if that’s even possible.”

Rue McClanahan spelade Blanche Deveraux och beredde vägen för den mogna kvinnliga sexualiteten i tv-världen. Innan Samantha i Sex and the City ens hade lämnat tonåren var det Blanche som var den sexglada och karlälskande kvinnan på tv.

Blanche må sällan ha visat vad som hände i hennes sovrum, det här var ju ändå kommersiell tv i mitten av 80-talet, men hennes skrönor var desto bättre. Och ingen kunde berätta dem som Rue McClanahan.

Hon gjorde Blanche till en stark kvinna som vägrade att böja sig inför samhällets syn på vad en god och riktig kvinnlig sexualitet var. Som vägrade att skämmas för att hon var sexuellt aktiv, och dessutom med många olika män.

Men hon hade också en klar uppfattning om sitt liv och valen hon gjorde. Som hon förklarade för sin systerdotter i ett avsnitt:

”I do enjoy the company of gentlemen, I always have. But I can promise you one thing Lucy, when I’m with a man it’s because I like him, not because I want him to like me.”

Det är med säkerhet jag kan påstå att tv-världens alla Samanthas aldrig skulle ha existerat utan Blanche och Rue.

Det är med stor sorg jag låter dem båda vila.

(Ni som vill se The Golden Girls kan se alla sju säsonger på YouTube här.)

Annonser

4 reaktioner till “Hon som gav oss den sexglada kvinnan.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s