Kukmäteri på en bögplåtning.

Petter kramas med Paolo RobertoQX:s omslag för att han och Paolo båda är ”säkra i sin manlighet.” Det är så intressant. Behovet av att i ord bekräfta sin egen manlighet.

En säkerhet i sin manlighet betyder alltså att man vågar visa ömhet till andra män och låtsasgifta sig om en gaytidning frågar en. En osäkerhet i sin manlighet betyder att man inte vågar det.

Frågan är dock vad manlighet överhuvudtaget har med saken att göra. Snarare är det behovet av att bekräfta att manligheten inte är hotad, då man är tillräckligt säker i den, som är grejen.

För vem menar att ens manlighet är i fara om man låtsas eller kanske är bög?

Just det, bögar är ju inte riktiga män. De är fjolliga och feminina. Att de dessutom suger kuk är ju inte så jävla heteronormativt det heller. Genom att uttrycka sig om att man är ”säker i sin manlighet” så befäster man bara det.

Att bögar inte kan vara riktiga män.

Det är genom att uttala sig så som man drar gränsen i sanden. Vi är män ÄVEN om vi visar ömhet till varandra och låtsas vara bögar. Glöm inte det, människor.

Vi är inte bögar, vi är män. HEAR US ROAR!

Petter väcker genusvetaren i mig. För det är som manlighetsforskaren Michael Kimmel slog fast redan för 15 år sedan i boken Manhood in America: manlighet har blivit något som ständigt måste bevisas, något som måste presteras.

Rädslan för att bli sedd som fjollig, som en pojke eller som blödig och svag är en ständig skugga över män.

Det är fascinerande att en man aldrig kan vara säker på sin manlighet, utan ständigt måste övertyga omvärlden om den för att bli bekräftad som människa och man.

Manligheten definieras och bevisas i relationen till kvinnligheten, men också i förhållande till det som inte är manligt hos andra män. Det vill säga bland annat bögar.

För manligheten är ingenting om den inte även är heterosexuell.

De normativa föreställningarna om manlighet och kvinnlighet blir först förståeliga om de är varandras motsatser och åtrår varandra. Det lärde ju Judith Butler oss i Gender Trouble.

Det är det ständiga hotet om att falla ur manligheten som gör att Petter känner sig tvungen att låta alla veta att hans manlighet är som den ska.

Det hela ställs lite komiskt på sin spets i den video Petter filmade under QX-plåtningen. Där tävlar han och Paolo om vem som kan göra mest armhävningar. Det blir stor humor. Kukmäteri på en bögplåtning.

För att liksom kompensera att man är på en bögplåtning.

Kul.

Annonser

2 reaktioner till “Kukmäteri på en bögplåtning.”

  1. linus! du skriver så bra hela tiden o det är alltid roligt att läsa din blogg. har inte kommenterat förut o därför måste jag börja med lite beröm.

    fattar itne att qx vill ha med paolo, efter det här; http://www.bevaraaktenskapet.se/sidor/upprop.asp

    eller är sånt glömt? eller har han bytt ”sida”?

    den där bevara äktenskapet är så äcklig, äckligast är ”tidningen” ‘en kvinna och en man’ på sidan.

    1. elin, tack! och som du såg i mitt tidigare inlägg så håller jag helt med dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s