Att lagligt hålla kvar människor i garderoben.

Allt tyder på att den uppseendeväckande diskriminerande lagen Don’t Ask, Don’t Tell verkar vara på väg mot sitt slut. Men det till ett väldigt högt pris.

DADT är den lag som säger att bi- och homosexuella inte får avslöja och prata om sin sexualitet inom det militära. Om de gör det kan de bli avskedade.

DADT är en sinnessjuk lag som strider mot de mänskliga rättigheterna. Den har ingen annan poäng än att diskriminera bi- och homosexuella kvinnor och män.

Det har tagit nästan två år för Barack Obama att lösa denna, lagligt sett, väldigt enkla fråga. Och bisarrt nog är det inte ens han och Vita huset som har satt frågan på agendan.

Det är tack vare ständiga protester från hbt-samhället och ett par beundransvärda senatorer som frågan om en lagändring har blivit en verklighet.

Först när de insåg att tåget redan rullade hoppade Vita huset på, för att när lagändringen blir verklighet kunna sno åt sig äran.

Resultatet har blivit, som vanligt i amerikansk politik, att lagförslaget är en kompromiss för att tilltala tillräckligt många för att få igenom den.

Den har därför stora problem. Den kan först bli verklighet om en Pentagon-studie, som experter menar är onödig, slutförs. Hur lång tid det tar vet ingen. Dessutom är det helt upp till försvarsministern att bestämma när den nya lagen ska börja gälla.

Med andra ord kommer hbt-personer fortsätta att förlora jobben på grund av att de är öppna med sin sexualitet en lång tid framöver.

Hbt-aktivister menar att allt handlar om att Barack Obama inte vill att lagen ska ändras innan de viktiga delstatsvalen i november. Han vill helt enkelt inte ha ett så politiskt ”känsligt” beslut i bagaget.

Var det ”change” hans kampanjlöfte var nu igen?

Men det största problemet med lagförslaget är att den inte innehåller några anti-diskrimineringsregler.

Med andra ord tvingar inte lagen folk att stanna i garderoben längre, men militären kan fortfarande, utan påföljder, sparka dig eller vägra dig anställning på grund av din sexualitet.

Vad fan är det?

Med andra ord är det en fortsatt lika diskriminerande lag, även om den inte lagligt håller kvar människor i garderoben. Och ingen lovar när den ska bli verklighet. Om den blir verklighet.

Jippie!

Jag har flertalet gånger skrivit om Barack Obamas slappa inställning till alla de vallöften han gav hbt-samhället. Det har snart gått två år och inget löfte har eller ser ut att bli uppfyllt den närmaste tiden.

Jag var cynikern som trodde att ”change” mest bara var ett bra retoriskt grepp från Barack Obamas sida. När det gäller hbt-frågor har det varit just det.

Jag finner ingen ”change we can believe in.”

Annonser

3 reaktioner till “Att lagligt hålla kvar människor i garderoben.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s