Ett fuck you till alla som vill tysta fjollan.

Ständigt denna hierarki, ständigt denna patriarkala heteronormativa ordning. Även i hbt-världen värderas det manliga högre än det kvinnliga.

Där värderas bögarna högre än flatorna. Där värderas straightacting bögar och flator högre än sina fjolliga respektive butchiga motsvarigheter. Där marginaliseras bi-och transsexuella till osynlighet.

Det är intressant att heteronormen är precis lika stark inom hbt-världen som utanför den.

På något sätt exemplifierar reaktionerna till videon nedan (som jag hittade via Daniel Björk) det hela på ett tragiskt sätt. PhatGayKid är en überfjollig ung fet kille som med ljus röst försöker sig på att sjunga olika populära låtar.

Han får en del hurrarop och positiva omdömen. Men han får icke överraskande betydligt fler ”fucking faggot” och ”go and die you digusting pig” och så vidare.

Men det intressanta är kommentarerna som menar att han skämmer ut hela hbt-kulturen och att han är en stereotyp som förstör för alla ”normala” bögar som bara vill tas på allvar.

”Thanks for furthering all the obnoxious stereotypes about fags, kid. The only thing worse than straight people mocking us like this is other gay people purposefully acting like this. What an embarrassment.”

”You are positively disgusting, you are an embarrassment to the gay community.”

Fjollan är alltid farlig. Det var honom som media och populärkulturen omfamnade först av alla och gjorde till en stereotyp. Han blev punchlinen på förnedrande skämt och den vita brudens roliga bästa kompis.

Han blev bilden av bögen i mainstreamsamhället, och blev därför hatobjektet i hbt-världen.

Media och populärkulturen gillar att reproducera bilden av den feminina bögen helt enkelt för att fjollan blir som en väsensskild varelse från heterograbben i porten bredvid. Media och populärkultur gillar att spela med olikheter.

Om bögen var precis som vem som helst så skulle det inte vara lika kul.

Det är självklart ett problem om bara en stereotyp bild får representera en större grupp. Det måste finnas en mångfald bland rösterna som hörs och syns.

Men det är inte fjollans fel att den hörs och syns bäst, det är att media och populärkultur bara har låtit honom komma till tals och har det gjort det på stereotypa sätt.

Den största orsaken till fjollans underordning är kvinnans underordning till mannen. Oavsett vem som bär på ”kvinnligheten” så hamnar denna person alltid i underläge i ett samhälle där mannen och manligheten är norm.

Men fjollans underordning bygger också på just det faktum att den har blivit ett sådant hatobjekt hos alla de bögar som inte känner igen sig i mediebilden av bögen som fjollan har fått representera.

Det blir fjollans fel, varje gång.

Människors fördomar, det är fjollans fel, varje gång.

Det är därför PhatGayKid är så intressant. För mig är det tydligt att han är på låtsas. En komisk figur med syftet att skapa reaktioner. Kanske syftar den bara till att håna bögar.

Men jag väljer ändå att se den som ett fuck you till alla som ser ner på fjollan. Till alla de som vill tysta honom. Till alla de som vill marginalisera honom.

Ett fuck you till alla de som bara tycker en sorts bögar duger.

Annonser

5 reaktioner till “Ett fuck you till alla som vill tysta fjollan.”

  1. Jag tänkte på det här idag, att heteronormen finns i hbt-världen också. Jag läser genusvetenskap och diskussionen på vårat seminarium idag fick mig att börja tänka på detta. Hbt-världen tycker man borde vara en plats där dessa värden inte finns, i alla fall tänker jag så. Det blir ganska komiskt. Eller tragiskt. Haha 🙂

    1. sara, det är den största myten om hbt-kulturen, att den skulle vara öppnare. men samma normer regerar här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s