Är tjejers oskulder alkoholens värsta offer?

26 kommuner i Örebro och Värmlands län står tillsammans bakom kampanjen Stoppa langningen som riktar sig till tonårsföräldrar och andra vuxna.

Kampanjens budskap låter så här:

”Din dotter är fortfarande oskuld. Men när hon druckit av vinflaskan du gav killarna törs hon nog gå hela vägen.”

Kampanjen kan ju lika gärna stämpla hora i pannan på alla tonårstjejer. Unga tjejers oskulder framställs som ett av alkoholens värsta offer. Denna vackra blomma fördärvas av några klunkar langat vin.

För inte kan väl tjejer vilja ha sex, och dessutom nyktra?

Ännu en gång görs tjejers oskulder till något som avgör hennes värde och måste skyddas av familjen.

Att utgå från och befästa den könsroll som säger att en kvinnas sexualitet aldrig är hennes egen och aldrig kan vara god och fin nog är ett fruktansvärt budskap till tonårstjejer och deras föräldrar.

Inte fan skulle man någonsin komma på tanken att skriva om att tonårskillars oskulder är i farozonen när en vinflaska öppnas. Som Johannes Forssberg skriver:

”För killar är det däremot socialt okomplicerat att tidigt ha (heterosexuellt) sex. Därför varnar man i Värmland och Örebro inte föräldrarna för att deras fulla söner riskerar att bli av med oskulden. Deras värde står inte på spel och behöver därför inte kommunalt beskydd.”

Det finns uppenbara faror med alkohol. De kan bli ännu större om man inte är van vid att dricka det. Vi minns nog alla fyllor i tonåren som inte slutade så väl.

Spyorna, bråken, tårarna.

Och vi minns nog också hur lättare vissa saker kunde bli med alkohol. Man blev lite mer social, vågade mer och hade närmare till skrattet. Man glömde bort alla sina bekymmer för en stund.

Inne i denna bubbla mådde man fint ett tag, tills man hade druckit en klunk för mycket och låg och grät på en gräsmatta någonstans.

Det är viktigt att upplysa om farorna med alkohol. Det är viktigt att föra en dialog om varför ungdomar dricker. Det är viktigt att förstå begäret efter att vara någon annan och hur alkohol och andra droger spelar in i det.

Men vägen att gå är inte att skrämma med att unga tjejers oskulder står på spel.

Annonser

18 reaktioner till “Är tjejers oskulder alkoholens värsta offer?”

 1. Minns när jag såg den där annonsen sitta uppe i en busskur.
  Retade mig något enormt på den. Det är alltså viktigare att varna för att ens dotters oskuld är i fara (inte endast våldtäkt) än att tjejen, oskuld eller inte kan hamna i fara vid för mycket alkohol. Suck vad trött man blir.

  Fick mig att tänka på Dia psalmas låt ‘Vet din mamma att du super’ :

  ”Vet din mamma att du super,
  vet din far att du ej
  har oskulden kvar?
  vet dom det, min vän
  får du aldrig gå ut igen
  får du aldrig gå ut igen”

 2. ”Din dotter är fortfarande oskuld. Men när hon druckit av vinflaskan du gav killarna törs hon nog gå hela vägen.”

  Alltså törs gå hela vägen – det antyder ju att hon vill ha sex men inte vågar. Vad fan är problemet med att ha sex om man nu vill?

 3. Å andra sidan är det sant att alkhol kan vara inblandat när de gäller sexuella övergrepp och liknande och det är väl det de menar med kampnajen antar jag. Men vad jag inte fattar är varför man bara riktar in sig på tjejer och inte killar.

 4. Osmaklig reklam. Som fan. De spelar verkligen på bilden av tjejer som könet som inte kan uppskatta sex, som gör det bara för att ställa upp. Som inte har någon egentlig sexualitet och som saknar egen vilja. Som måste hålla på sig och vara så fin och oskyldig.

  Visst, sexuella övergrepp sker när alkohol är inblandat. Men de får det verkligen att låta som om det värsta som kan hända är att en flicka förlorar oskulden i unga tonår.

 5. Är det bara jag som tycker att svenskan på affischen är under all kritik? Det är väl ungdomar som själva tagit fram budskapet? Tjejer ska inte ha sex på fyllan, vare sig de är oskulder eller inte. Finns det fler affischer med annat budskap också eller är det oskulden som gäller som argument mot langning?

  1. pia, jag vet! så pinsam dålig svenska. som jag förstår det utifrån johannes forssbergs krönika hotar man även med ungdomar kan herpessmittas, misshandlas eller hoppa från en bro på grund av langad sprit. eh…

   1. Örebro anses väl annars vara lite av en föregångskommun när det gäller arbetet med ungdomar och alkohol. De har bl a ett program riktat mot föräldrar som syftar till att föräldrarna ska verka för att ungdomarnas alkoholdebut ska ske senare.

   2. pia, bra om de tar krafttag mot det, synd att de gör det på detta viset.

 6. Eller kanske byta ut den till anledningen varför många unga tjejer (som jag själv som 16) dricker:
  ”Din dotter är fortfarande oskuld. Men när hon druckit av vinflaskan du gav killarna törs hon nog snacka med killen hon är hemligt förälskad i och har hon tur vill han gå hela vägen.””

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s