Därför borde fotbollsspelare spela utan tröjor.

Jämna ut bördorna brukar jag skriva. Att kvinnor objektifieras går inte att stoppa. Däremot går det att objektifiera männen mer. För att just jämna ut bördorna.

Det är en svårare uppgift att få bort objektifieringen av kvinnor än att även börja objektifiera män. Så jag tror på att börja objektifiera och sexualisera män mer i reklam och media.

Då är det i alla fall inget som bara händer kvinnor. Då är det i alla fall ett mänskligt problem.

Det holländska cidermärket Jillz verkar tänka på precis samma sätt. I deras senaste reklamkampanj  menar de att en majoritet av männen ser fram emot själva fotbollsspelandet under fotbolls-VM, men att många kvinnor är mer intresserade av de heta fotbollsspelarna.

Givetvis utgår denna analys från en stereotyp bild av att kvinnor inte kan tycka fotboll som sport är värd att kolla på. Men vi skiter i det för en sekund.

Målet med kampanjen är enkelt: att ändra på internationella fotbollsförbundets regler om att fotbollsspelare inte får ta av sig tröjan när de har gjort mål. Jillz menar att det skulle göra VM mycket mer intressant för kvinnor.

Därför samlar man in namnunderskrifter för att sätta press på att FIFA ska ändra reglerna.

Jag skriver gärna under. Jag tycker att fotboll är skittrist. Men om spelarna drog av sig tröjorna skulle jag bli lite mer intresserad. Så enkelt är det ibland.

Titta på reklamen och tänk efter när du senast såg män objektifieras så tydligt i en reklamfilm. På samma övertydliga sätt som kvinnor alltid objektifieras.

I like it!

Annonser

17 reaktioner till “Därför borde fotbollsspelare spela utan tröjor.”

 1. I sammanhanget kommer jag att tänka på min vän Tina Lindberg som för några år sedan reagerade på hur internationella fotbollsförbundets president uttalade sig om damfotboll. Han menade att spelarna skulle behöva mer feminina kläder, tajtare, för att locka mer sponsorer. Tina gjorde en egen fotbollsdräkt, som köpts in av Länsmuseet i Gävle…

  1. eva, åh det minns jag, hans dumma uttalanden. haha! fan vilken bra fotbollsdräkt!

 2. Växte upp med en sporthatande pappa och en sportälskande mamma. Och jo, gillar fotboll. Resten av släkten (utom pappa, då) är insnöade på handboll. Senast för ett par veckor sedan tror jag tio personer klämde in sig i en dubbelsäng och kollade final ihop. Självklart kom då kommentaren (från en av två män i sällskapet) ”hon har ett för jävla skott”, ”meh, vi pratar DAMhandboll här”.

  Minns när för övrigt när de fick damlandslaget i handboll att spela i cykelbyxor. Det här var nog på nittiotalet, men ändå. Tror inte det varade så länge.

  Eh. Tror den här kommentaren spårade ur lite. Sorry about that.

   1. ASG. Folk tror säkert att du du tittar på fotboll för fotbollens skull, inte i förhoppningen att det ska bli mål och hända något. 🙂

 3. Jag tycker inte om ditt förslag Linus. Jag älskar att titta på fotboll som det är idag. Och har tillräkligt med problem när spelare står o stretchar nedanför läktaren. 🙂

  1. krister, haha! du får blunda med jämna mellanrum… och hoppas på få mål…

 4. Äntligen har jag hittat en vettig blogg som jag absolut kommer att följa:D:D har nu läst flera blogginlägg och tycker verkligen att du skriver på ett väldigt bra sätt och om intressanta ämne;)

  ååh, ja håller verkligen med dig! varför ska det alltid vara kvinnor som objektifieras? Det ska vara lika!!!

  jag måste faktiskt erkänna att jag tittar på fotboll även om jag är tjej. Inte bara för att det är så spännande och roligt men också för att helt enkelt se snygga killar…

 5. Jag säger ju att det var bättre förut.Spelade alltid med tröjan utanför brallorna och strumporna nedhasade.Dessutom utan ben skydd så tjejerna fick se mina snygga ben.Det du ser idag är inte åder bråck utan sviter efter alla sparkar på benen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s