En muslim blir Miss USA, och världen går under.

Igår vann 24-åriga Rima Fakih titeln Miss USA. Hon är därmed den första arab-amerikanen och muslimen att vinna titeln.

Hur mycket jag än avskyr skönhetstävlingar och de ideal de står för, så är det intressant att Rima Fakih slår sig in i den dominerande vita skönhetskulturen.

I en kultur där vita kvinnor står för normen av kvinnlig skönhet visar Rima Fakih unga muslimska och arabiska kvinnor att även de kan ses som vackra.

Visst, det är ett sjukt och normativt system av skönhet, men ändå måste Fakihs vinst ses som något positivt.

Det är också anmärkningsvärt i och med den hetsjakt på muslimer som USA har gått i täten för i nästan nio år nu, och som har marginaliserat och utsatt den muslimska befolkningen mer och mer.

Rima Fakihs vinst har därför självklart fått konservativa tyckare att gå i taket.
De kallar henne för terrorist, påstår att hon har kopplingar till Hezbollah och menar att hon vann på grund av någon sorts positiv särbehandling orsakad av en ”politisk korrekt” agenda.

Som Daniel Pipes skriver till exempel:

”No surprise here. Affirmative action was first applied in beauty contests for black women to win in the 1980s, then it was the turn of Latin, brown skinned women, and now it’s Muslims. That’s why most people ignore these rigged ”events.”

Det är så typiskt att så fort inte normen vinner så handlar det om positiv särbehandling, kvotering och allt annat än rättvisa. Så fort en vit kvinna inte vinner Miss USA så har hon helt enkelt blivit rånad på titeln.

I det här fallet var det tvåan, blonda Miss Oklahoma, som vissa menar blev rånad på titeln då hon försvarade de hårt kritiserade invandrarlagar i delstaten Arizona som innebär att polisen får rätt att kräva id-handlingar från alla som misstänks befinna sig illegalt i landet.

Nu menar man att Miss Oklahoma förlorade titeln på en ”riggad” fråga som var menad att få henne att förlora.

Jag för min del ser ingen skönhet i försvarandet av lagar som påminner om Nazitysklands under andra världskriget, så Miss Oklahoma har åtminstone en jävligt ful människosyn i min bok.

Rima Fakih kommer med all säkerhet att få ett tumultartat år som Miss USA. För även om tävlingen gick emot den vita skönhetsnormen, så betyder inte det att resten av landet är beredd att göra det.

Jag hoppas att hon bär sin krona med högt huvud.

Annonser

5 reaktioner till “En muslim blir Miss USA, och världen går under.”

  1. Det är intressant att USA har så omfattande nationalism samtidigt som majoriteten av befolkningen är invandrare. Om de menar allvar med de säger borde de väl rimligtvis kasta ut sig själva också, eftersom ursprungsbefolkningen faktiskt var där först?

    1. svalin, har också alltid fascinerats av det. jag läste att rima fakih var den första ”invandraren” som vann, men för mig kändes det obegripligt i ett land nästan till fullo bestående av flera generationer invandrare.

  2. Jag har hittat vattenhålet i en öken av ointressanta och dåliga bloggar.
    Tack kära du!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s