När de äldre dör ut kan en förändring komma.

Den som väntar på något gott…

Det finns avgörande skillnader mellan generationerna. Mellan våra far- och morföräldrar och oss. I värderingar, ideologi, inställning till världen.

Äldre generationer är i regel ofta mer konservativa än yngre. De minns ett annat samhälle, ett de har upplevt, och många vill, trots vårt moderna samhälles alla förtjänster, tillbaka dit.

Låt dem, tänker jag, men ta inte oss andra med er.

Grejen med denna ålderdomliga konservatism, som motsätter sig allt från hbt-rättigheter till att familjer ordnar sig på andra sätt än kärnfamiljens, är att den i sig själv är utdöende.

Den är nära döden just för att dess förespråkare är det.

Jag är övertygad om att Kristdemokraterna, om de inte åker ut detta val, kommer att göra det i nästa. Anledningen är enkel: en av deras största väljargrupper, de äldre, håller nämligen på att långsamt dö ut.

Laura Bush, fru till George W. Bush, kom i veckan ut med sitt stöd till både rätten till abort och samkönade äktenskap. Alltså tvärtemot hennes makes åsikter.

Det är glädjande att höra, om än tio år för sent kan tyckas.

Hon menade i intervjun med Larry King att hon tror att frågan om samkönade äktenskap är ”a generational thing” och att en förändring ”will come”.

Jason Linkins utvecklar detta vidare i Huffington Post:

”This probably isn’t a very nice way of putting it, but basically, the most significant segment of the population that opposes gay marriage is the one that’s closest to death.”

Som man kan se i hans tabell ovan så är stödet för samkönade äktenskap betydligt större bland yngre, och betydligt mindre bland äldre. Så i takt med att de äldre generationerna dör ut kommer en förändring att komma.

Det är rått, men sant. Och jag ser bara framemot den dagen.

Annonser

8 reaktioner till “När de äldre dör ut kan en förändring komma.”

  1. Och så kan man ju konstatera att iaf jag hoppas att folk lever BRA mycket längre i Massachussetts än i Alabama…

  2. HAHA! Underbar och helt logisk slutsats! Det är dock enligt min moral inget att be om ursäkt för att man längtar efter. Alltså vad är värst: En generation som på fullt allvar tycker att alla INTE är lika värda eller att som utsatt önska att den generationen försvinner?

  3. Woodstock,Flowerpower,storfamiljer i slutet av sextio och början av sjuttiotalet var en produkt av mossiga 40-talister.Alla gererationer har alltid förfasat sig över något.Vänta coh se.

    1. pappa, nu är ju inte det 40-talisterna som är det största problemet. lägg på 15-20 år så blir det mer problematiskt. och troligtvis kommer min generations barnbarn förfasas över mig och andras hållning när vi är gamla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s