Alternativ till gubbarnas och grabbarnas humor.

I lördags ledde alltså den legendariska Betty White det klassiska sketchprogrammet Saturday Night Live. Vid 88 års ålder!

Som om det inte var bra nog gästade även SNL:s gamla medlemmar Rachel Dratch, Amy Poehler, Maya Rudolph, Ana Gasteyer, Molly Shannon och Tina Fey.

Alla dessa kvinnliga komiker med Betty White i täten påminde mig dels om SNL:s forna glansdagar, men också om att trots alla misogyna rapporter genom åren så finns det jävligt många roliga kvinnor.

Till listan ovan skulle jag lägga till personliga favoriter som Lisa Kudrow, Kathy Griffin, Suzanne Reuter, Margaret Cho, Mia & Klara, Whoopi Goldberg, Kahy Burke, Maria Lundqvist, Jennifer Saunders, Sarah Haskins, Dawn French, Ulla Skoog, 3 Non Blondes.

Bara för att nämna några. För att se fler exempel på svenska kvinnliga komiker har Rättviseförmedlingen sammanställt en utmärkt lista här.

Det råder inte längre samma brist på roliga kvinnor i nöjesbranschen som det en gång kanske gjorde. Allt handlar bara om att ge de som finns en större del av utrymmet som gubbarna och grabbarna har lagt beslag på.

För kvinnliga komiker har systematiskt vägrats inträde till mansklubbarna, förlåt komikerklubbarna. Huvudrollerna i komedierna har historiskt sett nästan alltid vikts för män.

Kvinnorna har mest varit med som sex- och/eller kärleksobjekt för den manliga höhö-humorn.

Den trötta humorn som bara medelålders män kan knåpa ihop och den irriterande humorn som bara pubertetskåta grabbar kan tänka ut måste få sina alternativ.

Det finns några bra alternativ redan.

Som att Tina Fey rattar hyllade 30 Rock. Att Amy Poehler har huvudrollen och producerar tv:s just nu bästa komediserie Parks and Recreation. Att Mia & Klara snart ska skriva manus till en tredje säsong.

Men jag vill ha mer och mer och mer!

Annonser

5 reaktioner till “Alternativ till gubbarnas och grabbarnas humor.”

 1. Jag tror att det här också är den första SNL-säsongen som haft nästan lika många manliga som kvinnliga gästvärdar. Annars genom programmets historia ser det ganska trist ut…

  1. julia, just det, läste det någonstans. om jag inte minns fel har det historiskt sett varit nästan 75 procent män.

 2. Påstående nummer 1

  Det finns väl knappast något värre
  mer humorlöst och sämre
  än roast på Berns, mobbning
  som kallas underhållning?

  Påstående nummer 2

  En tjej som skrattar
  när killarna skämtar
  är rolig och har humor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s