Det är bara att radera minoriteter som stör en.

Som minoritet händer det många gånger att man känner sig osynlig. När medierna aldrig skriver om en, när populärkulturen ignorerar en eller när politiker glömmer bort ens rättigheter.

Att vara utanför normen borde ju rimligtvis göra en mer uppseendeväckande. En färgklick mitt i en grå massa. Men allt för ofta är det lustigt nog tvärtom. Man syns inte alls.

Den amerikanska delstaten Mississippi verkar ha gjort det till sin grej att jävlas med sina hbt-ungdomar. Och då menar jag verkligen jävlas.

Jag har skrivit om 18-åriga Constance McMillen som inte fick gå på sin bal med sin tjej. Istället blev hon lurad till en fejkbal medan alla heteros fick festa på hemlig ort.

Nu läser jag om lesbiska Ceara Sturgis vars skola vägrade att publicera hennes bild i skolans årsbok. Anledningen? Hon hade på sig en frack istället för klänning.

Ceara och hennes mamma protesterade, men fick inget gehör. När årsboken nu kom var varken fotot eller ens Cearas namn med bland alla hennes skolkamrater. Skolan hade helt enkelt raderat ut henne.

De hade bokstavligen gjort henne osynlig.

Som Cearas mamma uttryckte det:

”It’s like she’s nobody there, even though she’s gone to school there for 12 years. … They’ve got kids in the book that have been busted for drugs. There’s even a picture of one of the seniors who dropped out of school. I don’t get it. Ceara is a top student. Why would they do this to her?”

Ja, varför gjorde skolan så här? Tyvärr är svaret enkelt. För att de kunde. De som verkligen vill vara förjävliga hittar alltid ursäkterna för att vara det.

Skolan fann det viktigt att studenterna klädde sig könsstereotypt. Uppenbarligen hade de problem med en ung kvinna som ville klä sig i traditionellt manliga kläder. Troligtvis hade de även problem med hennes sexualitet.

Så då raderade de henne bland hennes klasskamrater.

Rota fram era gamla skolkataloger och föreställ er att ni är raderade från ert klassfoto.

Hur skulle det kännas?

Annonser

12 reaktioner till “Det är bara att radera minoriteter som stör en.”

  1. Snacka om osynliggörande! Skolan borde istället heja på och slå sig för bröstet för att de har en modig elev som kan och vill ha på sig plagg som bryter mot normer om kön.

    1. t, håller med. det är så orättvist att skolan ska förstöra för sina egna elever.

  2. Jag blir bara ledsen när jag läser det där. Vad som är traditionellt manligt eller kvinnligt förändras ju mer eller mindre över tiden. För 100 år sen var det otänkbart för kvinnor att gå i byxor, ja vi hade inte ens rösträtt, nu är det saker man inte ens tänker på. Det känns inte som att de uteslutit någon med ful tröja, så då är det ju bara hennes sexualitet kvar som de kan ha stört sig på. Sjukt!

    1. tildaf, det är ju så med konservatismen. de drömmer sig alltid tillbaka längre än vad någon annan kommer ihåg…

  3. Tyvärr kan jag inte påstå att jag känner mig chockad över att detta händer i just USA.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s